Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 33, januari 2014 II.

 

Slavenopstand

Vincent Brown,  hoogleraar in Harvard, maakte een interactieve kaart van een slavenopstand op Jamaica in 1760-61.

Historisch besef ontdekking van de 19e eeuw

Op Historiek bespreekt André Horlings het boek Historiezucht. De obsessie met het verleden in de negentiende eeuw van Marita Mathijsen.

Historische bewijsvoering 1

In dit artikel over historische bewijsvoering wordt een tweetal vragen uit centrale examens die betrekking hebben op de historische vaardigheid bron en vraagstelling besproken. .


Historische bewijsvoering 2

In dit artikel over historische bewijsvoering wordt een tweetal opdrachten over de prehistorie besproken die betrekking hebben op de historische vaardigheid bron en vraagstelling.

Historische bewijsvoering 3

Ook in dit derde artikel een bespreking van enkele opdrachten die betrekking hebben op historisch denken en redeneren.

Documentaires over de klassieke oudheid

Op YouTube vindt u verschillende BBC documentaires over de klassieke oudheid, bijvoorbeeld deze driedelige serie over Rome. 

Slag om Stalingrad

Schrijnender kun je oorlog waarschijnlijk niet in beeld brengen.

 

Standbeeld in Stalingrad.

Unsere Mütter, unsere Väter

De miniserie Unsere Mütter, unsere Väter, die de afgelopen welken op tc te zien was is ook te koop op DVD. Wat mij betreft een absolute aanrader. 

Acropolis

Filmpje van een digitale reconstructie van de Acropolis.

Centropa

Centropa (Where Jewish history has a name, a face, a story)  is een websiteover de Joodse geschiedenis met o.a. een rubriek met korte documentaire films.

Neanderthalers

Het stereotype beeld van de Neanderthaler van een slordig gebouwde bruut is snel aan het veranderen. Recent onderzoek duidt op hun voorliefde voor verfijnd gereedschap, kunstzinnige uiting en nu heeft een nieuwe studie, onder leiding van Julien Riel-Salvatore, uitgewezen dat de Neanderthalers hun woongrotten zeker niet lukraak versierden maar juist heel weloverwogen inrichtten, met functies voor elk deel.
Lees verder

Rechtenvrije afbeeldingen zoeken

Via de website CCSearch, wat staat voor Creative Commons Search, kun je in een keer via verschillende zoekmachines zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen. Lees wel de waarschuwing op de website. Ook met Every Stock Photo lun je zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen.

Na de bevrijding

Een nieuwe geschiedenisserie bij de NTR
Uitzendingen: elke vrijdag van 31 januari t/m 14 maart 2014, 21.05 uur, Ned. 2
Website: www.Geschiedenis24.nl
Speciale XL-versie: www.nadebevrijding.nl

Bij de NTR is vanaf 31 januari de nieuwe serie ‘Na de bevrijding’ te zien. In 7 documentaires van 50 minuten wordt aan de hand van persoonlijke getuigenissen een indringend beeld gegeven van de jaren 1945-1950; een weinig belichte periode waarin ons net bevrijde land zich moet oprichten uit de chaos van de oorlog. Nederland ligt letterlijk in puin, duizenden mensen zijn op drift geraakt. Er is sprake van wraak en schuldgevoelens, wantrouwen tegen de autoriteiten, van losbandigheid en eigenrichting. De jaren na de bevrijding zijn één grote zoektocht naar oude en nieuwe waarden, naar een evenwicht dat lang niet altijd gemakkelijk wordt gevonden en regelmatig tot hevige strijd leidt. In de serie komen de belangrijkste thema’s uit de periode 1945-1950 aan bod. Van terugkeer uit de kampen tot wederopbouw, van schaarste tot Marshallhulp, van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië tot Koude Oorlog. Daarbij krijgen getuigen die rond het eind van de oorlog volwassen werden een centrale rol. Toen waren het jonge mensen tussen 15 en 25 jaar, nu zijn het tachtigers.

Beeld en Geluid en NTR presenteren speciale XL-versie
Bij elke aflevering van ‘Na de bevrijding’ verschijnt een speciale XL-versie in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze online versie verschaft kijkers middels een interactieve player, via hun tablet of webbrowser, toegang tot de volledige filmbeelden, muziek, foto’s en kranten gebruikt in de serie. Zo kunnen kijkers naar eigen wensen het beeldarchief van deze periode raadplegen.

Geschiedenis24.nl
Op het internet-portal Geschiedenis24 kan men niet alleen de uitzendingen terugkijken, maar ook veel bijzonder foto- en filmmateriaal vinden. Met als kernvraag: hoe werd de periode na de bevrijding in de jaren 1945-1950 zelf beleefd en verbeeld?

Boek
Ad van Liempt schreef het boek ‘Na de bevrijding, een geschiedenis van naoorlogs Nederland 1945-1950’, dat in januari 2014 verschijnt bij uitgeverij Balans. Het boek is gebaseerd op de onderwerpen uit de televisieserie.

Expositie
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek brengt vanaf 19 december de expositie ‘Van Drees tot Frank Sinatra, de jaren van de wederopbouw’, waarin dezelfde thema’s aan bod komen als in de televisieserie.

Lezingenreeks
Parallel aan de televisieserie organiseert de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Huizinga Instituut en het NIOD een lezingenreeks waarin jonge onderzoekers ingaan op de in de tv-serie behandelde thema's. De lezingen vinden plaats op historisch belangwekkende locaties in Amsterdam.

Historici.nl

De website historici.nl is onlangs geheel vernieuwd.

Rijksmuseum van Oudheden toont topstukken voormalig GeldMuseum

Na de sluiting in 2013 van het GeldMuseum in Utrecht is de collectie ‘gesneden stenen’ uit de oudheid door het Ministerie van OCW overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hiermee is het museum in het bezit gekomen van een verzameling bewerkte (half-)edelstenen van internationaal belang. De vier mooiste exemplaren zijn vanaf 15 januari in het museum te bewonderen. Blikvanger is de ‘Gemma Constantiniana’ uit de vierde eeuw na Chr., een van de grootste cameeën uit de klassieke oudheid.

De ‘Gemma Constantiniana’, ook wel de ‘Grote Camee’ genoemd, is gemaakt naar aanleiding van de overwinning van keizer Constantijn op zijn rivaal Maxentius in 312 na Chr. De voorstelling van de triomftocht na deze overwinning is met zorg gesneden uit een grote gelaagde agaat (30x26 cm.).
Het Rijksmuseum van Oudheden toont ook de ‘Livia Camee’, ‘de Satyr’ en een opmerkelijke pronkterrine, bezet met talrijke gesneden stenen.

Feest! Weet wat je viert (voor het basisonderwijs)

Waarom eten we eieren met Pasen? En waarom zijn we vrij met Pinksteren? Steeds minder kinderen weten waarom we feesten vieren, terwijl ze toch een belangrijk deel uitmaken van onze achtergrond. Feest! Weet wat je viert is een landelijk educatieprogramma met een gratis digibordmodule voor het primair onderwijs, ontwikkeld door Museum Catharijneconvent. Het uitgangspunt van het project is om kinderen respect voor verschillende feesten en religies bij te brengen en ze uit te dagen om deze met elkaar te vergelijken.

De lesstofvervangende digibordmodule bestaat uit twee introductielessen, een museumles en een verwerkingsles. Leerlingen reflecteren op zichzelf en hun klasgenootjes, testen hun kennis over de behandelde feestdagen en maken hun eigen feestluikje in een facultatieve creatieve les. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs en voldoet aan de doorlopende leerlijnen van oriëntatie op de samenleving, kunstzinnige oriëntatie en Nederlandse taal. Bent u docent in het primair onderwijs? Kijk op www.feestweetwatjeviert.nl/digibord/  voor het lesmateriaal en nog veel meer.

Naast de digibordmodule is er een feestdagenkalender, een naamdagenmodule en een uitgebreide databank van feestdagen van A tot Z. Gebruik deze bijvoorbeeld om op een feestdag in de les even stil te staan bij de achtergrond van het feest!

De lesmodule kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling Feest! In Museum Catharijneconvent (Utrecht), Bijbels Museum (Amsterdam), of Ons’ Lieve Heer op Solder (Amsterdam). Leerlingen worden begeleid door een museumdocent. Dit schooljaar (2013-2014) zijn de museumentree en de museumles gratis! Ook busvervoer kan worden verzorgd. Kijk voor meer informatie op www.feestweetwatjeviert.nl

Wat is het grootste nadeel van het vak geschiedenis?

Met dank aan Huub Kurstjens.

 


 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.