Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 2, nummer 27, oktober 2013.

Nog even over de enquête ce 2015

Gelukkig hebben al veel collega's de enquête over de voorbereiding op het nieuwe ce in 2015 ingevuld. Voor representatieve en betrouwbare resultaten is een zo groot mogelijke respons echter zeer belangrijk. Daarom hierbij nog een keer het verzoek de enquête in te vullen als u dat nog niet heeft gedaan
Belang van de enquête:
* Informatie verzamelen over ervaringen en eventuele knelpunten in verband met mogelijke bijstellingen in de toekomst.
* docenten kunnen hun keuzes vergelijken met die van collega's.

Rheden viert 200 jaar koninkrijk met het ontzet van de Veluwezoom

Eind november 2013 is het 200 jaar geleden is dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. De Veluwezoom speelde daarin een grote rol. Hier woedde namelijk de finale veldslag waarna de weg open was voor de landing van Koning Willem I in Scheveningen. Dit tweede eeuwfeest wordt aan de Veluwezoom groots aangegrepen voor een boeiend tweedaags evenement op zaterdag 30 november en zondag 1 december. Er zijn grote spektakels met honderden soldaten, ‘Napoleon’, de ‘Prins van Oranje’ en alles is gratis toegankelijk. Zie ook dit filmpje.

Columbus

Op History staat een aantal korte filmpjes over Columbus, wel in het Engels uiteraard. Aanleiding is Columbus Day dat gevierd werd op 12 oktober.

Necropolis onder de St. Pieter

Op deze webesite vindt u een virtuele tocht door de necropolis onder de St. Pieter in Rome.

Studiebijeenkomst ICT en geschiedenis

Onder de titel ICT & Geschiedenis, meerwaarde of minderwaarde? organiseert Geschiedenisportaal op 23 januari 2014 een studiemiddag en avond in Deventer. Alle informatie vindt u op deze website.

Reading lika a historian

Reading like a historian is een website van de Stanford History Education Group met tientallen lessen over de geschiedenis van de V.S. en over de geschiedenis van de rest van de wereld.

Questbase

Questbase is gratis software voor het maken van online toetsen.  Met een vergelijkbaar programma, Hot Potatoes, zijn de chronologievragen op Histoforum gemaakt.

Slaapwandelaars

Volgend jaar wordt in veel landen herdacht dat het dan precies honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In het kader daarvan zijn er of worden er verschillende nieuwe boeken uitgebracht, Slaapwandelaars is hier een van. Op Geschiedenis Beleven leest u een bespreking van dit boek van de Australische historicus Christopher Clark.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 november 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.