Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 22, juni 2013.

De Boekendief

Zo af en toe lees je als historicus een boek van een buitenlandse auteur, waarvan je denkt, jammer dat leerlingen voor het vak Nederlandse alleen Nederlandse boeken mogen lezen. De Boekendief van de Australische auteur Markus Zusak, is er daar een van. Het vertelt het verhaal van de jonge tiener Liesel Meminger in een voorstadje van München, op het eind van de jaren dertig en in de eerste oorlogsjaren. Een hartverscheurend anti-oorlogsboek dat ook door jongeren gewaardeerd wordt.

Oefentoets bij kennisbasis

Op deze website staat een complete oefentoets (140 vragen) over de tien tijdvakken. Deze toets is bestemd voor studenten van de lerarenopleiding.

Examenconferentie Universiteit Utrecht

In samenwerking met het Utrechts Stedelijk Gymnasium organiseert de Universiteit Utrecht op 22 november 2013 een examenconferentie geschiedenis over het nieuwe eindexamen. U zult door middel van verschillende workshops en lezingen wegwijs gemaakt worden in het nieuwe eindexamen. De workshops zullen zijn: oefenen met oriëntatiekennis, domein A onder de loep, kritisch denken, speelfilms en de historische contexten en omgaan met de historische context, Koude Oorlog 1945-1991. De lezingen gaan over: het nieuwe eindexamen, blingbling in de republiek, verlichtingsideeën en de democratische revoluties, Duitsland 1871-1945 en als laatste keerpunten in de Koude Oorlog, van Chroestsjov tot Gorbachov. Daarnaast zal er tijdens de pauze een markt met verschillende uitgeverijen aanwezig zijn.
Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht op: www.uu.nl/nascholinggeschiedenis.
Voor vragen kunt u mailen naar: examenconferentie@gmail.com

Gratis online cursussen

OpenupEd is een nieuwe platform voor zogenaamde MOOC's (Massive Open Online Courses) met o.a. een cursus over joden en christendom.

Studiedag voor vmbo docenten over het examen geschiedenis 1 november 2013

In samenwerking met de vmbo-cie van de VGN organiseert het Centrum voor Onderwijs en Leren, Onderwijsadvies & Training, Universiteit Utrecht ook dit jaar weer een studiedag voor docenten geschiedenis van het vmbo. Er vinden twee rondes lezingen en twee rondes workshops plaats. Thema van deze conferentie is Beeld in de geschiedenisles en er zal speciale aandacht zijn voor de verrijkingsdelen. Er komt onder andere een lezing over het verrijkingsdeel Midden-Oosten en workshops over het omgaan met bronnen en spotprenten, leerlingen video-opnames laten maken, filmpjes en afbeeldingen opnemen in je PPT, beelden en werkvormen voor staatsinrichting en het gebruiken van beeldmateriaal in toetsen. Doelstelling Het doel van deze studiedag is docenten informatie en concreet lesmateriaal mee te geven zodat ze hun leerlingen effectiever kunnen voorbereiden op het vmbo-examen geschiedenis. In alle workshops krijgt u tips en materiaal dat aansluit bij het examenprogramma. Plaats en tijd: vrijdag 1 november 2013 van 10.00 tot 16.30 uur op de Uithof te Utrecht.
Kosten: 175 euro p.p. (incl. drinken, lunch, nascholingscertificaat en werkmateriaal)
Opgave via http://geschiedenisendidactiek.wp.hum.uu.nl/opleiding/examenconferentie/vmbo/ of bij i.bleeker@uu.nl

Project DigiLimes

Het project DigiLimes richt zich op het op de kaart zetten van de Limes. Op www.limeswiki.nl willen we alle informatie bijeenbrengen over de Romeinse periode in ons land.  De LimesWiki is een combinatie van google.maps, wiki en de smartphone app (Layar).
Op een wiki kan iedereen informatie plaatsen, in de LimesWiki na registratie. Door de informatie over de Limes in Nederland bij elkaar te plaatsen, delen we kennis, krijgen we meer inzicht in de geografische verspreiding en wordt de informatie toegankelijk voor een breder publiek (op internet en mobile telefoon). Voor toeristen wordt het meteen duidelijk waar iets over de Romeinen te bekijken is.
Meer informatie over de LimesWiki: http://www.limeswiki.nl/index.php/Limes-wiki:Info

Een kleine wereldgeschiedenis

In een kleine wereldgeschiedenis schetst Jan van Oudheusden de grote lijnen van de geschiedenis, vanaf de vroegste tijden tot in de eenentwintigste eeuw. Het boek kent een overzichtelijke opbouw en is helder geschreven. Een handig naslagwerk voor wie zijn historische kennis wil opfrissen.
Het laatste hoofdstuk, ‘De wereld na nine-eleven’, levert een samenhangende beschrijving van de nu al zo bewogen geschiedenis van de eenentwintigste eeuw, vanaf de 11-september-aanslagen op Amerika tot en met de (wrange) vruchten van Arabische Lente.
Van Oudheusden: Ik heb mijn boek helemaal bijgewerkt en geactualiseerd, tot 2013. Daarbij heb ik geprobeerd in zo weinig mogelijk woorden zoveel mogelijk te zeggen, zonder in dorre feitenopsomming te vervallen. Het boek is bedoeld als prettig leesboek en via de beide registers als handig naslagwerk. Het heeft geen andere pretentie dan aan te reiken wat een geïnteresseerde Nederlander zou moeten weten van de wereldgeschiedenis.’
Dr. Jan van Oudheusden is historicus en docent. Hij schreef in deze reeks ook boeken over de geschiedenis van Amerika, van China, van het Midden-Oosten en van de Eerste Wereldoorlog.
Jan van Oudheusden, Een kleine wereldgeschiedenis, uitg. Bert Bakker Amsterdam 2013, 204 blz., prijs € 12,50. Verkrijgbaar in elke boekhandel en webwinkel.

Profielwerkstukwedstrijd (2013-2014)

Het Scholennetwerk van de Universiteit Utrecht organiseert voor de tweede keer een Profielwerkstukwedstrijd voor scholieren. Thema: (no)rules! gaat over ‘Instituties’ en is zeker interessant voor leerlingen met geschiedenis in het profiel. De hoofdprijs is een studiereis naar Hong Kong.
Het Scholennetwerk organiseert deze wedstrijd in samenwerking met het Kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving van de UU. Juryvoorzitter is prof. Bas van Bavel (geschiedenis, fac. Geesteswetenschappen). Andere juryleden zijn prof.dr.ir. Tanja van der Lippe (fac. Sociale Wetenschappen), prof. dr. Erik Stam (fac. REBO: economie) en prof. dr. Martin Dijst (fac. Geo).
School)vakoverstijgende invalshoeken worden dus van harte toegejuicht. Meer informatie in onderstaande flyer en op www.uu.nl/PWSwedstrijdInstituties

Vier afleveringen HistoClips

Dinsdag 18 juni brengt Schooltv viertal nieuwe afleveringen van HistoClips. Ze worden uitgezonden tussen 5.00 uur en 6.00 uur (Ned. 3) De serie is daarna online beschikbaar op de docentenpagina.
Nieuwe onderwerpen zijn: Koninkrijk en grondwet; Dekolonisatie; Karel de Grote en de Europese Unie. De afleveringen Koninkrijk en grondwet en Dekolonisatie zijn tot stand gekomen in samenwerking met ProDemos in het kader van 200 jaar Koninkrijk.

HistoClips dvdPLUS met interactieve spellen

De afleveringen 20 t/m 23 uit HistocClips zijn verkrijgbaar op dvdPLUS. Onderwerpen in deze reeks zijn: de oude Egyptenaren; de Tweede Wereldoorlog, Nederland in de Tweede Wereldoorlog en Berlijn en de koude oorlog. Naast de tv-programma's bevat deze dvdPLUS ook interactieve spellen voor het digibord. De spellen kunt u zowel klassikaal als individueel inzetten. Kijk in de webwinkel.

Dossier geschiedenis: De Gouden eeuw op dvdPLUS

De vierdelige serie Dossier geschiedenis-De gouden eeuw is op dvdPLUS verschenen en te koop in de webwinkel De dvdPLUS bevat vier afleveringen van elk vijftien minuten waarin de belangrijkste informatie over De Gouden Eeuw aan bod komt. Alle afleveringen sluiten aan bij het onderwerp 'Republiek in tijd van vorsten'. De dvdPLUS bevat ook een docentenhandleiding met werkbladen en als extra materiaal enkele beeldbankclips.

200 jaar koninkrijk

Van 2013 tot 2015 vieren we in Nederland het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Een uitgelezen kans om tijdens uw lessen aandacht te besteden aan allerlei aspecten van de 200 jaar geschiedenis die achter ons liggen. Het gaat daarbij niet alleen om de Koninklijke elementen in die geschiedenis, maar ook om de geschiedenis van onze democratie en rechtsstaat en de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, België en het Caribische deel van het Koninkrijk. Schooltv werkt hierin samen met ProDemos. Kijk op 200 jaar koninkrijk.


Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 juli 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.