Speelkwartier

Speelkwartier

Speelkwartier is een onderdeel van Histoforum waarin op ongeregelde momenten bijdragen verschijnen die ontleend zijn aan of inspelen op berichten in de actualiteiteit.

Meerkeuzevragen

Dagelijk beantwoord ik vier meerkeuzevragen over de Nederlandse taal en sinds enige tijd evenveel vragen over de Engelse taal. Ik doe dat niet zo zeer om mezelf nederig te houden (ik maak meer fouten dan me lief is), maar om elke dag iets bij te leren. Deze week viel ik echter over de volgende Engelstalige meerkeuzevraag:

(Uitdrukking: gouden handdruk.)
He has received a ........ handshake.
a. sweaty
b. golden
c. silver
d. blind
Meteen kwam namelijk de vraag bij me op wat je met deze vraag toetst. Het antwoord is, zo denk je, kinderlijk eenvoudig, golden natuurlijk. Maar kan het wel zo simpel zijn? Ik doe de test namelijk op het hoogste niveau. En al is mijn niveau, volgens mijn kinderen, beslist niet van het hoogste niveau, zelfs zij dichten mij het antwoord op deze vraag nog wel toe.

Toen begon ik dan ook te twijfelen. Zo eenvoudige kan het antwoord toch niet zijn. Een zweterige handdruk is natuurlijk een grapje, bij een blinde handdruk kan ik me niets voorstellen, maar spreken de Engelse misschien van een zilveren handdruk. Ik ging dan ook voor zilver.
Het programma hielp me snel uit de droom, het was wel zo eenvoudig. De Engels economie doet onder voor deze onze, ook zij krijgen bij wanpresteren een gouden handdruk.
Blijft de vraag wat je met deze vraag dus toetst? Bij een persoon die zelf leeft van de gouden handdrukken van Engelse firma's, vraag je naar de bekende weg. Bij een leerling met een beperkte kennis van de Engelse taal toetst je of hij weet wat goud in het Engels is. Bij een (hoog)begaafde leerling ( en dan heb ik het uiteraard niet over mezelf), toets je echter niets, die breng je alleen maar op een dwaalspoor.