home digitale didactiek lesmateriaal ict en geschiedenis contact


Ict en geschiedenis
 

 

 

 

 

Informatievaardig?

Studenten zijn niet of nauwelijks informatievaardig, dat is de conclusie van een onderzoek door Educational Testing Service (ETS) in Princeton, New Jersey, onder 6300 studenten van 63 Amerikaanse onderwijsinstellingen. Deze studenten werden onderworpen aan een 75 minuten durende test die o.a. betrekking had op het verzamelen van informatie uit een database, het maken van een spreadsheet en het maken van e-mail samenvattingen van onderzoeksgegevens. 

De test was opgezet om drie essentiële vaardigheden te meten:

  • het kunnen beoordelen van de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van informatie
  • het kunnen omgaan met een overvloed aan informatie
  • het effectief kunnen communiceren over informatie

Uit het rapport blijkt dat de meerderheid van studenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs niet beschikken over de juiste denkvaardigheden om online onderzoek te doen en bronnen effectief te gebruiken.

52% van de studenten was in staat de objectiviteit van een site te beoordelen en 65% was in staat te beoordelen hoe gezaghebbend de site was. Echter, slechts 40% van de studenten gebruikte bij het doen van onderzoek meer dan één zoekterm en slechts 44 % onderkende of informatie bruikbaar was voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag (identified a statement that captured the demands of the assignment).

Studenten van nu, de millennium kinderen, kunnen zeer gemakkelijk omgaan met computers, mobieltjes, digitale camera's  e.d., zegt Mary Ann Zaborowski, execurive director of product management van ETS, maar zij zijn niet in staat deze technologie op een, cognitief,  betekenisvolle manier te gebruiken.

Een van de problemen is volgens haar dat studenten bij hun onderzoek te veel vertrouwen op zoekmachines als Google. Uit het onderzoek bleek dat zij één zoekterm intypen, vervolgens naar de eerste site uit het resultaat gaan en deze site gebruiken als betrouwbare bron. Belangrijk nadeel van deze benadering is dat de eerste zoekresultaten vaak op oneigenlijke gronden bovenaan staan. Door 'googlebombing' kunnen mensen de resultaten van een zoekterm beïnvloeden. Bekend voorbeeld is  het woord failure. Deze zoekterm geeft als eerste resultaat een biografische pagina over George Bush.  

Sites:

 

Copyright © 2006 Albert van der Kaap