Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

Een powerpoint presentatie

Een mondelinge presentatie van onderzoeksresultaten kan versterkt worden door een een powerpoint presentatie te gebruiken. Maar dan moet deze wel aan een aantal eisen voldoen, anders is powerpoint eerder een kwaal dan een zegen.  

Een spreekbeurt, inleiding, presentatie is een performance. Verpest die niet door powerpoint te gebruiken als een autocue (teleprompter). Je neemt de illusie weg, want het publiek ziet, wat jij ziet. Als je een geheugensteuntje nodig hebt, schrijf dan trefwoorden of een schema op een velletje papier, dat alleen jij kunt zien. Er is een eenvoudige manier om te testen of je powerpoint goed is. Laat hem zien aan iemand die je taal niet begrijpt. Voor het lezen van teksten is er namelijk een veel beter medium dan een powerpoint, namelijk papier. Als je powerpoint gebruikt in een lezing hou er dan altijd rekening mee dat de techniek je in de steek kan laten. Je lezing moet ook doorgaan als je geen gebruik kunt maken van powerpoint.

Tips: 

 Probeer bij het maken van een powerpoint presentatie eens te denken als een filmmaker: 

Meer tips voor goede presentatie met PowerPoint

Zie ook:


Nadelen van Powerpoint tekstdia's

Powerpoint voordelen

Eerlijk is eerlijk, er zijn ook voordelen.


Waarom dan toch overal Powerpoint?

De meeste mensen hebben spreekangst. Met Powerpoint hoef je het contact met je publiek niet aan te gaan. Powerpoint lijkt veilig en risico beperkend. Alles goed voorbereid denk je en onder controle. Maar het wordt dus ook niets. Geen contact, geen communicatie. Geen interactie, geen dialoog, geen spanning en emotie. Niets, behalve tijd voorbij, kans gemist. Hoe moet het dan? Goed presenteren.


Bronnen

Presenteren zonder PowerPoint

We have met the enemy and he is PowerPoint

 

 Informatievaardigheden


 Informatievaardigheden

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011