Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 9, december 2012.

Studiemiddag Geschiedeniswerkplaats

Noordhoff uitgevers organiseert op donderdag 13 december 2012 in De Reehorst in Ede een studiemiddag over de stand van zaken wat betreft het examen nieuwe stijl en de daarop afgestemde nieuwe editie van Geschiedeniswerkplaats Tweede Fase, die onlangs is verschenen.

Historium

Op 25 november werd in Brugge een nieuwe toeristische attractie over, uiteraard, het middeleeuwse Brugge, Historium. Wat historici ervan vinden leest u in een nieuwe rubriek Histoforum, Speelkwartier.

Historische empathie

Historische empathie of perspectieve taking is een van de lastigste concepten in het geschiedenisonderwijs. Dat het rekening houden met verschillende perspectieven (definities of waarden en normen) ook wetenschappers in andere vakken dan geschiedenis parten kan spelen laat Mohamed Ajouaoueen zien in een artikel in Trouw. Op Histoforum staat een samenvatting.

Tentoonstelling het Egypte van Hollywoord

De tentoonstelling Het Egypte van Hollywood is mog tot en met 17 maart 2013 te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Op deze website een bespreking van deze tentoonstelling.

Symposium ‘Beeldvorming in de historische film’

Hoe realistisch brengen historische films het verleden in beeld? En in hoeverre be´nvloeden die filmbeelden ons beeld van de geschiedenis? Archeologen, historici en filmkenners nemen deze vragen onder de loep tijdens het symposium ‘Beeldvorming in de historische film’ op maandag 14 januari 2013 in het Rijksmuseum van Oudheden. Ze spreken elk vanuit hun eigen expertise en treffen elkaar tenslotte in een discussieronde. Dan ligt onder andere het bestaansrecht van de historische film onder vuur. Het symposium is bedoeld voor alle mogelijke ge´nteresseerden, van filmliefhebbers tot egyptologen en vindt plaats in het verlengde van de tentoonstelling ‘Het Egypte van Hollywood’. De Universiteit Leiden is medeorganisator. Kijk voor meer informatie op www.rmo.nl/symposium.
Het programma van het symposium is dagvullend (9.00-18.00 uur) en kent sprekers uit uiteenlopend disciplines. Zo vertelt archeoloog dr. Miguel John Versluys van de Universiteit Leiden over de aloude fascinatie voor Egypte. Hans van den Berg, filmkenner en gastconservator van de tentoonstelling ‘Het Egypte van Hollywood’ schets de vele gezichten van het oude Egypte in Hollywoodfilms. De invloed van die films op het werk van hedendaagse kunstenaars en juwelenontwerpers, komt aan bod bij de lezingen van juwelenhistoricus drs. Martijn Akkerman, bekend van het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, en freelance schrijver en curator Nat Muller. Schrijver en classicus drs. Jaap Toorenaar maakt tenslotte met voorbeelden uit Asterix duidelijk dat niet alleen films, maar ook stripverhalen bijdragen aan het beeld dat het grote publiek van het oude Egypte heeft. Moderator en spreker is historicus dr. Frits Naerebout, van de sectie Oude Geschiedenis, Universiteit Leiden. Hij gaat dieper in op verfilmingen van de Klassieke Oudheid. Naast lezingen en ruimte voor discussie is er gelegenheid de tentoonstelling ‘Het Egypte van Hollywood’ te bezoeken. Die geeft een multimediaal overzicht van het oude Egypte in de filmgeschiedenis en combineert de films met originele kostuums en filmattributen uit Hollywood, met de Egyptische museumcollectie. Zo ontdekt de bezoeker het drieduizend jaar oude archeologische Egypte naast het fantasievolle Egypte van Hollywood. De deelnamekosten bedragen €20 (studententarief €10), inclusief lunch in de middag. De borrel na afloop is voor eigen rekening. Entreekaarten zijn te koop aan de kassa van het museum en via www.rmo.nl/symposium.

Plein M weblog

Plein M, een methode voor het leergebied Mens- en Maatschappij, heeft ook een weblog, met o.a. lessuggesties.

Overzicht van enkele Duitse (en Duitstalige) archieven

Speciaal voor het onderwijs (in Duitsland) staat op deze website een beperkt overzicht van Duitse en Duitstalige archieven, met o.a. een prachtige weergave van de Ebstorfer wereldkaart (rond 1300).

Online krantenmaken

Met deze online tool heb je de mogelijkheid om zelf een eigen krant in elkaar te zetten. Geen gedoe meer met tekstverwerkers, scharen en lijm, want de lay-out van de krant is al helemaal voor je gemaakt. Je hoeft nu alleen nog maar jouw (zelfgeschreven) tekst in de gewenste artikelruimtes (tekstruimtes) te schrijven.

Jona Lendering en bronnenkritiek

Jona Lendering is een kritische (oud)historicus en daarvan geeft hij geregeld blijkt op zijn weblog Mainzer Beobachter. In deze bijdrage aan het Speelkwartier aandacht voor zijn blogs over bronnenkritiek.

Cave of forgotten dreams

Sinds 29 november draait in de Nederlandse bioscopen de 3D-documentaire van Werner Herzog over de beroemde grotschilderingen in de grotten van Chauvet.

App: Hier was het nieuws

Wat is hier ooit gebeurd? Op deze vraag geeft de app Hier was het nieuws je een antwoord. De app toont – overal in Nederland – historische krantenartikelen over de locatie waar jij je bevindt. Wil je weten wat er vroeger bij jou in de buurt gebeurde? Download dan de gratis app voor het nieuws van toen. Nu alleen nog voor de I-Phone, maar vanaf begin december is de app ook beschikbaar via Google Play (Android).

Anthony Everitt over de geboorte van Rome

Op de website van het Historisch Nieuwsblad staat een kort vraaggesprek met Anthony Everitt over zijn boek De geboorte van RomeBerichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 december 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.