Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 2, nummer 30, december 2013 I.

.

2e Nationale Docentencongres Geschiedenis

Op vrijdag 24 januari 2014 organiseert Malmberg het 2e Nationale Docentencongres Geschiedenis. U bent op deze dag van harte welkom in het prachtige Singer museum te Laren (N.H.). Klik hier voor het programma.

Franse Revolutie

Op deze website vindt u een beknopt overzicht van de historiografie van de Franse Revolutie.

CE2015

Aan de rubriek CE2015 is een aantal PowerPoint Presentaties toegevoegd.

Vonk

Korte beschrijving met een fragment van de bijzondere historische roman Vonk van historica Steffie van den Oord.

Histomap

Ter gelegenheid van de 500e aflevering van Andere Tijden is de Andere Tijden Histomap gemaakt. Met Google Maps is het grootste deel van de afleveringen op een nieuwe manier toegankelijk gemaakt. Kijk de afleveringen terug op basis van de plaats die in de uitzending centraal staat. Van de Parel aan de Noordzee tot hartje Amsterdam, van Auschwitz tot de jungles van Nieuw-Guinea; verken Andere Tijden nu met een complete wereldkaart!

Atlas van Ortelius

De KB heeft in 2013 weer een bijzonder mooie atlas kunnen verwerven: een exemplaar van de Nederlandse editie van het Theatrum Orbis Terrarum van Abraham Ortelius (1527-1598), verschenen te Antwerpen in 1571. De Latijnse editie van dit werk werd een jaar eerder gepubliceerd in diezelfde stad en wordt beschouwd als de eerste moderne atlas. Tot 1612 zijn 41 edities van dit werk uitgebracht in verschillende talen. U kunt deze atlas online bekijken.

Romeins beeld in Londen

Onlangs werd in Londen het mooist bewaard gebleven en bijna unieke beeld gevonden van een slang etende adelaar.

De Opstand

Op de website van het Historisch Nieuwsblad staan diverse artikelen over de Opstand. U vindt ze op deze verzamelpagina.

Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog is nu bijna een eeuw oud. Heel het komende jaar 2014 zal bol staan van de herdenkingen. Hoe was het mogelijk dat Europa, op het toppunt van macht, alles te grabbel gooide en zich in een orgie van geweld stortte, die miljoenen jonge mannen naar de slachtbank dreef? De Waalwijkse historicus Jan van Oudheusden schreef er een boek over: Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Dit boek ligt vanaf deze week in de winkel. Het zet de oorzaken, het verloop en de gevolgen overzichtelijk uiteen en vormt een handzaam naslagwerk voor wie er meer van wil weten.
Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, uitg. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam 2013, ISBN 978-90-351-4097-4, 214 blz., prijs € 12,50.

Delpher

Met Delpher kunt u ruim 1 miljoen Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften uit de 18e, 19e en 203 eeuw doorzoeken.

Lesmateriaal oorlog en vrede

Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat een overzicht van lesmateriaal dat gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog.

Masterscripties online

Op deze pagina van Historici.nl staan links naar historische masterscripties van verschillende universiteiten.

Studiedag voorbereiding op het nieuwe geschiedenisexamen 2015

In 2015 krijgen alle leerlingen op havo en vwo een ander examen geschiedenis. In plaats van twee thema’s moeten zij tien tijdvakken en 3 of 4 historische contexten kennen. Dit betekent dat docenten geschiedenis hun PTA, manier van toetsen en de examenvoorbereiding moeten bijstellen.
Tijdens deze dag worden de belangrijkste veranderingen toegelicht en wordt aangegeven welke beslissingen een sectie kan of moet nemen. Ook besteden we aandacht aan de vormgeving van het PTA, de toetsing, opdrachten en werkvormen en het vormgeven van doorlopende leerlijnen. Er is tijd om ervaringen uit te wisselen met docenten van andere scholen. In de ochtend werken we gezamenlijk en in de middag zijn er workshops te kiezen over werken met een tijdvakdossier, het trainen van historisch redeneren, toetsing en begripsvorming. Alle workshops zijn gekoppeld aan het nieuwe examenprogramma havo-vwo.
U krijgt een werkmap mee met de syllabus van het College van Examens, een handleiding van het SLO, relevante artikelen en materiaal voor de leerlingen. Daarnaast is er natuurlijk koffie en thee, een lunch en een certificaat.
Datum: vrijdag 31 januari 2014, van 10.00 – 16.00 uur
Trainers: Hanneke Tuithof en Bjorn Wansink, vakdidactici geschiedenis,
Kosten: 165 euro p.p.
Opgave: aanmelden bij Iris Bleeker i.bleeker@uu.nl of 030-2533224 of
aanmeldformulier trainingen Geschiedenis Centrum voor Onderwijs en Leren, UU

Studiemiddag Feniks in Rijksmuseum

Op dinsdag 10 december 2013 presenteert ThiemeMeulenhoff met trots de nieuwe edities van Feniks in het Rijksmuseum. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Het wordt een feestelijke middag. Niet alleen krijgt u uitleg over de nieuwe onderbouw of havo/vwo editie, u volgt tevens kosteloos de workshop 'Leer de leraar'. Tijdens deze workshop leert u hoe u uw leerlingen door het Rijksmuseum kunt rondleiden. Bekijk hier het programma voor de onderbouw en het programma voor havo/vwo bovenbouw. Aanmelden kan via feniks-online.nl.


 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.