Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 40, mei 2014 I

Crash Courese filmpjes

Misschien kent u ze al de Crash Course filmpjes waarin een overenthousiaste geschiedenisleraar allerlei aspecten van de wereldgeschiedenis behandeldt. In een razend temp en in het Engels, wat de filmpjes duidelijk minder geschikt maakt voor, in ieder geval, de onderbouw. Leerlingen van het Mondriaan College in Oss hebben deze filmpjes nu ondertiteld. Ze zijn te berieken via een eigen pagina.

Midden-Oosten

Wie een boek zoekt dat de hele geschiedenis van het Midden-Oosten behandelt, zou het boek A History of the Middle East van Peter Masfield moeten lezen. Dat is althans de mening van Jona Lendering, al voegt hij er wel aan toe dat het eerste hoofdstuk teveel fouten bevat. Dat neemt niet weg dat de rest van het boek zeer de moeite waaed is.

Kleine handen in een Grote Oorlog

De NTR-serie ‘Kleine handen in een grote oorlog’ is een unieke Europese coproductie voor jongeren van 9 tot 14 jaar. Hierin wordt de Eerste Wereldoorlog weer tot leven gebracht met een samenspel van authentieke dagboeken, zeldzame archiefbeelden, speelgoed≠maquettes en meeslepend drama. Afleveringen van deze serie kunt u terugzien op deze website.

Historisch filmmateriaal

British Pathť heefteen eigen YouTube kanaal met een grote hoeveelheid historisch filmmateriaal, waaronder de atoombom op Hiroshima,  de ramp met de Hindeburg en de slag aan de Somme.

Docentenmiddag W.O.I in historisch perspectief

Op 17 juni 2014 organiseert Malmberg een docentenmiddag in Huize Doorn over de Eerste Wereldoorlog.

Cursus: Verlichting en Democratische revoluties 1680 -1800

Open Universiteit en ICLON Universiteit Leiden bieden vanaf najaar 2014 een intensieve cursus aan voor docenten geschiedenis over de Verlichting en Democratische revoluties 1680 -1800. Deze cursus biedt een inhoudelijke verdieping van het thema. Dit gebeurt aan de hand van belangrijke debatten op politiek, religieus en cultureel gebied, die worden bestudeerd in relatie tot de politieke praktijk. Welke rol speelden de ideeŽn van Locke, Rousseau, Voltaire, Montesquieu, Raynal en anderen tijdens de revoluties in Europa en Amerika?
Meer informatie vindt u op deze website.

De Tweede Gouden Eeuw, Amsterdam: 1800-1900

In een vorige nieuwsbrief vermeldde ik een prachtig filmpje van de uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel. Er is nu een tweede filmpje over de uitbreiding in de negentiende eeuw.

Haarlemse stripdagen en de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Stripdagen Haarlem, een 2-jaarlijks festival, dat wordt gehouden op 31 mei en 1 juni staat dit jaar de Eerste Wereldoorlogcentraal:
- Inktzwart, een breed overzicht van strips over de Eerste Wereldoorlog: Tardi, Joe Sacco, maar ook Otto Dix - in de Vishal.(Bij deze tentoonstelling is een nieuwsbrief voor scholieren ontwikkeld)
- Oorlog op papier, prenten en publicaties uit de Eerste Wereldoorlog: Originelen uit o.a. Punch, Kriegsflugblštter, De Nieuwe Amsterdammer en Le Rire Rouge - in de Janskerk.
- Een flink aantal tekenaars hebben thematische exposities en er worden lezingen gegeven. 

Drenthe in W.O.II

Lourens Looijenga maakte ooit voor RTV Drenthe een groot dossier over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Drenthe. De voormalig medewerker van de regionale omroep heeft nu een eigen website gelanceerd over dit onderwerp.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.