Speelkwartier

Speelkwartier

Speelkwartier is een onderdeel van Histoforum waarin op ongeregelde momenten bijdragen verschijnen die ontleend zijn aan of inspelen op berichten in de actualiteiteit.

Kerst 1914

 

Gedurende de vier jaar van de Eerste Wereldoorlog werden 20 miljoen soldaten van alle nationaliteiten gedood . Maar er was een ongelooflijke dag, toen soldaten hun geweren aande kant zetten, elkaar de hand schudden, en ontdekten dat ze meer gemeen hadden met elkaar dan met hun leiders , koningen of overheden . Vijanden werden voor een korte tijd vrienden.

De grootste daad van massale ongehoorzaamheid in welke oorlog dan ook begon onschuldig met Duitse soldaten die Stille Nacht , Heilige Nacht zongen op kerstavond 1914. De Britten namens dit over.

 Het droge weer op kerstochtend moedigde mannen aan uit hun stinkende loopgraven te kruipen en frisse lucht in te ademen. Aanvankelijk werd er contact gemaakt tussen de lagere rangen, maar dit breidde zich uit naar boven. Ook korporaals en sergeanten gingen meedoen toen de spontane wapenstilstand in een stroomversnelling terecht kwam.

Zelfs officieren namen deel, of knepen op zijn minst een oogje dicht , zodat halverwege de middag de feeststemming leidde tot duizend nieuwe vriendschappen , het uitwisselen van geschenken, geÔmproviseerde concerten , en minstens een half dozijn voetbal wedstrijden.

Tegen het einde van eerste kerstdag, was de helft van de Britse frontlinie bij de wapenstilstand betrokken . Toen het nieuws het opperbevel bereikte, dreigde generaal Sir Horace Smith - Dorrien alle betrokkenen te straffen , maar dat was met zulke grote aantallen onmogelijk.

Tegen nieuwjaar kwam er een eind aan de wapenstilstand. Het was een impulsieve daad van vrede die, in de vier jaar dat de hel nog zou duren, nooit werd herhaald.


Lees het uitgebreide verhaal op HistoriŽn.

 

 

A cross, left in Saint-Yves (Saint-Yvon - Ploegsteert; Comines-Warneton in Belgium) in 1999, to commemorate the site of the Christmas Truce. The text reads: "1914 – The Khaki Chum's Christmas Truce – 1999 – 85 Years – Lest We Forget"

 


Descendants of Great War veterans, in period uniforms, shake hands at the unveiling of a memorial to the truce on 11 November 2008 in Frelinghien, France

 

Filmpjes

 

* The Christmas Truce 1914 I (7 minuten)

* The Christmas Truce II ( 1 uur)