Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 54, januari II 2015 

Masterclass examenprogramma geschiedenis havo/vwo

Met het examen in mei 2015 in het vooruitzicht wordt het voor leerlingen steeds spannender. En misschien ook voor u. Welke vraagstellingen kan ik verwachten? Hoe train ik het herkennen van de kenmerkende aspecten? Wat zijn goede oefeningen in het historisch denken?
Om deze vragen te beantwoorden organiseert Malmberg op 10, 12 en 17 februari een masterclass over het nieuwe examenprogramma geschiedenis havo/vwo. Stephan Klein (eindredactie Memo) en Albert van der Kaap (SLO) praten u bij over de laatste ontwikkelingen. En u gaat onder leiding van Eelco Beukers (redactie Memo) aan de slag met speciaal ontwikkelde extra oefenvragen die u ook mee naar huis kunt nemen.
Bezoek daarom gratis een van de masterclasses over het nieuwe examenprogramma geschiedenis havo en vwo. U krijgt bovendien na de masterclass een nascholingscertificaat thuisgestuurd.
Meer informatie en direct aanmelden

Geschiedenis van het geloof

Geboren als zoon van twee atheÔsten, groeide Matthew Kneale op in Engeland. Vragen als ‘Waarom hebben mensen goden uitgevonden?’ intrigeren hem al zijn hele leven. Met zijn nieuwe boek, 'De geschiedenis van het geloof' probeert hij daar een antwoord op te krijgen.

VO-digitaal Academy

Op deze volledig verzorgde studie- en inspiratiedag presenteert VO-digitaal Tijd voor Geschiedenis, de internetmethode voor het vak Geschiedenis in het havo en vwo.
De VO-digitaal Academy biedt een visie op de toepassing van E-learning en E-didactiek in het voortgezet onderwijs. Het programma bestaat onder andere uit een lezing van prof. Dr. Bas Haring, presentaties, entertainment en voldoende mogelijkheid om in gesprek te gaan met collega’s en onze auteurs.
De VO-digitaal Academy vindt plaats op Dinsdag 3 februari 2015 in Musis Sacrum te Arnhem.
Voor meer informatie over de inhoud, het volledige programma en om u aan te melden gaat u naar de homepage https://tijdvoorgeschiedenis.nl/ of naar http://www.vo-digitaalacademy.nl/.

Het Midden-Oosten

Collega Paul op Heij heeft lesmateriaal ontwikkeld over het conflict in  het Midden-Oosten met een bijlage met antwoorden.

Profielwerkstuk

Van de hand van Paul op Heij is ook een PowerPoint presentatie met een handleiding voor het profielwerkstuk.

De gevelwand van de Amsterdamse grachtengordel

Deze site presenteert de Amsterdamse grachtengordel als een lange gevelwand, met daaronder hoe het er uitzag rond 1767. U kunt inzoomen op delen van een gracht en dan weer op de afzonderlijke panden klikken voor meer informatie en details. Zo loopt u er (virtueel) langs. En vraagt u zich af: wie heeft dit gebouwd, wanneer is dit gebouwd of wat is er nu gevestigd? Op deze site kunt u dat direct opzoeken. Op dit moment zijn de Herengracht en de Keizersgracht als panorama op de site gezet en zijn de Herengracht 466 - 482, Herengracht 500, 502 en het huis met de hoofden uitgebreid beschreven. Bij de andere huizen aan de Herengracht en de Keizersgracht staat een korte beschrijving van de huizen. En dan de Dam, het centrale plein met oude foto's van eind 1800/ begin 1900.

A Fire Waiting to be Lit: The Origins of World War I

Deze website bevat Engelstalig lesmateriaal over de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog.

Livingstones verloren dagboek

Eťn van de beroemdste verhalen uit de geschiedenis van de ontdekkingstochten is de speurtocht die Stanley in de jaren zeventig van de 19de eeuw ondernam om de spoorloos verdwenen missionaris/ontdekkingsreiziger Livingstone in donker Afrika op te sporen. Het werd een ongekend heldenepos, maar zijn dagboek vertelt een heel ander verhaal dan het grote publiek kreeg te lezen. Dat weten we nu zijn 'onleesbare' dagboek alsnog is ontrafeld.

Lees verder

Jacobijnse kalender

Je hebt allerlei soorten conversie programma's. Dit is er een die dagen uit de Gregoriaanse kalender omzet in data in de Jacobijnse kalender.

Tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog

Op de website German War Machine vindt u een tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog, waarop gebeurtenissen maand voor maand van 1939-1945 kort worden beschreven.

Tijdlijn van het Derde Rijk

Op dezelfde website, German War Machine, staat ook per jaar en maand een overzicht van gebeurtenissen uit het Derde Rijk, met een inleiding over de jaren vanaf 1907.

Unbroken

In de Nederlandse bioscopen draait de oorlogsfilm Unbroken. Angelina Jolie is de regisseur van de film, die gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Laura Hillenbrand, onlangs verschenen bij Kosmos Uitgevers.

Het boek
Unbroken is het indrukwekkende levensverhaal van Louis Zamperini. Hij groeide op als een jonge crimineel in Torrance, CaliforniŽ, vond als tiener in hardlopen een uitlaatklep voor zijn agressie en werd atleet tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Na de aanval op Pearl Harbor kwam hij in dienst bij de Amerikaanse luchtmacht. Na hevige luchtgevechten crashte zijn vliegtuig in de Stille Oceaan, waar hij 47 dagen ronddreef op een vlot, met haaien vocht en… overleefde. Opgepikt door Japanse zeelui kwam hij daarna in een Japans krijgsgevangenkamp terecht, waar hem opnieuw grote verschrikkingen te wachten stonden. Maar ook dat overleefde hij. Zamperini heeft zijn leven lang een groot doorzettingsvermogen en veerkracht getoond, tijdens de zwaarst mogelijke beproevingen. Zijn motto is altijd geweest: ‘If you take it, you can make it. Never give up.’ In augustus 2014 overleed hij op 97-jarige leeftijd.
De film
De film Unbroken is een episch drama over het bijzondere leven van Olympisch atleet ‘Louie’ Zamperini, geregisseerd door Academy Award winnaar Angelina Jolie. Zij heeft het inspirerende waargebeurde verhaal over wilskracht en doorzettingsvermogen naar het witte doek gebracht. De cast bestaat, naast Jack O’Connell, uit o.a. Domhnall Gleeson en Finn Wittrock als Phil en Mac, de twee vliegeniers met wie Zamperini wekenlang op de Stille Oceaan overleefde. De Japanse acteur Miyavi maakt zijn debuut in de Engelstalige film, als wrede kampbewaker die bekend stond als ‘The Bird’.

Historische moppen

Historiek verzamelde, in drie delen een aantal historische moppen,: deel 1 over de Tweede Wereldoorlog, deel 2 over communisme en Koude Oorlog en deel 3.

Kwaliteitskeurmerk geschiedenis voor Engelse scholen

The Historical Association in Engeland biedt scholen in zowel het primair als het voortgezet onderwijs de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een keurmerk goed geschiedenisonderwijs. Informatie over de criteria vindt u hier.

Nachtelijke stemmen in Tegel

Nachtelijke stemmen in Tegel is een deel van een indringend gedicht van Dietrich Bonhoeffer, geschreven in juni 1944 in de gevangenis, dat u zou kunnen gebruiken in de les.

Uitgestrekt lig ik op mijn brits
te staren naar de grijze wand.
Buiten trekt een zomeravond
die mij niet kent
zingend door het land.
Zacht ebben de vloedgolven van de dag
op het eeuwige strand
Ga even slapen!
Win kracht voor lichaam en ziel, hoofd en hand
Buiten staan volken, huizen, hoofden en harten in brand.
Houd stand,
tot na een bloedrode nacht
jouw dag aanbreekt !

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)
 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.