Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 2, nummer 26, oktober 2013.

Tentoonstelling Petra in Leiden

Een spectaculaire tentoonstelling over Petra, de verscholen woestijnstad in Jordanië. Petra is de hoofdstad van het oude volk der Nabateeërs en een van de wonderen uit de oudheid. Met haar uit rode rotsen gehouwen monumentale gebouwen, tempels, koningsgraven en luxe woonhuizen is Petra misschien wel het allermooiste in de wereld op het gebied van cultuurhistorie en archeologie

Filmpjes uit W.O.I

Deze website is een portal met links naar filmpjes uit de Eerste Wereldoorlog.

Online oefenen met chronologievragen

Leerlingen kunnen in dit nieuwe onderdeel van Histoforum online (met 'drag and drop') oefenen met chronologie vragen uit de pilotexamens 2006-2013. Uiteraard krijgen zij direct te zien hoe goed zij een vraag hebben beantwoord.

Mesopotamië

Een zeer uitgebreide (51 dia's) PowerPoint presentatie over het oude Mesopotamië. 

Studie dag PABO

Op vrijdag 15 november 2013 organiseert de Commissie PA-BO van de VGN een studiedag voor geschiedenisdocenten PABO, PABO-studenten, leraren basisonderwijs en andere belangstellenden over historisch denken en redeneren in de klas, zowel in de PABO als in de basisschool.

Migratie in de prehistorie

Op de website van Kleio staat een mooi artikel van Klass Kalkwiek over migratiestromen in de prehistorie.

Tweehonderd jaar koninkrijk

Nederland is jarig. Wie bedenkt het beste cadeau voor het Koninkrijk?
Vanaf 30 november 2013 vieren we twee jaar lang dat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat. ProDemos vraagt kinderen in Nederland om een cadeau te bedenken voor deze bijzondere verjaardag van ons land. De winnaars van de wedstrijd mogen op zaterdag 30 november 2013 aanwezig zijn bij de officiële opening van de viering in de Ridderzaal.

Leerlingen bedenken welk cadeau zij aan Nederland (en Aruba, Curaçao, Sint Maarten) willen geven. Het hoeft geen cadeau te zijn dat je kunt vastpakken. Ook een idee, een nieuwe regel of een oplossing voor een probleem kan een geweldig cadeau voor ons Koninkrijk zijn. Voorbeelden uit het verleden zijn: de Grondwet, de dijken, het verbod op discriminatie, de fiets, het algemeen kiesrecht etc. Leerlingen in het basisonderwijs tekenen, knutselen of beschrijven hun cadeau. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs schrijven een betoog.
Meer informatie over de prijsvraag: www.prodemos.nl/200jaarkoninkrijk.

Lespakketten 200 jaar koninkrijk
ProDemos heeft lespakketten ontwikkeld om in het onderwijs aandacht te besteden aan allerlei aspecten van de 200 jaar geschiedenis die achter ons liggen.. Er zijn lespakketten voor groep 7 en 8 van de basisschool en voor de vakken geschiedenis en maatschappijleer op (v)mbo en havo/vwo-niveau. Een lespakket bestaat uit 35 leerlingenboekjes en een instructie voor de leerkracht. De lespakketten kosten € 10. Ze zijn te bestellen via www.prodemos.nl/200jaarkoninkrijk.

Activiteiten rond het centraal examen van het Duitsland Instituut Amsterdam

Studiereis ‘Berlijn als monument van de Koude Oorlog’:
http://www.duitslandweb.nl/onderwijs/projecten/2012-2013/duitsland-in-het-cse-geschiedenis/studiereis-berlijn.html. Aanmelden voor 1 november 2013. 
 
Nascholingsreeks ‘Duitsland als strijdtoneel van de Koude Oorlog’:
http://www.duitslandweb.nl/onderwijs/projecten/2012-2013/duitsland-in-het-cse-geschiedenis 

Verschil tussen correlatie en causaliteit

Deze afbeelding leent zich uitstekend voor het uitleggen van het verschil tussen correlatie en causaliteit.

Kritische momenten

Het kan nooit kwaad om bestaande opvattingen, dus ook historische opvattingen, tegen het licht te houden. Deze website van Jona Lendering biedt daartoe de mogelijkheid voor wat betreft de klassieke oudheid. Dit onderder van Livius bevat tientallen korte beschrijvingen van misverstanden en misvattingen over allerleid aspecten van de oudheid.

De nieuwe Lucy

Ontmoet de nieuwe Lucy! Onze voorouder Lucy krijgt een make-over. Zie de website van Scientias.

Leerkrachten strenger selecteren en beter betalen

'Leerkrachten strenger selecteren en beter betalen' is de kop boven een artikel in de Belgische krant De Standaard van 17 september over het maken van een forse verbeterslag in het onderwijs. Op basis van een rapport van McKInsey concludeert de krant dat het mogelijk is de kwaliteit van een onderwijssysteem in zes jaar tijd te verbeteren. Opvallende punten:
1. verbeter de kwaliteit van leerkrachten
2. zorg voor goede nascholing en laat leraren eren van elkaar
3. focus op de prestatie van iedere leerling
4. het verbeteren van de structuur levert aan verbetering slechts een geringe bijdrage
5. Het kan snel. Volgens McKinsey in zes jaar

Het Houten Zwaard

Korte bespreking van Jona Lendering van de korte educatieve film Het Gouden Zwaard over de Romeinse tijd in Nederland.

Histomap

Een bijzonder overzicht van vierduizend jaar wereldgeschiedenis op een kaart (histomap) uit 1931.

Code-R op Histoforum

Het lesmateriaal van Code-R over het de manier waarop wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren is nu ook beschikbaar op Histoforum. Met digital storytelling voor iPad en digibord worden vanuit het perspectief van jongeren keuzes en dilemma's in persoonlijke oorlogsverhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Jongeren toetsen de'dilemma's aan hun waarden en normen. Wat begrijpen zij van de omstandigheden waaronder mensen toen leefden?

Meer historische kaarten

Op deze website kun je historische kaarten van zes Amerikaanse steden vergelijken met het huidige stadsbeeld.

Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd

In het kader van de festiviteiten van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden verscheen bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd van Jan J.B. Kuipers. Dit rijk geïllustreerde boek geeft een gevarieerd overzicht van een roerige periode in de geschiedenis van de Lage Landen: het huidige Nederland en (voornamelijk Nederlandstalig) België.
Jan J.B. Kuipers, Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd, Uitgeversmaatschappij
Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.904.5, prijs € 29,95 – 160 pagina's.

Een kleine stad bij Auschwitz

Bij uitgeverij De Bezige Bij verscheen een Nedewrlandse vertaling van een boek van Mary Fulbrook over een gezgsgetrouwe uitvoerder van het beleid van de nazi's in een stadje vlakbij Auschwitz, Udo Klausa. Een intrigerend verhaal over de dunnen scheidslijn tussen een fatsoelijk burger en een deelnemer aan een massamoord. Titel van het boek: Een kleine stad bij Auschwitz, gewone nazo's en de Holocaust.

De historische kaart van Europa

Voor wie zijn leerlingen in enkele minuten wil laten zien hoe de kaart van Europa in duizend jaar van jaar tot jaar veranderde. Dit filmpje is gebaseerd op het kaartprogramma Centennia.

Histoforum op Twitter

Sinds enkele jaren alweer is Histoforum ook actief op Twitter.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 oktober 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.