Histoforum Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Jaargang 1, nummer 13, februari 2013.
Vorige nieuwsbrieven
Links
Oproep voor geschiedenisleraren
Meedoen aan onderzoek t.b.v. excellente leerlingen
Veel (potentieel) excellente leerlingen blijken onder hun niveau te presteren. Een van de oorzaken hiervan is dat deze leerlingen te weinig worden uitgedaagd.
ij zijn op zoek naar geschiedenisdocenten die met een vwo 5 klas willen deelnemen aan een onderzoek. In samenwerking met de deelnemende docenten wordt lesmateriaal
ontwikkeld waarin leerlingen meer uitgedaagd worden en meer autonomie of juist meer structuur krijgen. Het lesmateriaal zal ingepast worden in het bestaande curriculum en
uitgevoerd in schooljaar 2013-2014.
Meer informatie vindt u op: http://home.medewerker.uva.nl/c.a.m.vanboxtel/ (Project Excellentie)
U kunt ook contact opnemen met de projectleider:
Carla van Boxtel
Email: C.A.M.vanBoxtel@uva.nl
In Darkness
De film In Darkness gaat in de loop van dit jaar in roulatie. Het is een aangrijpend schouwspel over de heldendaad van de simpele rioolwerker Leopold Socha. Gedurende de oorlogsjaren weet Socha een groep Joden uit de handen te houden van het duivelse naziregiem door ze te verbergen in het riool. Een rauwe verfilming van een indrukwekkend en waargebeurd verhaal.
Lees een bespreking op 'Geschiedenis beleven'.Gelderse filmpjes
Op de website van het Gelders Archief staan 2000 historische filmfragmenten.
Atlantische Onderwijsconferentie ‘De eeuw van Azië?’
Op woensdag 6 maart a.s. organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse onderwijsconferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het thema van deze onderwijsdag is: De eeuw van Azië?
De opkomst van China, India en Zuid-Oost-Azië en de gevolgen voor het ‘westen’.
In de ochtend zijn er plenaire lezingen over onder meer de maritieme verhoudingen en geopolitieke ontwikkelingen in de regio. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de rol van de Islam in Zuidoost-Azië. ’s Middags zijn er verschillende workshops. Onder meer een workshop voor liefhebbers van de boeken van Robert D. Kaplan en een rollenspel over de palmolieproblematiek in Indonesië.
Aanmelden kan via de website van de Atlantische Commissie, daar vindt u ook het volledige programma van de studiedag. De deelnamekosten bedragen € 90,- per persoon, en € 165,- voor collega’s, inclusief lunch en borrel na afloop.
Anne Frank Stichting opent online dialoog met docenten
De Anne Frank Stichting presenteert een nieuwe docentenportal:
www.annefrank.org/docenten. De portal biedt docenten in het basis- en voortgezet onderwijs lesmateriaal en lesideeën over Anne Frank,
de Tweede Wereldoorlog en thema’s als vooroordelen, discriminatie, gelijke rechten en burgerschap. Nieuw is de wijze waarop de Stichting online met docenten de dialoog aangaat.
De portal bevat een breed aanbod van aansprekende lesmaterialen: van stripverhalen en kranten tot digitale lessen. Docenten kunnen er ook terecht voor lesideeën, advies en didactische tips.
Naast een overzicht van meest gestelde vragen van docenten, zoals ‘hoe behandel je de Holocaust?’, is er een overzicht van meest gestelde vragen van leerlingen. Hiermee kunnen docenten
actief inspelen op vragen uit de klas.
De docentenportal is ook een site om gewoon rond te kijken en inspiratie op te doen. Zo bevat de portal een agenda met workshops, columns van medewerkers van de Stichting en een blog van een docent
met verhalen uit haar klas. Docenten die willen meepraten kunnen reageren via de site en/of deelnemen aan de speciale Linkedin-groep ‘Anne Frank Stichting voor docenten’.
Workshop voorbereiding op het nieuwe geschiedenisexamen 2015
In 2015 zullen alle leerlingen op Havo en Vwo een ander examen geschiedenis krijgen. Zij zullen in plaats van twee thema’s, de tien tijdvakken en drie of vier historische contexten moeten kennen.
Dit betekent dat docenten geschiedenis hun PTA, manier van toetsen en de examenvoorbereiding moeten bijstellen. In deze workshop worden de belangrijkste veranderingen toegelicht en wordt
aangegeven welke beslissingen er te nemen zijn voor een sectie. Ook besteden we aandacht de vormgeving van het PTA, de toetsing, opdrachten en werkvormen.
U krijgt een werkmap mee met de syllabus van het College van Examens, een handleiding van de SLO, relevante artikelen en materiaal voor de leerlingen.
Deze workshop wordt twee keer aangeboden door het Centrum van Onderwijs en Leren van de Universiteit Utrecht (voorheen IVLOS) op woensdag 10 april en vrijdag 7 juni van 13.00 tot 17.00 uur.
Op beide dagen wordt dus hetzelfde programma aangeboden. Kosten: 135 euro.
Voor meer informatie en opgave:
Hanneke Tuithof, h.tuithof@uu.nl
Iris Bleeker, i.bleeker@uu.nl of 030-2533224
Oefenvragen voor het examen
De eindexamens komen weer in zicht. Havo en vwo gaan zich buigen over "De Republiek in een tijd van vorsten" en "De Verenigde Staten en hun federale overheid 1865 - 1965." Voor vmbo zal het
inmiddels vertrouwde "historisch overzicht van de twintigste eeuw" weer klaar staan. Uw leerlingen kunnen hun basiskennis over deze onderwerpen testen aan de hand van
130 multiple choice vragen.
Feniks Academie
De volgende collegedag staat gepland voor vrijdag 8 februari 2013. Wederom kunt u genieten van een volledig verzorgde dag met colleges van vier tophistorici. Ditmaal geven zij u een compleet beeld van de Gouden Eeuw. Bekijk hier het complete programma. Feniks gebruikers en abonnees van het Historisch Nieuwsblad krijgen korting. Schrijf u snel in! Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Russische bronnen
Op deze website staat een grote hoeveelheid bronnen over de geschiedenis van de S.U. 1917-1991. Veel bronnen zijn Engelstalig, maar sommigen helaas ook in het Russisch.
Twitterende collega's
Benieuwd welke geschiedenisleraren er in de wereld zoals twitteren? Kijk dan eens op dit overzicht met meer dsan 350 twitterende collega's.
Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 februari 2013 naar kaap@kpnmail.nl
De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.