Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 15, maart 2013.

Geschiedenisexamen 2015

Op de website van het CvE staat nu ook de nieuwe conceptsyllabus voor havo.

Gouden Eeeuw

Schooltv heeft van de serie over de Gouden Eeuw zestien korte fragmenten online gezet.

Reimer

Reimer, de nieuwe roman van historica Jacqueline Zirkzee over onvervulde dromen en brandende ambities is rijk aan thema’s uit de Gouden Eeuw: de beginjaren van de VOC, de geheimzinnige Rozenkruisers, de gruwelen van de pest en het gloren van een toenemend bewustzijn over de werking van het menselijk lichaam. Zie ook haar blog over dit boek. Hier vindt u een agenda met lezingen over het boek.

World Wonders Project

Het World Wonders Project van Google is is een platform dat werelderfgoedmonumenten in de moderne en oude wereld online brengt. Met behulp van Street View, 3D-modellering en andere Google-technologieŽn zijn deze locaties voor iedereen uit de hele wereld toegankelijk. Met video's, foto's en uitvoerige informatie kunt u de wereldwonderen nu vanuit uw luie stoel verkennen alsof u er zelf bent. Leerlingen kunnen nu enkele van de meest beroemde locaties op aarde virtueel ontdekken. Het project biedt een innovatieve manier om geschiedenis en aardrijkskunde te onderwijzen aan leerlingen in het basis en voortgezet onderwijs over de hele wereld.

Nascholing over de middeleeuwen

Op vrijdag 12 april organiseert de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met het Instituut voor Leraar en School (ILS) een extra nascholingsconferentie met als thema: "De Middeleeuwen: beeldvorming en periodisering" Deze nascholingsdag is bedoeld voor docenten Geschiedenis en Staatsinrichting en andere belangstellenden, en dient als inhoudelijke en didactische verdieping van bestaande kennis en vaardigheden aangaande de Middeleeuwen. Deze extra nascholingsactiviteit is een aanvulling op de reeds bestaande nascholingsdag die steeds in de herfst aangeboden wordt ter voorbereiding op het schriftelijk eindexamen. Ook in september 2013 zal wij weer een dergelijke nascholingsconferentie worden georganiseerd. Alle informatie over deze dag is te vinden op: http://www.ru.nl/geschiedenis/scholingsdag/nascholingsdag-2013/

Anne Frank

Op de website over Anne Frank staat een online training voor leerkrachten en Pabostudenten met een toolkit om zelf lessen samen te stellen. Je komt meer te weten over Anne Frank en haar tijd en ontdekt welke lessen je hierover kunt geven

Canon van Overijssel

De canon van Overijssel biedt een overzicht van canons in de provincie Overijssel op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. Hier maakt u kennis met de cultuurhistorie van deze afwisselende provincie. De site is een initiatief van de stichting IJsselacademie. De canons zijn gemaakt in samenwerking met lokale historische verenigingen en andere geÔnteresseerden.

Historische uitdrukkingen

Waar komen de spreekwoorden en gezegden in de Nederlandse taal vandaan? Er zijn veel voorbeelden van uitdrukkingen met een historische achtergrond. Op deze website worden een aantal van deze uitdrukkingen op rij gezet en de historische achtergrond geschetst.

De slag om Dondervoort

Om het historisch bewustzijn te prikkelen en erfgoedparticipatie bij jongeren te bevorderen, ontwikkelden studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden een vakoverschrijdende, educatieve sociale game. De game draagt kennis over van de Tachtigjarige Oorlog en de bijzondere betekenis van Nederlandse vestingsteden daarin.

Filmpjes van het erfgoedhuis Zuid-Holland

Het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft op YouTube een aantal historische filmpjes geplaatst over Buitenhuizen, overstromingen, trekvaarten, de Romeinen in Zuid-Holland.

Vintage Ad Browser

The Vintage Ad Browser is a website that features a huge collection of over 100,000 old posters and advertisements from as far back as the 1700's. Their home page identifies their 53 categories and when you click on one it automatically takes you to the oldest ads from that collection. Within each category, you can navigate by clicking on the pages or if you want to go to a different date you can choose one of the decades that run along the top of the page.

Powerpoints bij de examenonderwerpen

Colleg Marcel van der Reijken heeft op zijn website voor elke paragraaf van De Republiek in een tijd van Vorsten een poweprpoint gemaakt. Met powerpoints bij het onderwerp over Amerika heeft hij een begin gemakt.

Tijdschriften 1850-1940

In deze dienst van de KB zijn 80 tijdschriften uit de periode 1850-1940 full text doorzoekbaar. Onder de beschikbaar gestelde titels bevinden zich algemene, culturele, letterkundige, religieuze, wetenschappelijke, politieke, sportieve en economische tijdschriften.

Historisch Arnhem in 3D

Het project Arnhem3D laat de bezoeker virtuele wandelingen maken door historisch Arnhem tussen 1649 en 1935. Om deze wandelingen mogelijk te maken worden zo veel mogelijk afbeeldingen en informatie over huizen in de Arnhemse binnenstad verzameld. Aan de hand van een oude stadsplattegrond wordt het historisch stratenplan in Google Sketch Up geplaatst. De huizen worden in Adobe Photoshop fotorealistisch nagebouwd en vervolgens als een 3D-gebouw op de kaart gezet. Op deze manier ontstaat een visualisatie van de binnenstad van Arnhem in vroegere tijden.

Statistische gegevens over oorlogen

Op deze website vindt u statistische gegevens over een groot aantal oorlogen.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 maart 2013 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.