Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 63, juni I 2015 

 

Exploring Time, digitale methode voor TTO

Exploring Time is Tijd voor Geschiedenis voor tweetalig onderwijs (TTO). Exploring Time is niet 1-op-1 vertaald, maar bevat ook unieke content voor tto-leerlingen. Bovendien zijn de twee pijlers waar tto op stoelt ook uitgangspunt voor Exploring Time:
CLIL (content and language integrated learning)
EIO (Europese en internationale oriŽntatie)
Een gratis preview kunt u hier aanvragen, onder vermelding van Exploring Time.

Examen 2015

Relevante informatie over het geschiedenisexamen wordt verzameld op deze pagina van Histoforum. Aan de rubriek Examens nieuwe stijl zijn nu alle vragen uit het havo en vwo examen 2015 (eerste tijdvak) toegevoegd.

Lesmateriaal 'Der Untergang'

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan nazi-Duitsland. Over de laatste dagen van Hitlers bewind gaat de film Der Untergang uit 2004. Deze film duurt meer dan twee uur, maar voor dit (gratis) lesmateriaal zijn drie fragmenten geselecteerd, zodat het niet nodig is om klassikaal de hele film te kijken. Zo kunt u met uw klas aandacht besteden aan 70 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal is bedoeld voor het vak geschiedenis in de bovenbouw havo/vwo. Inclusief werkbladen en antwoordenmodellen.

Nascholing De Verlichting

Op vrijdag 19 juni 2015 organiseert de Universiteit van Amsterdam voor geschiedenisdocenten de scholingsdag Alles is verlicht. Dr. Joris Oddens, onderzoeker en docent in Amsterdam, Nijmegen en Groningen, bijt het spits af met een lezing over Verlichting en democratische revoluties in de (Bataafse) Republiek. Hoe maken we dit abstracte maar belangrijke tijdvak toegankelijk en relevant voor leerlingen?
Na de lezing is er gelegenheid om in roulerende tafelgroepen ervaringen, knelpunten en ideeŽn uit te wisselen over het nieuwe centraal examen, de worsteling met de didactiek achter oriŽntatiekennis en contexten, en de inrichting van het programma in de bovenbouw.
In de middag zijn er workshops over differentiatie, schrijfopdrachten bij geschiedenis, de rol van taal bij historisch redeneren, erfgoed & multiperspectiviteit, Big History en werken met een tijdvakkendossier. Alle praktische voorbeelden in de workshops worden gekoppeld aan de historische contexten.
Datum vrijdag 19 juni, 09.30-16.45 uur
Locatie Oudemanhuispoort, Amsterdam
Kosten € 135,- ( bij inschrijving vůůr 31 maart 2015 € 115)
Inclusief lunch, koffie/thee, borrel en een usb-stick met alle materialen, waaronder een fraaie collectie
afbeeldingen bij alle historische contexten.
Het volledige programma kunt u lezen in de nieuwsbrief. Direct inschrijven? Ga dan naar het formulier.
Meer informatie of vragen? Stuur een email naar Gerhard Stoel via info@ivgd.nl

Geschiedenis en de aansluiting vmbo-tl - havo

In deze publicatie staat de vraag centraal hoe je tl-leerlingen bij het vak geschiedenis beter kunt voorbereiden op de overstap naar havo. Het maken van extra opdrachten op havoniveau blijkt de prestaties van leerlingen te verhogen, zo blijkt uit een onderzoek van SLO samen met het Montessori College Twente in Hengelo. Bovendien helpen de opdrachten bij de determinatie; leerlingen kunnen laten zien of ze voor geschiedenis op het havo genoeg in huis hebben.

Docentontwikkelteam (DOT) Geschiedenis

De Radboud Docenten Academie start t een Docentontwikkelteam Historisch denken in de klas: stimuleren, begeleiden en omgaan met verschillen. In dit DOT gaan we samen aan de slag om innoverend didactisch materiaal te ontwikkelen dat bijdraagt aan het leren van historisch denken door leerlingen. Het te ontwikkelen materiaal moet passen bijdragen om de kerndoelen en eindtermen te realiseren en direct toepasbaar zijn in uw praktijk. Dit DOT richt zich op docenten geschiedenis van de onder- en bovenbouw van met name het havo en vwo.
Inschrijven mogelijk tot 1 juli 2015.
Meer informatie

Vacature geschiedenis

Het Montaigne Lyceum in Den Haag zoekt een docent geschiedenis, bij voorkeur eerste graads.  Kijk hier voor meer geschiedenis vacatures.

Hogere denkvaardigheden

SLO heeft een website gemaakt met informatie over het zoeken en maken van opdrachten die betrekking hebben op hogere denkvaardigheden. Deze website voor o.a. het vak geschiedenis, bevat ook voorbeeldopdrachten.

Opbrengstgericht Maatwerk

Opbrengstgericht Maatwerk is een SLO website die de mogelijkheden verkend voor differentiatie en maatwerk in de onderbouw. De website heeft een onderdeel voor het vak geschiedenis met o,a. een beschrijving van de manier waarop Mavo Roermond gepersonaliseerd leren aanpakt door de mogelijkheden van ICT optimaal te benutten.

Petitie correctie omkering

Volgend jaar wordt, zoals de bekend, de eerste en twee correctie omgedraaid. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Op deze website kunt u een petitie tekenen waarin wordt opgeroepen deze beslissing treug te draaien.

Nieuwe menselijke voourouder die naast Lucy leefde

Een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuwe menselijke voorouder gevonden in EthiopiŽ. Deze nieuwe mensensoort heet Australopithecus deyiremeda en wandelde 3,3 tot 3,5 miljoen jaar geleden op de aarde.

Srebrenica in het publieke en politieke debat

Donderdag 11 juni bij ProDemos in Den Haag
Hoe leeft ‘Srebrenica’ in het publieke en politieke debat in Nederland en BosniŽ-Herzegovina? Rondom deze vraag organiseren vredesorganisatie PAX en ProDemos een debat met Bert Bakker (oud Tweede Kamerlid), Beriz Belkić (ex-parlementariŽr van het nationale parlement van BosniŽ-Herzegovina) en Abram de Swaan (socioloog en essayist). De avond vindt plaats op donderdag 11 juni vanaf 20.00 uur bij ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag. Toegang is gratis.

Hanzemuseum

Op 30 mei 2015 is in LŁbeck het grootste Europese museum over de Hanze geopend. 'Die Besucher erfahren von Wagnis und Aufstieg, von einer Welt in Reichtum und Macht, von Misserfolg und Kampf sowie von Todesgefahren und den alles bestimmenden Glauben. Auch die nach dem Niedergang der Hanse einsetzenden Mythen- und Legendenbildungen werden nicht ausgespart.'

Nare jongens, die Romeinen?

Mooi artikel van Evert van Ginkel over de Romeinen in onze contreien, waarin hij zich relativerend uitlaat over het belang van de Romeinen.

Hoe kunt u de oudheid nog aantrekkelijker maken in uw lessen?

Nijmegen, volgens velen de oudste stad van Nederland, is dit jaar het toneel voor de jaarlijkse docentenmiddag geschiedenis. We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan de docentenmiddag op dinsdag 16 juni in museum Het Valkhof.
Kom naar de docentenmiddag geschiedenis en laat u bijpraten over de bijzondere tentoonstelling ‘Van hun voetstuk‘ en wat de rol van deze beelden in onze streken is geweest. Bekijk het volledige programma
Meld u snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt!
Waarom aanmelden?

• U kunt een leuke en ontspannen middag verwachten op een mooie locatie;
• U bent in de gelegenheid ervaringen uit te wisselen met vakgenoten;
• U doet inspiratie op voor uw lessen over de oudheid en mogelijk voor een excursie met uw klas;
• Het opfrissen van uw kennis voor een nieuw schooljaar vol oriŽntatiekennis;
• U ontvangt een nascholingscertificaat;
• Als gebruiker van een Malmberg-methode krijgt u €10 korting op deelname.

Cursus ‘ Verlichting en democratische revoluties’ 2015-2016

In samenwerking met de Open Universiteit organiseert het ICLON in het schooljaar 2015-2016 een professionele leergemeenschap rond het thema Verlichting en democratische revoluties. Zowel de vakinhoud als de vertaling naar de lespraktijk staan centraal. In bijgaande flyer treft u meer informatie aan over dit traject. Het inschrijfformulier is te vinden op de website. Deelnemers aan dit traject ontvangen € 100,- korting bij inschrijving voor de Geschiedenisdag van 9 oktober 2015.

Professionele leergemeenschap docenten geschiedenis 2015-2016

Vanaf het schooljaar 2015-2016 start het ICLON een nieuwe professionele leergemeenschap (PLG) voor docenten Geschiedenis in het Voortgezet Onderwijs. Meer informatie over dit initiatief is te vinden in bijgevoegde flyer. U kunt zich vanaf heden inschrijven. Deelnemers aan dit traject kunnen gratis deelnemen aan de Geschiedenisdag van 9 oktober 2015.

Geschiedenisdag 9 oktober 2015

De jaarlijkse editie van de Geschiedenisdag staat gepland op 9 oktober 2015 in het Rijksmuseum Volkenkunde te Leiden. Dit keer is gekozen voor het thema ‘ De nieuwe Middeleeuwen’. Het dagvullende programma bestaat uit lezingen en vakdidactische workshops over nationalisme, feodalisme, investituurstrijd, kruistochten, de middeleeuwen buiten Europa, historisch denken en nog veel meer. Het exacte programma is nog niet bekend, maar hierin worden in ieder geval de onderstaande keynotes opgenomen:
- Prof. dr. Peter Raedts (Radboud Universiteit Nijmegen) over de uitvinding van de Middeleeuwen in de 19e eeuw
- Prof. dr. Peter Hoppenbrouwers (Universiteit Leiden) over de overgang van Oudheid naar Middeleeuwen.
Het definitieve programma voor deze dag ontvangt u in juni. Vanaf dat moment kunt u zich inschrijven via het online aanmeldingsformulier op de website.

Militair erfgoed

Op de Grebbeberg in Rhenen is de eerste landelijke verwachtingskaart voor militair erfgoed gelanceerd. De online kaart is voor iedereen toegankelijk en geeft een overzicht op kleine schaal van gebieden in Nederland waar archeologische resten worden verwacht van oorlog, defensie en andere militaire activiteiten.

Meer informatie

Tentoonstelling Friese schatten uit de middeleeuwen

Het Fries Museum presenteert vanaf begin volgende maand de tentoonstelling Goud – Gevonden schatten uit de middeleeuwen. De tentoonstelling neemt bezoekers mee naar de ‘schatkamers van het vroegmiddeleeuwse Friesland’.
Meer informatie.  

Uitgeverij Aspekt

Aspekt is een Belgische uitgeverij met een groot aantal historische uitgaven, zowel non-fiction als romans.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.