Histoforum Films

In de naam van de Führer

 

In naam van de Führer – Lydia Chagoll 1977 – DVD – Nederlands – Français – English – Deutch, 87 minuten.
Gevolgd door: Kinderen achter prikkeldraad, verkorte versie voor het onderwijs, viertalig, 52 minuten.

Plaats en tijd: nazi-Duitsland 1933-1945

Waardering: * * * * */ 5

 

In de naam van de Führer


Jarenlang projecteerden collega’s en ikzelf deze film bij de behandeling van fascisme en W.O. II. Na afloop bleef er onveranderd een stilte hangen in de klas, tot even later de bel ging.
Deze onthutsende montagefilm over de behandeling van kinderen tijdens het fascistische bewind in Duitsland voor en tijdens WO II levert een van de meest indringende documentaires op die ik ken.
Met fotomateriaal en teksten uit de regeringspropaganda van die tijd toont Chagoll uiterst sober en waardig het scherpe contrast tussen het verheerlijken van de Arische jeugd en de discriminatie, later gevolgd door de gruwelijke massamoorden, op kinderen van joden, zigeuners en andere slachtoffers van het regime.

Chagoll, een in 1931 geboren Belgische, bracht tijdens W.O. II drie jaar door in Japanse concentratiekampen. Dat was in grote mate blijvend bepalend voor de richting die haar leven en werk zouden inslaan. Zij had een internationale reputatie als choreografe opgebouwd, toen zij met deze en andere documentaires een tweede verwierf op filmgebied.

Bonus: bevat interviews met Lydia Chagoll (Nederlands met onderschriften in de gekozen andere talen) en de historica Chantal Kesteloot (in het Frans, met onderschriften in de andere talen), een biografie van Frans Buyens en Lydia Chagoll, een toelichting bij de film en lijst met bekroningen.

De DVD is vergezeld van een inlegboekje over leven en werk van Lydia Chagoll en haar partner Frans Buyens (1924-2004)

Absolute aanrader!!

Bijlage: interview met Lydia Chagoll uit 2014 (ook in word-versie beschikbaar)

Jos Martens, augustus 2017