Lesmateriaal

Louis Raemaekers (1869-1956)

 Zijn betekenis als politiek tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog was zo groot dat de Duitse regering twaalfduizend mark op zijn hoofd zette. Van Raemaekers wordt gezegd dat hij de enige privé persoon was die grote invloed heeft uitgeoefend op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

 

Louis Raemaekers, cartoonist

De Duitse regering zette tijdens de Eerste Wereldoorlog twaalfduizend mark op het hoofd van cartoonist Louis Raemaekers, van wie wordt gezegd dat hij de enige privé persoon was die grote invloed heeft uitgeoefend op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

 

J. Murray Allison schreef in 1919 over raemaekers: "the pencil in his hands becomes an avenging sword, because by it millions of people have been aroused to a clear-cut realization of the fact that the issue of this war is no less than Slavery and Autocracy versus Freedom and Democracy."

 

Opdracht


Beredeneer aan de hand van onderstaande spotprenten waarom de Duitse regering zo gebeten was op Louis Raemaekers.


Bron 1

 

Oogstmaand 1914

 

Deze prent verscheen op 18 augustus 1914 in de Telegraaf.

Les blés sont murs! (Het graan is rijp!)

 

Bron 2

 

De verleiding 1914

 

De vrouw op deze prent stelt de vrijheid voor

 

Bron 3

Enlist in the Navy!

 

Propagandaposter (1917) van Louis Raemaekers, waarin hij Amerikanen oproept dienst te nemen bij de marine. Uncles Sam is hier afgebeeld als een doughboy, de populaire naam voor soldaten in het Amerikaanse leger en de marine (vooral in W.O.I). De doughboy neemt het op tegen de Duitse keizer en ontlast de vrouw van het kruis.

Doughboy

Bron 4

 

Prosit, Beschaving, 1914

 

Deze spotprent stond op 20-9-1914 in De Telegraaf

 


Referenties

 

Louis Raemaekers, ten strijde met pen en potlood

Lesmateriaal bij spotprenten van Louis Raemaekers

Spotprenten van Louis Raemaekers

De beroemste cartoonist van de wereld