Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 34, februari 2014 I.

Resultaten enquête onder tweede fase docenten

Op de website van SLO staat een publicatie met de resultaten van de enquête die in september en oktober 2013 onder geschiedenisdocenten in de tweede fase is gehouden. Deze enquête is onderdeel van een onderzoek naar de manier waarop docenten vorm geven aan hun onderwijs in aanloop naar het nieuwe centraal examen in 2015. In 2014 worden o.a. interviews gehouden met een aantal docenten en worden leerlingen van de pilotschoelen bevraagd.

Actief Historisch denken

Collega Maike van der Mooren heeft op haar website inhoud gegeven aan een aantal werkvormen van Actief Historisch Denken.

Duitsland als strijdtoneel van de Koude Oorlog

Nascholingsreeks voor docenten geschiedenis
Deze nascholingsreeks geeft aan de hand van voorbeelden uit de naoorlogse geschiedenis van Duitsland een overzicht van de historische context ‘Koude Oorlog’ uit het nieuwe CSE geschiedenis. De tweede bijeenkomst gaat over de verhouding tussen burgers, staat en partij in de DDR.Een deskundige spreker geeft een overzicht van actueel wetenschappelijk onderzoek. Een vakdidacticus maakt de vertaalslag naar het onderwijs en bespreekt de lesbrief over dit thema die u op school kunt inzetten. Dit schooljaar zijn er nog twee bijeenkomsten: Burgers, staat en partij in de DDR (6 februari 2014) en Herdenken in Berlijn (17 april 2014).

Eén geschiedenismethode voor heel Rusland?

De Russische president Poetin verdedigt plannen voor een gestandaardiseerde geschiedenismethode in Rusland.

Harley Davidson

Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend in het leven, dan je er nooit een gedachte aan wijdt. Voor mij gold dat bijvoorbeeld voor de Harley Davidson, tot ik deze foto uit 1914 zag met William Harley en Arthur Davidson.

Permalink voor ingesloten afbeelding

Eerste Wereldoorlog

Dit jaar en ook de volgende jaren zal er in de media veel aandacht worden besteed aan W.O.I. Maar leeft deze oorlog nog onder jongeren. In Duitsland in ieder geval wel.

Eerste Wereldoorlog 2

Veel lof is er in de bespreking van Jos Martens voor Dat hebben we gehad, een boek van Robert Graves, waarin hij zijn leven, vanaf zijn geboorte tot 1959, beschrijft plus de geschiedenis van zijn voorouders aan beide zijden. Hoofdmoot van zijn boek vormen natuurlijk zijn persoonlijke ervaringen aan het front, maar ook de eerste hoofdstukken, waarin hij afrekent met zijn kostschooljaren en het hele onderwijssysteem erachter, lonen de moeite.

Eerste Wereldoorlog 3

Op deze Duitstalige website vindt u een overzicht van tentoonstellingen in Duitsland en andere landen over de Eerste Wereldoorlog.

Eerste Wereldoorlog 4

Op Europeana staat veel bronnenmateriaal over de Eerste Wereldoorlog, o.a. propaganda materiaal.

Oorlog op vijf continenten - training voor geschiedenisdocenten

Het Landelijk Expertisecentrum Mens- en Maatschappijvakken heeft in samenwerking met Forum vijf lespakketten ontwikkeld voor de onder- en bovenbouw vmbo, havo en vwo rondom het thema 'Oorlog op vijf continenten'. Hierin wordt de rol van vijf verschillende landen tijdens WOII belicht: Suriname, Turkije, Marokko, Joegoslavië en Nederlands Indië. De lespakketten bestaan uit drie lessen opgebouwd rondom een dilemma.

Training
Om op constructieve wijze met de klas in gesprek te gaan heeft het Centrum voor Nascholing (UvA-HvA) een training ontwikkeld op basis van het lesmateriaal. Hiermee vergroten docenten geschiedenis hun handelingsrepertoire.

What Really Caused the Reichstag Fire

Onder deze titel staat op het History News Network een kort artikel van Benjamin Carter Hett, auteur van Burning the Reichstag: An Investigation into the Third Reich;s Enduring Mystery, over de vraag of Rinus van der Lubbe in zijn eentje de brand heeft gesticht.

De Opstand en Leidens ontzet

Rogier Klomp maakte voor een tentoonstelling over het ontzet van Leiden een animatie. Deze vertelt in 11 minuten het verhaal van het Leidens Ontzet en wat daar aan vooraf ging.
De video begint in 1566 bij het begin van de Opstand en eindigt op 3 oktober 1574 met: "Leiden Ontzet, Holland gered".

Big History

Al eerder heb ik in een nieuwsbrief aandacht besteed aan het Big History Project. Deze keer wijs ik graag op een boeiend, vier minuten durend, filmpje op de pagina over het ontstaan van landbouw en de gevolgen daarvan (zie onder de pagina Why Did Civilization Expand?). In dit filmpjes wordt uitgelegd waarom staten als die van de Perzen, Romeinen en Chinezen wel moesten expanderen.

Over het belang van debatteren in de geschiedenisles

Een Britse collega schrijft naar aanleiding van een uitspraak van de Britse minister van onderwijs Gove in The Telegraph een kort artikel over het belang van debatteren in de geschiedenisles onder de titel 'History: the best debates and the best arguments'.

12 Years a Slave

Op de website van de American Historical Association staat een bespreking van de film 12 Years a Slave met aandacht voor gebruik in geschiedenislessen.

Atlas van de geschiedenis van de VS

Onder de titel Atlas of the Historical Geography of the United States lunt u tot in detail inzoomen op een groot aantal kaarten die betrekking hebben op de geschiedenis van de VS.

Eat like an Egyptian

Wat eten te maken heeft met de verering van de kat in het oude Egypte wordt uitgelegd in dit korte artikel.

Collegedagen 2014

Ook in 2014 biedt Historisch Nieuwsblad u weer een aantal inspirerende collegedagen aan. De collegedagen bieden een unieke gelegenheid om in korte tijd op de hoogte te raken van de nieuwste inzichten rond een historisch onderwerp. Een dag bestaat uit lezingen van vier tophistorici, een lunch, koffie en thee, en dat alles op een prachtige locatie: het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Dit jaar zijn er maar liefst zes bijeenkomsten, met zeer uiteenlopende thema’s.

Eat like an Indian

Nu we het toch over eten hebben, op Geschiedenis Beleven staat met de titel 'Indiaans Amerikaans voedsel en de Europese cuisine' een verhaal over de invoering en accentatie van Amerikaans voedsel in Europa na de ontdekkingen van Columbus en anderen.

Mein Kampf

De regering van Beieren wilde aanvankelijk een rechtszaak beginnen tegen de becommentarieerde uitgave van Mein Kampf, maar is daar nu van teruggekomen.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.