Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 7, november 2012.

Prehistorie en historisch denken en redeneren

In het artikel Prehistorie en historisch denken en redenerenop Histoforum wordt beschreven hoe je aan de hand van concreet lesmateriaal met jonge leerlingen kunt werken aan historisch denken en redeneren. Centraal staat het werken met bronnen en historische empathie.

Zoeken binnen Histoforum

In de loop der jaren is de hoeveelheid informatie op Histoforum steeds meer toegenomen. Door te werken met een antal vaste rubrieken heb ik geprobeerd deze zo goed mogelijk te ontsluiten. Toch kan het nog geregeld voorkomen dat u iets niet kunt vinden. Daarom staat op de homepage van Histoforum een zoekmachine, waarmee u alleen binnen Histoforum kunt zoeken. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de alfabetisch geordende sitemap.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Op verzoek van collega's heb ik besloten om ook de rubriek met examens nieuwe stijl af te schermen voor leerlingen. De inloggegevens zijn dezlefde als die voor de antwoord op een beperkt aantal opdrachten.

Citeren

Op de juiste wijze citeren van boeken en artikelen is niet eenvoudig. Op Histoforum staat een pagina met een korte beschrijving van de wijze van citeren volgens de APA-regels en ook hoe Word je daarbij kan helpen. Google Scholar, de zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen komt de lezer nu ook te hulp. Onder de omschrijving van het artikel staat een link 'Cite', waarmee je een kant en klare beschrijving vindt volgens drie verschillende literatuurverwijzings stijlen.

Powerpoint presentaties

In de rubriek Powerpoints staan twee nieuwe powerpoint presentaties, een over de vrede van Versailles en een over de verkiezingen tijdesn de Republiek van Weimar.

Foto's uit Amsterdam in W.O.II

Op deze website zijn (bekende) foto's, gemaakt in Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, geplaatst in de huidige Amsterdamse situatie.

Jelmer Evers

Jelmer Evers vertelt in dit filmpje over zijn manier van geschiedenis geven.

Rijks Studio

Rijks Studio is een applicatie op internet van het Rijksmuseum waarmee je o.a. een eigen collectie schilderijen kunt maken uit 125.000 kunstwerken. Je kunt alle werken die je ziet bewaren door verzamelingen aan te maken in je eigen Rijksstudio. Je kunt ook details van werken bewaren.

Collegedag De Verenigde Staten, van Columbus tot Obama

Historisch Nieuwsblad organiseert in samenwerking met de Feniks Academie van educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff een unieke collegedag. Deze vindt plaats op vrijdag 23 november in het Koninklijk Instuut voor de Tropen te Amsterdam. De Verenigde Staten zijn het machtigste land ter wereld. Wilt u meer weten over de geschiedenis van dit machtige land? Meld u aan voor deze bijzondere en inspirerende collegedag.

Documentaire films

Op deze website vindt u documentaire films van zo'n tien minuten over o.a. de middeleeuwen, de reformatie en de Russische Revolutie. Helaas wel in het Engels.

Nascholing Antwerpen

Netwerkdag 7 geschiedenis van het DSKO
De netwerkdag van de pedagogische begeleiding van het bisdom Antwerpen vindt plaats op donderdag 15 november 2012 van 13.30 tot 18.30 uur.
Gie Van den Berghe: Kijken zonder zien. Omgaan met historische foto’s
Leen Alaerts, Ruth Wouters: Erfgoed en geschiedenis en competentieontwikkeling

WORKSHOP 1
Geschiedenis in beeld (Powerpoint en historische films in de les)

WORKSHOP 2
Creatieve didactische pistes in het vak en ook via kijken over de muur: Projecten (in het vak en/of vakoverschrijdend). Een leerlijn kritische zin. Een hoekenwerk Ancien Régime

WORKSHOP 3
Actua en ICT? Hoe ga je daar mee om in de les?

Dick Van Straaten: Historisch denken en redeneren
Meer info op de site van het DSKO.
Overgenomen uit de Nieuwsbrief Geschiedenisonderwijs Vlaanderen

Nascholing Actief Historisch Denken in Leuven

Op 14 november van 16.00-18.00 uur geeft Harry Havekes van de Radboud Universiteit Nijmegen een nascholing aan de KU Leuven over Actief Historisch Denken.
Overgenomen uit de Nieuwsbrief Geschiedenisonderwijs Vlaanderen

Oog op film, nascholing op diverse locaties in België

Binnenkort gaat de vijfde editie van Oog op film van start. Oog op film reikt leerkrachten uit het secundair onderwijs tools aan om hun leerlingen kritisch te leren omgaan met film als beeldtaal. De nadruk ligt hierbij zowel op vormelijke aspecten van een film (geluid, montage, fotografie,...) als op de basiskennis van de filmhistorische context. Tijdens deze editie, getiteld Verhalen op maat, gaan we dieper in op het belang van de verhaalstructuur. Net zoals een klassieke roman niet uit de losse pols geschreven wordt, is ook het schrijven van een filmscenario geen natte vingerwerk. Scènes, sequenties, acts, zijn woorden die deel uitmaken van de vaste terminologie van analytici en scenariogoeroes. De ene zweert bij de 3-actstructuur, de andere ontdekt in vaak dezelfde films 4 acts,... Welke structuur sleept de kijker het meest mee?
Meer informatie
Overgenomen uit de Nieuwsbrief Geschiedenisonderwijs Vlaanderen

Studiedag Kijken zonder zien & Omgaan met historische foto's in Hasselt

Op 21 februari 2013 is er in Hasselt een studiedag 'Kijken zonder zien?!' met Gie Vanden Berghe, i.s.m. DINAC en de VVLG.
Overgenomen uit de Nieuwsbrief Geschiedenisonderwijs Vlaanderen

Historische Apps

Da Vinci HD

Da Vinci HD beschikt over complete collectie van HIGH-DEFINITION schilderijen, schetsen, studies en sculpturen van Da Vinci. Het schilderij van Mona Lisa, de anatomische schetsen, de Man van Vitruvius, noem maar op, het is hier. Plus geniet van onze Geweldige Wikipedia Viewer Functie voor het maximale educatieve ervaring voor elk kunstwerk.

Piramides 3D

Met deze app voor iPad van Touch Press kun je de indrukwekkende piramides en tombes van het oude Egypte nauwkeurig bestuderen. Vlieg over het plateau van Gizeh nabij Caïro, de locatie van de beroemde piramides en de Sfinx. Vind je weg door een doolhof aan tombes en doorgangen, analyseer de details van schitterende muurschilderingen, roteer beelden van de farao’s en onderzoek driedimensionale voorwerpen. Alle afbeeldingen worden zeer gedetailleerd weergegeven en zijn afgeleid van haarscherpe HD-foto’s die op locatie in Egypte zijn genomen door Sandro Vannini, ’s werelds beroemdste fotograaf van archeologische locaties en antieke voorwerpen.??De wereld van het oude Egypte wordt in dit interactieve boek toegelicht door de bekende Egyptoloog Zahi Hawass, samen met andere experts in archeologie. Tik op een muurschildering of voorwerp in de piramides en tombes en ontdek wat ze betekenen, wie ze heeft gemaakt en waar ze in de cultuur van het Oude Rijk passen. Deze app is een baanbrekende manier om de schatten uit het verleden te presenteren en in je handen tot leven te zien komen.

Game: Assassin's Creed III

Ubisoft brengt Assassin's Creed III uit. Het spel speelt zich af tussen 1753 en 1783 ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog die de toenmalige Amerikaanse koloniën uitvochten tegen de Britten. De game speelt zich af in New York, Boston en omringende bossen en bergen. Spelers nemen de rol aan van Connor. Een man met een Britse vader en Amerikaanse indiaanse moeder. De speler maakt onder andere de jeugd van Connor aan de Amerikaanse frontlinies mee. Connor wordt opgevoed door de Mohawk-stam. Wanneer de kolonisten het Mohawk-dorp platbranden, besluit Connor zijn leven te wijden aan het vechten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid. De avonturen spelen zich af tussen gekende gebeurtenissen als de Boston tea Party, de slag bij Lexington, de Onafhankelijkheidsverklaring... Ook George Washington, Thomas Jefferson en Samuel Adams worden ontmoet door de held uit dit spel.
Overgenomen uit de Nieuwsbrief Geschiedenisonderwijs Vlaanderen

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 november 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.