Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 35, februari 2014 II.

Bent u goed in het stellen van de juiste vragen?

Bent u een creatieve en vakbekwame docent, die graag met de vakinhoud en toetsing bezig is? Dan is meewerken aan de constructie van de Centrale examens misschien iets voor u. Cito zoekt docenten die vanaf 1 augustus 2014 beschikbaar zijn voor de constructie van de examens geschiedenis kb/gl/tl.
De constructie van opgaven vindt grotendeels thuis plaats, op basis van een verstrekte opdracht. Veelal neemt de opdracht enkele uren per week in beslag. U bent als docent werkzaam in het schooltype waarvoor u het examen maakt en heeft recente ervaring met examenklassen. U beschikt over gedegen vakkennis en heeft ervaring met Word. Docenten die meewerken aan een schoolboekmethode, komen niet in aanmerking.
Meer weten? Kijk dan op www.cito.nl.

Keizer, Krieg en Revolutie. Duitsland 1871-1918

Nascholingsmiddag voor docenten geschiedenis in Huis Doorn
In het kader van de historische context 'Duitsland 1871-1945' van het nieuwe CSE geschiedenis, organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam op donderdag 20 maart 2014 een nascholingsbijeenkomst over Duitsland 1871-1918 in Huis Doorn.

De Eerste Wereldoorlog

Ook in deze nieuwsbrief weer aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Explore over 500 historical sources from across Europe, together with new insights by World War One experts, is de kop boven een website van de British Library over W.O.I.

In Flanders Fields

In Flanders Fields heeft een eigen facebook pagina, gemaakt ter gelegenheid van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog.

Documentaires

Filmmateriaal is, het zal niet nieuw zijn, in groten getale op YouTube te vinden. Zo af en toe wil ik in de nieuwsbrief aandacht besteden aan documentaires, die mogelijk bruikbaar zijn in de klas, of althans gedeeltelijk. Deze keer zijn dat:
* De Franse Revolutie
* Mein Kampf. The story of Hitler

* The Rise of Hitler (film)

* How and Why Hitler, Nazis and the Third Reich came to Power

* Chronicle of the Third Reich (eerste van in totaal zes delen)

U kunt heel eenvoudig fragmenten maken van deze documentaires of speelfilms. Twee verschillende manieren zijn:

* Tubechop. André Manssen legt op deze website uit hoe eenvoudig het is om met TubeChop fragmeneten te 'knippen'.

* U kunt ook een code toevoegen aan de url van de YouTube pagina. Op deze website wordt uitgelegd hoe u dat eenvoudig kunt doen.

Uiteraard kunt u ook leerlingen de opdracht geven om in het kader van een onderwerp een 'eigen' documentaire te maken.

Frans Revolutie

Dankzij een samenwerkingsverband van de bibliotheek van Stanford University en de Frans Nationale Bibliotheek staan er 14.000 afbeeldingen online over de Franse revolutie.

Iconische foto van kinderarbeid

Lewis Hine, de vader van de documentaire fotografie, maakt in 1908 een foto van een jong meisje in een textielfabriek. Zij kijkt op deze foto door het raam naar buiten. Pas recent kwam historicus Joe Manning erachter wie dat meisje was.

Studiemiddag Plein M

Op 6 maart a.s. organiseert Noordhoff Uitgevers een Studiemiddag Plein M over toetsing en digitaal werken.

!Watzkeburt? Geschiedenistoernooi voor het VWO

Op veel VWO-scholen wordt door een aantal vaksecties meegedaan aan Olympiades en andere nationale of internationale wedstrijden. Waarom is er eigenlijk geen geschiedenis-Olympiade? Kun je niet uitmunten in geschiedenis? Vanuit deze vraagstelling begon het Stedelijk Gymnasium Nijmegen vier jaar geleden met een geschiedenisquiz.
Lees verder.

Noorse runecode gekraakt

Een promovendus in Oslo heeft een Noorse runencode gekraakt.

Verwijzingen naar drugs op oud-Egyptische muur

Op muren van een 1700 jaar oude Egyptische school zijn teksten gevonden die verwijzen naar drug gebruik in relatie tot Homerus' Odyssee.

Zeer oude voetafdrukken

In Norfolh hebben wetenschappers de oudste voetafdrukken buiten Afrika gevonden.

Boekpresentatie jeugdboek ‘Dwars door de storm’ bij het Indisch Herinneringscentrum

Vrijdag 21 maart 2014 presenteren Martine Letterie en Karlijn Stoffels hun nieuwe boek ‘Dwars door de storm’ bij het Indisch Herinneringscentrum. Een jeugdboek (11+) over wat de Groningse Tjakkie en de Molukse Jacob begin jaren ’50 van de vorige eeuw bindt, ondanks de verschillende werelden waarin zij opgroeien. Lezingen, muziek en gesprekken brengen de herinneringen aan de Indische en Molukse geschiedenis uit die tijd weer terug. Daarbij is er veel aandacht voor een bindende factor van toen, de indorock.
M.m.v. de auteurs Martine Letterie en Karlijn Stoffels, Herman Keppy (journalist, schrijver, onderzoeker), Hans Consten (gitarist, presentator Rock Around The Sixties bij Omroep Rijswijk) en muziekgroep Sound of Njoy. Meer informatie: www.indischherinneringscentrum.nl 

Vertelvoorstelling ‘Het Verkadeblik uit Ambon’ in Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Vrijdag 21 maart 2014 vertelt Nel Lekatompessy in Kamp Amersfoort over de dag dat haar ouders in de haven van Rotterdam aankwamen, de verwarring, het wachten op de grote terugkeer, hun dromen, hun eenzaamheid, hun verlangen en de heimwee naar hun geboortegrond. Haar vertrekpunt is een historisch Verkadeblik uit Ambon (ook in Nederlands-Indië waren de koekjes van Verkade een begrip!) dat op de Zaanse kade in Zaandam rond 1900 in een van de honderdduizenden vrachtkisten lag te wachten op verscheping naar Ambon. Zo’n vijftig jaar later stuurt Oma Ne hetzelfde blik gevuld vol Verkade-heerlijkheden per bootpost terug naar Nederland, waar haar zoon na het opdoeken van het KNIL naar toe is gebracht. Ze maakt zich zorgen om de kleinkinderen. Meer informatie: www.kampamersfoort.nl

Diverse activiteiten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het weekend van 21 t/m 23 maart staat in het teken van woonoord Schattenberg. Zo zijn de documentaire Woonoord Schattenberg (RTV Drenthe) en de film Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen (Daan & Laan 2012) te zien en zijn er op zaterdag 22 en zondag 23 maart om 15.00 uur Molukse rondleidingen. Op 23 maart vindt de boekpresentatie Kazernekind van Marlies Mielekamp plaats. Kijk voor meer informatie op de website: www.kampwesterbork.nl.

Diverse activiteiten in Nationaal Monument Kamp Vught

In de week van 16 t/m 23 maart organiseert Nationaal Monument Kamp Vught meerdere activiteiten in het kader van ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’. De invulling hiervan wordt begin maart bekend en is dan te vinden op nmkampvught.nl onder ‘Agenda’. In barak 1B, de laatste authentieke kampbarak wordt in de nieuwe presentatie de geschiedenis belicht van woonoord ‘Lunetten’. Op het terrein van Kamp Vught werden sinds 1951 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen gehuisvest.

Anachronisme



  

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.