Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 8, november 2012.

De Eerste Wereldoorlog

Aan de opdrachten over de Eerste Wereldoorlog op Histoforum is een korte opdracht toegevoegd over cartoonist Louis Raemaekers en W.O.I. De Duitse regering was zo gebeten op Raemaekers dat zij op een prijs op zijn hoofd zette.

TV-serie Gouden Eeuw

NTR en VPRO starten in december met een dertiendelige serie over de Gouden eeuw. De eerste aflevering is op dinsdag 4 (of 11) december 2012 om 20.30 op Ned 2. Daarnaast zendt Z@PP de juniorversie Welkom in de Gouden Eeuw (NTR/VPRO) uit.

Collegedag over de Verenigde Staten

Maarten van Rossem, Frans Verhagen en andere tophistorici belichten geschiedenis en actualiteit VS
Op 23 november organiseren educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff en het Historisch Nieuwsblad een unieke collegedag met als thema: “De Verenigde Staten: Van Columbus tot Obama.” Vier tophistorici geven een compleet beeld van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ook de actualiteit komt aan bod: Amerika-deskundige Maarten van Rossem bespreekt onder meer de presidentsverkiezingen, waarvan de uitslag dan inmiddels bekend zal zijn. Voor docenten geschiedenis biedt de collegedag extra inspiratie: de Verenigde Staten zijn het examenonderwerp voor havo/vwo in 2013.
Vier tophistorici aan het woord
De collegedag vindt plaats op vrijdag 23 november van 09.00 - 17.00 uur in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Het programma en de sprekers:
• Joanne van der Woude vertelt over de koloniale tijd die eindigde met de onafhankelijkheidsverklaring van 1776.
• Jaap Verheul behandelt de periode tot de Burgeroorlog (1776-1860).
• Frans Verhagen vertelt hoe daarna het Wilde Westen definitief werd veroverd en de VS een wereldspeler werd die meevocht in twee wereldoorlogen.
• Maarten van Rossem sluit af met de periode na 1945: Koude Oorlog, 9/11 en de actualiteit.
De collegedag is toegankelijk voor iedereen die zich aanmeldt. Gebruikers van de geschiedenismethode Feniks en abonnees van het Historisch Nieuwsblad krijgen korting. Aanmelden voor de collegedag is mogelijk via www.historischnieuwsblad.nl/collegedag. De colleges zullen in januari 2012 beschikbaar zijn als luister cd via de webshop van het Historisch Nieuwsblad.

Instructie filmpjes Republiek in een tijd van vorsten

Collega Joost van Oort heeft op YouTube tien zelfgemaakte instructiefilmpjes geplaatst bij het onderwerp Republiek in een tijd van vorsten. Heel goed bruikbaar in de voorbereiding op dit examenonderwerp.

Instructie filmpjes De V.S. en hun federale overheid

Dezelfde collega Joost van Oort heeft op YouTube zes zelfgemaakte instructiefilmpjes geplaatst bij het onderwerp De V.S. en hun federale overheid. Heel goed bruikbaar in de voorbereiding op dit examenonderwerp.

Instructie filmpjes bij de tien tijdvakken

Tenslotte heeft Joost van Oort ook een groot aantal filmpjes gemaakt bij de tien tijdvakken.

Kijken zonder zien

Bij het boek 'Kijken zonder zien: Omgaan met historische foto’s' van professor Gie van den Berghe is ook een website gemaakt met fot's en filmpjes. O.a. een Amerikaanse propagandafulmpje uit 1962 met vluchtpogingen uit huizen langs de kort daarvoor gebouwde muur in Berlijn. Jos Martens besprak het boek op Histoforum. 

Leven van een tiener in Rome

Animatie filmpje over het leven van een tiener in het oude Rome.

Netwerk Oorlogsbronnen

Netwerk Oorlogsbronnen is een website met, de naam zegt het al, bronnen over de Tweede Wereldoorlog. U kunt zoeken in 18 collecties, 138.952 afbeeldingen, 1522 vide0- en audiofragmenten en 1.663.535 tekstdocumenten

Prezi met stambomen Europese vorstenhuizen

Collega Abe Thijs maakte een Prezi presentatie met stambomen van drie Europese vorstenhuizen. Deze Prezi is bedoeld als ondersteuning voor het examenonderwerp Republiek in een tijd van vorsten.

Verslag interview met Laurence Rees

Op de website van het Historisch Nieuwsblad een (kort) verslag van een interview met Laurence Rees over diens boek Het charisma van Hitler.

Bill of Rights

Filmpje van drie minuten over de Bill of Rights, de eerste tien amendementen van de grondwet van de Verenigde Staten.

Wisebits

De Wisebits Academy is een website van de universiteit Leiden met korte, soms hilarische of prikkelende, korte filmpjes over allerhande onderwerpen, met bij elk filmpje een opdracht.

1000 jaar oorlog in 5 minuten

In deze animatie krijg je op een werldkaart in vijf minuten een overzicht van 1000 jaar oorlog.

Centennia

Dit filmpje geeft u een idee van de mogelijkheden van Centennia, een digitale historische atlas met kaarten van de laatste 1000 jaar. Zie ook de korte beschrijving op Histoforum.

Filmpjes bij Historisch Overzicht van de 20e eeuw

Op Eigenwijzer staat een overzicht van korte filmpjes die u kunt gebruiken als u het historisch overzicht van de 20e eeuw behandelt.

Brieven uit de 17e en 18e eeuw

Op Gekaaptebrieven.nl kunt u digitaal bladeren door duizenden persoonlijke brieven en andere documenten uit de 17de en 18de eeuw. Afgelopen jaar werkten zo'n honderd vrijwilligers aan het toegankelijk maken van drieduizend brieven, overlijdensberichten, lijsten van slaven op plantages en andere overblijfselen van het leven in de tijd van de Republiek der Nederlanden. Later dit jaar volgen er nog drieduizend. De brieven staan bol van de zorgen over de oorlogen, vooral in de 'bedroefde tijt' (aldus Ietien Ians) van het Rampjaar 1672. Maar het belangrijkste thema was waarschijnlijk de gezondheid van de geliefden, kinderen en ouders: 'Dat wij met gesontheyt en liefde weder bij malkander moge kome als het god belieft', verzucht Ietien Ians aan haar Oost-Indiėvaarder.

Bij mij om de hoek verlengd

Voor de Maand van de Geschiedenis werd het educatieve pakket ‘Bij mij om de hoek…’ ontwikkeld. Leerlingen in heel Nederland hebben met dit kant-en-klare educatieve pakket verhalen over de geschiedenis van Arm & Rijk in hun eigen omgeving gemaakt. Onlangs werd bekend dat het Nederlands Openluchtmuseum ook de komende jaren de Maand van de Geschiedenis gaat organiseren. Daarom is besloten om ‘Bij mij om de hoek…’ een vervolg te geven. Leerlingen kunnen hun verhaal over Arm & Rijk nog tot 1 april 2013 op  de website plaatsen.

Oefenen met oude examens

Leerlingen kunnen voor alle vakken en alle niveaus oefenen met oude examens op http://www.eindexamensite.nl/examenstof

Online oefenen met Quizlet

Op Geschiedenisplein kunnen leerlingen allerlei quizzes spelen met vragen over de tien tijdvakken en het examenonderwerp De Republiek.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 december 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.