Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 18, april 2013.

Rectificatie examenprogramma

Het zal mogelijk weinigen zijn opgevallen, maar in recente overheidspublicaties over het examenprogramma geschiedenis voor havo en vwo was een fout geslopen, het verschil tussen havo en vwo was verdwenen. Deze fout is nu, middels een rectificatie, hersteld.

DVD Dossier geschiedenis: De Gouden Eeuw

‘Dossier Geschiedenis: De Gouden Eeuw’ is een speciale bewerking van de populaire NTR/VPRO serie ‘de Gouden Eeuw’. Uit het tv-materiaal heeft Schooltv een lespakket ontwikkeld voor het vak geschiedenis voor de bovenbouw havo en vwo. Op de dvdPLUS staan vier afleveringen van elk 15 minuten waarin de belangrijkste informatie over De Gouden Eeuw aan bod komt. Het lesmateriaal sluit aan bij het “Republiek in tijd van vorsten” een van de onderwerpen van het centraal examen in 2013 en 2014) en bij een van de vier historische contexten. Daarnaast bevat de dvd een lesbrief en diverse informatieve clips. Deze dvd is te bestellen via de website van Schooltv www.schooltv.nl/webwinkel. of via deze rechtstreekse link. De dvd is leverbaar vanaf half april.

De Gouden Eeuw

School-TV Beeldbank heeft uit de serie De Gouden Eeuw een selectie gemaakt van 18 fragmenten voor gebruik in de klas. Elk fragment duurt tussen de drie en acht minuten.

Tijd voor Geschiedenis

Donderdagmiddag 25 april vindt in Utrecht bij Paushuize om 15.30 uur de officiele lancering van Tijd voor Geschiedenis plaats. Iedereen met belangstelling voor geschiedenisonderwijs en digitale didactiek is daarbij welkom.

Prezis's De Republiek in een tijd van vorsten

Op deze website staan verschillende prezi's van Jelmer Evers over het examenonderwerp De Republiek in een tijd van vorsten. Prezi's die mogelijk ook gebruikt kunnen worden voor de historische context die betrekking heeft op de Republiek.

Collegedag slavernij

Historisch Nieuwsblad en ThiemeMeulenhoff organiseren op 19 april in Amsterdam een collegadag over het thema Slavernij. U kunt zich nog tot 17 april opgeven op deze pagina, waar u ook het programma vindt.

Archeologisch nieuws

Archeaeo News is een Engelstalige website die het laatste nieuws op het geboied van archeologie verzamelt en publiceert.

La Bibliothèque virtuelle des manuscrits médiévaux (BVMM)

Zoals de naam al verraadt is de BVMM een website met middeleeuwse manuscripten, maar uiteraard wel in het Frans.

Leerstrategieën

Welke leerstrategieën werken wel en welke niet? Hoogleraar onderwijskunde aan de Open Universiteit Paul Kirschner doet verslag van wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp in een overzichtelijk weblog.

Napoleon geloofde in idealen van de revolutie

Alan Forrest, professor in de Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van York en internationaal een autoriteit op het gebied van de Franse Revolutie, het Napoleontische Rijk en de geschiedenis van de moderne oorlogsvoering, schreef een nieuw boek over Napoleon.

Een webpagina printen

Je kunt een pagina van het web uitprinten. Maar vaak komt die dan uit de printer zoals je graag zou willen. Op een aantal webpagina's kun je dan kiezen voor een printvriendelijke versie, maar vaak is dat niet het geval. Dan kun je er voor kiezen om de url in te voeren op Printfriendly.

Grote bestanden verzenden

Geregeld kan ik grote bestanden, bijvoorbeeld powerpointpresentaties met veel afbeeldingen, niet verzenden met mijn e-mail programma. Veel online programma's bieden dan uitkomst. Persoonlijk vind ik We Transfer een bijzonder gebruiksvriendelijk en snelle optie.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 mei 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.