Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 43, juni 2014 II

Duitse jaaroverzichten vanaf 1949

Op deze website vindt u zestig jaar overzichten uit Duitsland. In telkens ongeveer een kwartier wordt een overzicht gegeven van de jaren 1949-2008.   

Geef leerlingen les in nadenken

Een mooie blog van Johannes Visser over het belang van nadenken in het onderwijs. 

Nascholing Koude Oorlog

Op vrijdag 19 september 2014 organiseert de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met het ILS een nascholingsconferentie over het Centraal Schriftelijk Examen (CSE): "De Koude Oorlog: 1945-1991."

Nascholing Koude Oorlog 2

Op 31 oktober 2014 organiseert de Universiteit Utrecht, samen met het Stedelijk Gymnasium Utrecht, een nascholing over de Koude Oorlog  

Didactiekconferentie

Op vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november organiseert de VGN weer haar jaarlijkse didactiekconferentie in Huize Bergen in Vught.

VMBO-conferentie

Op vrijdag 7 november 2014 vindt de zevende VMBO-conferentie plaats, georganiseerd door de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, VGN en Prodemos. Nieuwe opzet dit jaar is dat er drie onderwerpen centraal staan: Staatsinrichting, Europese Unie en Midden-Oosten. Er worden drie inhoudelijke lezingen met aansluitende didactische workshops aangeboden.

Geschiedenis en video games

The Assassin’s Perspective: Teaching History with Video Games is een artikel van historicus Nicolas TrÚpanier  van de universiteit van Mississippi over het gebruik van games in de geschiedenisles.

VOC

Op de website van het Historisch Nieuwsblad staat een aantal artikelen en een korte documentaire over de VOC. 

Hoe Duitse kameraden Úcht over de oorlog spraken

Een bespreking op Historiek van een boek van het boek 'De Wehrmacht van binnenuit' van Felix R÷mer.

In voorbereiding op het ce havo/vwo 2015

In 2015 doen voor het eerst alle havo/vwo-leerlingen mee aan het nieuwe centraal examen geschiedenis. Hieronder een overzicht van belangrijke en nuttige webpagina:

* Geschiedenisexamen 2015 is een website van SLO, CvE en VGN met alle relevante informatie over het ce in 2015.Hoe Duitse kameraden Úcht over de oorlog spraken

* Tijdvakfilmpjes is een rubriek van Histoforum met voor elk tijdvak instructiefilmpjes van o.a. Joost van Oort. Op dit moment staan er ook al filmpjes van Wouter Meijer bij twee van de vier historische contexten. Na de vakantie volgen filmpjes bij de andere twee contexten.

* Pilotexamens is een onderdeel van Histoforum met, per periode, alle vragen uit de pilotexamens vanaf 2006.

* Met Chronologie kkunnen leerlingen online oefenen (drag-and-drop met feedback) met meer dan veertig chronologievragen uit de pilotexamens.

* In de  Agenda vindt u o.a. de voor het schooljaar 2014-2015 geplande nascholingsbijeenkomsten

Volgende nieuwsbrief

Dit was de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. De eerste nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar verschijnt eind augustus.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in target="_blank" href="../nieuw.htm"> dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.