Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 17, april 2013.

Onderwijsseminar: Op weg naar een nieuw Midden-Oosten?

Op donderdagmiddag 18 april a.s. organiseren de Atlantische Commissie, de Christelijke Hogeschool Windesheim en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een onderwijsseminar in Zwolle. Deze nascholingsmiddag heeft als thema:

‘Op weg naar een nieuw Midden-Oosten?’ 2 jaar na het begin van de Arabische Lente

De afgelopen twee jaar heeft het Midden-Oosten een gedaantewisseling ondergaan. De ‘Arabische Lente’ –een opeenvolging van revolutionaire bewegingen – begon in TunesiŽ en verspreidde zich naar onder andere Egypte en SyriŽ. De bevolking hoopte op een betere toekomst, maar die hoop is in veel gevallen vergeefs gebleken. Dit seminar heeft als doel om meer inzicht te bieden in de huidige situatie in het Midden-Oosten. Op het programma staat onder meer een lezing over de toestand in Egypte. Tevens wordt gekeken naar de positie van Turkije en Iran in de regio.

Klik hier voor het programma en het digitale aanmeldingsformulier.
Aanmelden kan tot uiterlijk 16 april.

Krantentemplates

Op deze website staan verschillende templates waarmee je je eigen krant kunt maken (als downloads). Op deze pagina staan links naar websites waar je dat online kunt doen.

Prijsvraag en gratis Onderwijskrant Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer bestaat 200 jaar. Dit wordt gevierd met een prijsvraag voor scholieren. Wie bedenkt het beste onderwerp voor een rekenkameronderzoek? Het winnende onderzoek zal daadwerkelijk worden uitgevoerd. Bovendien ontvangen de winnaars gratis kaarten voor een popfestival. Om uw leerlingen goed voor te bereiden op het bedenken van een onderzoeksvoorstel heeft ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat in samenwerking met de Algemene Rekenkamer een gratis Onderwijskrant voor de bovenbouw HAVO en VWO gemaakt. Wat doet de rekenkamer? Waarom is een rekenkamer noodzakelijk in een democratie? En wat heeft Filips de Goede met de rekenkamer te maken? Dat en meer komt aan bod in de Onderwijskrant Algemene Rekenkamer. De Onderwijskrant wordt geleverd in pakketten van 35 stuks, u kunt de krant bestellen via www.primaonderwijs.nl/prodemos.

Learning from history

Learning from history is de Engestalige versie van de Duiste website Lernen aus der Geschichte. Deze website is bedoeld voor internationale uitwisseling.

Studiemiddag Noordhoff over nieuwe examen 2015

Op 16 april organiseert Noordhoff Uitgevers in Amersfoort een studiemiddag over het nieuwe examen. In de agenda vindt u een overzicht van alle, bij mij bekende, nascholingsbijeenkomsten. 

Rome in 3D

Op YouTube staan verschillende filmpjes die de toeschouwer een inkijkje geven in 3D in het oude Rome, bijvoorbeeld in de Villa Domitia, of de Villa Gallo-romaine d'Andilly en Bassigny , het Forum Romanum, de Circus Maximus, of u maakt een virtuele tour door Rome.

Ancient History Maps

Ancient History Maps bevat een zeer gedetailleerde interactieve kaart van de oudheid en een van het Romeinse Rijk

Toets De Verenigde Staten en hun federale overheid

Collega Cees Koole heeft een schoolexamentoets toegevoegd over het examen onderwerp 'De Verenigde Staten en hun federale overheid'. Hij is nog dringend op zoek naar een inhaal toets over hetzelfde onderwerp. Wie kan hem en andere collega's helpen? Met het centraal examen over de tien tijdvakken in het vooruitzicht zou het aardig zijn als we de collectie toetsen zouden kunnen uitbreiden. U kunt uw bijdrage(n) sturen naar kaap@kpnmail.nl. Docenten kunnen inloggevens aanvragen op hetzelfde adres.

Crash Course World History

De hele wereldgeschiedenis in 42 YouTube filmpjes. Het idee komt van kinderboekenschrijver John Green en zijn project heet Crash Course World History. Is het de moeite waard om hier 42 keer 10 minuten voor uit te trekken? Of is het meer geschikt voor onze eventuele kinderen? Lees de bespreking op Geschiedenis Beleven.

Docentendag over mensenrechteneducatie

De Anne Frank Stichting, Amnesty International en Movies that Matter nodigen u van harte uit voor de docentendag Mensenrechten en debat in de klas op vrijdag 19 april. Speciaal voor het voortgezet onderwijs en het MBO ontwikkelden deze drie organisaties lesmateriaal over mensenrechten en debat. In workshops maakt u met dit materiaal kennis en krijgt u suggesties en lesideeŽn over de manier waarop het in de klas kan worden gebruikt. Na de workshop is er gelegenheid tot een bezoek aan het Anne Frank Huis. De dag vindt plaats in het Amnesty-huis, Keizersgracht 177 in Amsterdam. OPGEVEN: noteer uw opgave vůůr 10 april op www.amnestyopschool.nl/docentendag. De docentendag wordt u gratis aangeboden.

Instructiefilmpjes 1 miljoen keer bekeken

Felicitaties voor collega Joost van Oort, wiens instructiefilmpjes op YouTube meer dan 1.000.000 keer zijn bekeken.

Liefde & Devotie. Het Gruuthusehandschrift

Van 21 maart 2013-23 juni 2013 loopt in Brugge de bijzondere tentoonstelling Liefde & Devotie, waar bij grote uitzondering het beroemde Gruuthusehandschrift te zien is.

De Afvallige, historische roman over de 4e eeuw n Chr.

Jan van Aken schreef met De Afvallige een veelgeprezen, vuistdikke, roman over de nadagen van het Romeinse Rijk.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 april 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.