Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 48, oktober II 2014 

Nog even over de vragenlijst ce 2015

Gelukkig hebben al een aantal collega's de vragenlijst over de voorbereiding op het nieuwe ce in 2015 ingevuld. Voor representatieve en betrouwbare resultaten is een zo groot mogelijke respons echter zeer belangrijk. Daarom hierbij nog een keer het verzoek de vragenlijst in te vullen als u dat nog niet heeft gedaan.
Belang van de enquête:
* Informatie verzamelen over ervaringen en eventuele knelpunten in verband met mogelijke bijstellingen in de toekomst.
* docenten kunnen hun keuzes vergelijken met die van collega's.

Nieuwe toetsen in de rubriek tijdvaktoetsen

Collega Joost van Oort heeft een drietal toetsen toegevoegd aan de rubriek tijdvaktoetsen. Nieuwe toetsen zijn zeer welkom.

Animatie over de Opstand en Leidens Ontzet

Deze animatie vertelt je in zo’n 11 minuten het verhaal van Leidens Ontzet en wat daar aan vooraf ging.
De video begint in 1566 bij het begin van de Opstand en eindigt op 3 oktober 1574 met: “Leiden Ontzet, Holland gered”. Rogier Klomp maakte deze animatie voor de tentoonstelling in 2011 over het Leidens Ontzet in museum de Lakenhal in Leiden.

Inspiratiemiddag over de Middeleeuwen

Op donderdag 6 november van 13.30 – 16.00 uur is er in Museum Catharijneconvent in Utrecht een inspiratiemiddag over de middeleeuwen. Wij laten deze middag zien hoe u deze spannende periode uit onze geschiedenis kunt integreren in uw lessen. Ontdek in Museum Catharijneconvent hoe onze lespakketten en lesmethodes uw leerlingen de Middeleeuwen laten beleven.
Dit is het programma:
13.15 – 13.30 uur inloop met koffie en thee
13.30 – 14.00 uur introductie door educator Paula Hertogh
Vervolgens gaat u het museum in voor de volgende onderdelen:
14.00 – 15.30 uur 1. op pad met de conservator: kunstbeschouwing van het drieluik ‘het laatste oordeel’ volgens de slow art methode
2. op pad met de museumdocent: ‘moord in de middeleeuwen’
3. zelf aan de slag met de expert methode
15.30 – 16.00 uur gelegenheid tot vragen stellen, napraten met een glaasje.
Schrijf u nu in door een mail te sturen aan educatie@catharijneconvent.nl
Neem gerust contact op via 030-231 3835 als u nog aanvullende vragen heeft.

Which Historical Era is Your Style?

Do you ever feel like you were born in the wrong place or time? See which time period matches your personal tastes! Leerlingen maken telkens een keuze tussen interieurs, kapsels etc. uit verschillende periodes in de geschiedenis.

Geschiedenisleraar 2014

Nog drie leraren maken kans op de titel ‘beste geschiedenisleraar van Nederland’. Een vakjury onder leiding van historicus en tv-presentator Hans Goedkoop nomineerde hen uit een shortlist van tien geschiedenisleraren van middelbare scholen in heel Nederland.Nog drie leraren maken kans op de titel ‘beste geschiedenisleraar van Nederland’. Een vakjury onder leiding van historicus en tv-presentator Hans Goedkoop nomineerde hen uit een shortlist van tien geschiedenisleraren van middelbare scholen in heel Nederland.

Aardig artikel over val van de Muur

'Hoe twaalf woorden hielpen om de Muur te laten vallen' is een kort artikel over het optreden van Genscher in Praag in 1989 aan de voroavond van de val van de muur. 

Terug naar de Berlijnse Muur

Digitale landkaart langs 160 kilometer geschiedenis. NPO Geschiedenis heeft een kaart gemaakt op Google Maps voor een virtuele reis naar deze scheiding tussen Oost en West. Deze zogenaamde Histomap is gebaseerd op een fietstocht, die Sanne Bootsma in 2011 langs de resten van de Muur voerde. 

Columbus Day

Activisten zijn in de V.S. een petitie gestart om de naam van Columbus Day te veranderen in Indigenous Peoples’ Day. Dit voorstel kan een mooi uitgangspunt zijn voor een lessenserie over de ontdekkingsreizen. En als je dat doet dan biedt deze website nog een paar aardige weetjes over Columbus. En het wrak dat gevonden is bij Haïti blijkt toch niet van Columbus te zijn.

De tien tijdvakken in het Rijksmuseum

Rijksstudio is een website van het Rijksmuseum met foto's uit de collectie van het museum bij de tien tijdvakken. Leerlingen kunnen een eigen collectie maken en de afbeeldingen bewerken.

Van bestraffing naar behandeling. Geestesziekten in de moderne tijd

Vanuit het perspectief van onze verzorgingsstaat is het lastig voor te stellen dat mensen met een geestesziekte lange tijd werden gezien als gevaarlijk, bezeten en mismaakt, lastposten die men maar het beste op kon sluiten in zogeheten “dolhuizen”. Wat een contrast vormt dit met onze huidige maatschappij, waarin steeds meer kinderen de stoornis ADHD krijgen toegeschreven en bepaalde geestelijke aandoeningen, zoals bipolaire stoornissen, worden gezien als iets excentrieks en interessants, dat de creativiteit stimuleert. Het oktobernummer van Leidschrift werpt licht op deze kwestie door een beeld te schetsen van geestesziekten in de moderne tijd. In deze editie staan onder andere artikelen over de opkomst van ADHD als psychiatrische stoornis, de oorzaak en de behandeling van Shellshock en de negentiende-eeuwse interesse voor het thema ‘bezetenheid’. Ga naar www.leidschrift.nl  om dit nummer te bestellen, of de inleiding gratis te downloaden.

Grotschilderingen

In Indonesië zijn grotschilderingen gevonden, die mogelijk tot de oudste ter wereld behoren.  

Historisch denken in het po

Historisch denken kan ook in het primair onderwijs, aldus Glenn Wiebe.

Uitsmijter

Dat niet het visuele, maar de kracht van het verhaal en een inspirerende presentatie de belangrijkste factoren zijn om kinderen te boeien wordt duidelijk in dit prachtige filmpje.

 

 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.