Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 12, januari 2013.

Nieuws over geschiedenisexamen havo/vwo 2015

Sinds vandaag staat op de website van het CvE de syllabus voor het centraal examen vwo in 2015. De havo syllabus zal hier niet echt van afwijken. Wel is er, zoals bekend, ťťn historische context minder voor havo.

Historische context De Republiek

Hoewel gemaakt voor een eerder examenonderwerp is het schema van Jan van Oudheusden van de (voor)geschiedenis van de Republiek 1477-1702 en haar internationale context mogelijk ook goed bruikbaar bij de historische context De Republiek.

Powerpoints bij de vier historische contexten

Het overzicht van powerpoint presentaties op Histoforum is enigszins anders geordend. U kunt nu gebruik maken van een menu die o.a. verwijzen naar de vier historische contexten.

Schema De Verenigde Staten en hun federale overheid

Het schema dat Jan van Oudheusden maakte bij het examenonderwerp De Verenigde Staten en hun federale overheid (zie laatste Kleio) staat nu op de website van de VGN.

Vijf nieuwe bijeenkomsten over de bezetting

Ook in 2013 organiseren het Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en NTR/VPRO vijf donderdagmiddagen over ‘helden en schurken’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer informatie.

Website geschiedenis en didactiek

De website Geschiedenis en didactiek is een initiatief vak vakdidactica Hanneke Tuithoff uit Utrecht. Belangrijk onderdeel van deze website is een database met lesmateriaal. De website is vanaf eind januari 2013 actief.

Checkpoint Geschiedenis

Op 23 januari is er in Rotterdam weer een Checkpoint Geschiedenis met dit keer als thema 'Propaganda - Vanaf de farao’s tot het internettijdperk'.

Toetswijzer geschiedenis basisonderwijs

De Toetswijzer bij de centrale eindtoetst po wereldoriŽntatie is de onderlegger voor deze toets. De toetswijzer bevat o.a. enkele voorbeelden van mogelijke vragen.

Bombsight

Bombsight is een interactieve website die elke bom in kaart brengt die tijdens de Blitz op Londen is gegooid, met informatie en kaarten.

'Historische songs'

Historyteacherz is een website met songs over historische personen en gebeurtenissen op bestaande melodieŽn.

KNAW Onderwijsprijs gaat digitaal

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt in 2013 voor de vijfde maal de KNAW Onderwijsprijs uit aan de twaalf beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Met deze prijs wil de KNAW wetenschappelijke topprestaties in het Nederlandse voortgezet onderwijs benadrukken en stimuleren. In alle vier profielen worden prijzen uitgereikt, drie prijzen per profiel. Wat valt er te winnen:
• Leerlingen winnen een studiebeurs ter waarde van 1500 euro, bestemd voor het eerste studiejaar aan een Nederlandse universiteit of hogeschool.
• Docenten winnen een gezamenlijke culturele weekendreis naar een Europese stad.
• Scholen ontvangen een plaquette van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Scholen kunnen de komende tijd weer hun vwo-profielwerkstukken inzenden. Het inzenden verloopt dit jaar digitaal via inzenden.knawonderwijsprijs.nl. De inzendtermijn loopt nog tot en met 14 maart 2013. Kijk voor meer informatie over de prijs en meedoen op www.knawonderwijsprijs.nl.

Het Klokhuis en de eerste spoorlijn

De aflevering van het Klokhuis over het canonvesnter De eerste spoorlijn is hier te bekijken.

Cave of forgotten dreams

De veel geroemde documentaire Cave of forgotten dreams van Werner Herzog over de grot van Chauvet is hier te bekijken.

Kamerdebat in de klas

De Tweede Kamer organiseert speciaal voor (toekomstig) docenten maatschappijleer en geschiedenis gratis debattrainingen. Ook docenten maatschappijleer en geschiedenis die al werkzaam zijn in het onderwijs kunnen zich aanmelden voor het programma. Dit kan zowel per groep als individueel. Per training kunnen er maximaal 30 mensen meedoen.
Meer informatie.


Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 februari 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.