Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 13, nummer 271, mei II 2025 

 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 13 juni 2025 Studiedag VGN Pabocommissie

- 16 juni 2025 Een tas vol lesmateriaal en aandacht voor taal bij geschiedenis (maandag 16 juni (16.00-18.00 uur)

- 13-20 september 2025 Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen Belzec, Treblinka en Sobibor.    


Examenfora

Op de webite van de VGN staan de examenfora voor vmbo, havo en vwo weer open.

Examenbesprekingen havo en vwo

Ook dit jaar organiseert de havo/vwo-commissie van de VGN de online en landelijke bespreking van het examen geschiedenis. Net als ieder jaar zijn de besprekingen bedoeld om met zoveel mogelijk vakcollega’s de (algemeen geldende) knelpunten te inventariseren die zijn opgevallen tijdens de correctie. Dit doen we eerst online in
kleine groepjes, waarin een deel van de vragen wordt besproken. Vervolgens bespreken we de volledige examens tijdens de landelijke vergadering, in overleg met CITO en het College van Toetsing en Examinering. Uit deze vergadering komt het verslag dat wordt gepubliceerd op de website van de VGN en dat kan worden
gebruikt als steun bij de correctie.

De planning voor de besprekingen is als volgt:
Online bespreking: maandag 19 mei (zowel HAVO als VWO)
Landelijke bespreking: dinsdag 20 mei (zowel HAVO als VWO) in Utrecht 

Aanmelden kan op de website van de VGN.

 

Stoomcursus Geschiedenis is terug!

Dit keer met een nieuw gezicht: Youri Nijboer neemt je mee in de geschiedenis van het Britse Rijk. Deze video’s passen dus perfect bij de voorbereiding op het Havo-examen geschiedenis. De video’s van Stoomcursus zijn inhoudelijk sterk, prachtig geanimeerd en door echte geschiedenisleraren gemaakt voor geschiedenisleerlingen. Al eerder maakte Stoomcursus series voor het vwo en vmbo met Erik Ex als presentator. Bekijk alle video’s hier en stuur de link door naar je leerlingen die zich aan het voorbereiden zijn op het examen.
Pedagogisch-didactische uitgangspunten:
De videolessen zijn voor alle leerlingen gratis te bekijken. Het helpt ze om zich voor te bereiden op hun eindexamen doordat de videolessen de gevraagde examenstof behandelen. Leerlingen kunnen op deze manier in hun eigen tempo leren, de video’s stopzetten, terugkijken en gebruiken als voorbereiding op de lessen en op CSE.

Peilingsonderzoek resultaten groep 8

In het peilingsonderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar het leergebied mens en maatschappij, uitgevoerd in het schooljaar 2022-2023, zijn de prestaties van groep 8-leerlingen in kaart gebracht op 9 subdomeinen van aardrijkskunde en geschiedenis, waaronder kennis, onderzoeksvaardigheden, denkvaardigheden, en topografie.

De resultaten stemmen niet hoopgevend.
Lees verder

‘Tas vol lesmateriaal’: aandacht voor taal bij geschiedenis

Vind jij het ook zo jammer dat je leerlingen punten mislopen bij toets– en examenvragen, doordat het lezen van de vraag en bronnen lastig is of doordat ze niet goed weten hoe ze hun antwoord moeten opschrijven? Tijdens deze gratis bijeenkomst op maandag 16 juni van 16.00-18.00 uur in Amsterdam bespreken we hoe je aandacht kunt hebben voor taalvaardigheid bij geschiedenis en wisselen we onderling lesmateriaal uit met goede voorbeelden.
Meer informatie en aanmelden.

Uitleg vernieuwing curriculum

De kerndoelen en de eindtermen voor geschiedenis worden vernieuwd. De VGN houdt je hiervan op de hoogte en heeft vijf korte filmpjes gemaakt om je in te lichten over de onderdelen van het huidige curriculum en hoe dit vernieuwd gaat worden.
Lees verder

Intriges in het Vaticaan

Een artikel bij het boek Intriges in het Vaticaan. Hoe Leuven zijn universiteit bijna misliep van Joris Tulkens ( Sterck & De Vreese, 2025, 256 blz.)

Recensies

  • - De ‘fokking’ ReinAard van Tom Lanoye in de klas?
    Onder deze titel schreef Jan Uyttendaele een boeiende, informatieve recensie van Tom Lanoyes ReinAard. Schelmenroman (Amsterdam: Prometheus, 2025).

    - Comprendre la Palestine. Une enquête graphique
    Alizée De Pin en Xavier Guignard (2025). Comprendre la Palestine. Une enquête graphique. Editions Les Arènes, Paris, jan. 2025. 232 p., kaarten, tabellen, afbeeldingen. Paperback, 21 x 16 cm.
    ISBN 979-10-375-0168-4; € 20.

    - Laat-Romeinse geschiedenis bekeken door de ogen van ‘barbaren’
    Een bespreking van De wereld van Clovis van Jeroen Wijendaele (universiteit van Gent) door Kevin Poschet.

     

    • Laatste toevoegingen op Histoforum

      De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.