Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 16, maart 2013.

Collegedag Nederland en de slavernij

Op vrijdag 19 april 2013 organiseren ThiemeMeulenhoff, uitgever van geschiedenismethode Feniks, en het Historische Nieuwsblad een volledig verzorgde collegedag over Nederland en de slavernij. Honderdvijftig jaar geleden, in 1863, schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Antillen. Dat wordt dit jaar uitgebreid herdacht. Meld u aan voor deze collegedag in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en volg vier colleges van tophistorici over de tijd van de slavernij. Aanmelden kan op www.historischnieuwsblad.nl/collegedag.

Syllabi geschiedenisexamen havo/vwo 2015

Op de website van het CvE staan nieuwe versies van de syllabus 2015 voor havo, respectievelijk vwo!

Pilotexamens

Op Histoforum staan de opgaven van alle pilotexamens per periode geordend in wordbestanden met vragen en bronnen bij elkaar (wachtwoord via kaap@kpnmail.nl). Wilt u liever de afzonderlijke examens gebruiken kijk dan op deze website.

Nascholing nieuwe centraal examen 2015

In de agenda op Histoforum vindt u een overzicht van nascholingsbijeenkomsten, waarin aandacht wordt besteed aan het nieuwe centraal examen in 2015

Gratis bijeenkomst over nieuwe examen in 2015 van Malmberg

Malmberg, de uitgever van Memo, organiseert op 2 april een extra, gratis, bijeenkomst over het nieuwe examenprogramma 2015 en de methode Memo in Zwolle. Klik hier voor het programma.

Tangible Pasts? Questioning Heritage Education

We are pleased to announce the international conference Tangible Pasts? Questioning Heritage Education. Scholars will discuss theories about heritage, authenticity, and historical distance. Education experts will reflect on the uses of heritage in museums, schools and digital environments.
Date and time: June 6-7, 2013.
Location: Conference Center De Doelen Rotterdam, the Netherlands.
Fee: 150 EURO for two days, including conference materials, tea/coffee, lunches and drinks.
For registration, and information on the program, speakers, abstracts, please go to our website. As we have a limited amount of places we urge you to register as soon as possible. Organizers: research team of the NWO program Heritage Education (Center for Historical Culture - EUR) and LKCA (Netherlands Knowledge Institute for Cultural Education and Amateur Arts).

Studiemiddag

Bent u nog op zoek naar een nieuwe geschiedenismethode die aansluit op de nieuwste examensyllabus voor havo/vwo bovenbouw? Bezoek dan de gratis studiemiddag geschiedenis op donderdag 21 maart a.s. en ontdek de nieuwe editie van Feniks havo/vwo bovenbouw. Eindredacteur en auteur Jos Venner laat u zien hoe de nieuwe editie van Feniks aansluit op de nieuwste examensyllabus. Auteur Robert Boonstra laat zien hoe u met de nieuwe editie een tijdvak op speelse en originele wijze introduceert bij uw leerlingen. Daarnaast maakt u kennis met de digitale onderdelen van Feniks op de methodestartpagina. Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op http://www.feniks-online.nl/msite-feniks/marketing.asp?pagkey=207844.

Digitale Atlas Maior van Blaeu

Blaeus Atlas maior neemt in de Nederlandse geschiedenis een dermate belangrijke plaats in dat deze is opgenomen in de Canon van Nederland. In 1970 verscheen van de Franstalige editie een facsimile-uitgave (Amsterdam: Theatrum Orbis Terrarum). Een integrale digitale uitgave was tot op heden echter nog niet beschikbaar. Eťn van de twee exemplaren van de negendelige Grooten atlas, in bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, deze is nu digitaal in volle glorie te bewonderen.

Geschiedenisportaal

Geschiedenisportaal is de nieuwe startpagina voor de websites heschiedenisplein en histotheek. Op de startpagina kunt u zoeken in beide websites.

BBC History Magazine

Historyextra.com is de officiŽle website bij het BBC History Magazine met o,a, nieuws en podcasts.

Geschiedeniscurricula

In verschillende landen wordt gewerkt aan nieuwe curricula voor het vak geschiedenis, bijvoorbeeld in Engeland en AustraliŽ.


Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 april 2013 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.