Speelkwartier

Speelkwartier

Speelkwartier is een onderdeel van Histoforum waarin op ongeregelde momenten bijdragen verschijnen die ontleend zijn aan of inspelen op berichten in de actualiteiteit.Soms ook zijn het persoonlijke observaties.

Rüterberg

Tot 1990 vormde de rivier de Elbe, over een afstand van 95 kilometer,  de grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Ergens in deze 95 kilometer ligt het dorp Rüterberg, op een landtong aan de Elbe, aan drie kanten door het water van de rivier ingesloten. En juist dat heeft het dorp geweten.

 

De Russen vestigden zich in het dorp, dat door zijn ligging aan de rivier in een bosrijke omgeving een ideale plek was om te proberen naar het westen te vluchten. Vanaf 1952 begon men dan ook met de bouw van versterkingen rondom het dorp. Verschillende families werden gedwongen te verhuizen.

 

Het westen en het oosten maakten geregeld ruzie over waar de grens precies liep. Volgens de Oost-Duitsers midden door de rivier, volgens het westen langs de oostelijke oever. Bij metingen in 1966 kwam het tot de zogenaamde 'Schlacht von Gorleben', waarbij beide partijen elkaar er van beschuldigden letterlijk in elkaars vaarwater te zijn gekomen. Toen het de Oost-Duitsers duidelijk werd dat hun controles beperkt zouden moeten blijven tot de oever van de Elbe, werd in 1967 om het dorp een tweede hek geplaatst, compleet met een wachttoren.

 

 

De bewoners konden hun dorp alleen via een poort verlaten. Bezoekers moesten vooraf toestemming vragen om het dorp te bezoeken en tussen elf uur 's avonds en en acht uur 's ochtend mocht niemand het dorp in of uit.
Nog in 1988 werd het hek door een nieuw vervangen.

 

 

 

Op 8 november 1989, de dag voordat de muur viel, riep het dorp zichzelf uit tot „Dorfrepublik 1961–1989“. Op 14 juli 1991 kreeg het dorp zelfs officieel toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken van Mecklenburg-Vorpommern om deze benaming toe te voegen aan zijn naam. In 2011 werd de naam veranderd in „Dorfrepublik 1967–1989“.

 

Sinds 21 oktober 2002 heet het dorp weer gewoon Rüterberg. Wat rest in een monument dat herinnert aan de DDR-tijd.