Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 11, januari 2013.

Notgeld

Al gedurende de Eerste Wereldoorlog werd er in Duitsland noodgeld gedrukt, tot op locaal niveau aan toe. Ook na de oorlog bleven(locale) autoriteiten hier mee doorgaan. Op deze website staat een groot aantal voorbeelden, waarbij u op stad kunt zoeken.

Spotprenten analyseren

Spotprenten analyseren is een onderdeel van Histoforum waarin leerlingen wordt uitgelegd hoe zij een spotprent moeten analyseren. Ook staat er een overzicht van symbolen die veel in spotprenten worden gebruikt. Een overzicht van (links naar websites met) spotprenten vindt u hier.

Leerstijlen

Het heeft voordelen om het onderwijs juist niet zo veel mogelijk aan de leerstijl van leerlingen aan te passen, betoogt Gerard Westhoff in een weblog. Het heeft namelijk volgens John Hattie geen effect op de leerresultaten.

Nieuwe edities Geschiedeniswerkplaats

Er zijn nieuwe edities verschenen van Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw en de tweede fase. Ook nieuw is de methodewijzer.

De Gouden Eeuw

Alle afleveringen van de serie De Gouden Eeuw voor kinderen kunnen bekeken worden op deze website.

Geschiedenis van Nederland

Eind november 2012 verscheen bij Uitgeverij Walburg Pers te Zutphen de eerste Nederlandse boekuitgave verrijkt met Layar. Alle 50 vensters van de Canon zijn in Geschiedenis van Nederland met Layar van extra informatie voorzienMet de camera van uw Android of iPhone scant u de gemarkeerde pagina om een virtuele laag op te roepen. Vervolgens krijgt u toegang tot extra informatie zoals bijvoorbeeld filmbeelden.

De Vietnamoorlog

Interview met Lien-Hang Nguyen, schrijfster van het boek Hanoi's War: An International History of the War for Peace in Vietnam, dat bijzonder lovend is ontvangen.

Wel heb je ooit

Wel heb je ooit is een weblog van historicus Ad van der Zee, werkzaam bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland in Delft als consulent voor het Provinciaal Historisch Centrum, over geschiedenis en actualiteit.

AustraliŽ

Meestal analyseren leerlingen spotprenten die betrekking hebben op leerstof die in de klas is behandeld. In deze opdracht over AustraliŽ moeten leerlingen niet alleen een spotprent analyseren, maar ook, tijdens het analyseren, op zoek gaan (bijvoorbeeld op internet) naar informatie waarover ze ongetwijfeld niet beschikken, maar die wel nodig is om de opdracht te kunnen maken. Een korte onderzoeksopdracht dus.

Snel video's downloaden

Op deze website wordt uitgelegd hoe je met 4K-video downloader snel filmpjes kunt downloaden zodat je niet van internet afhankelijk bent.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 januari 2013 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.