Bespreking van een aantal apps voor (kunst)geschiedenis en cultuurwetenschappen..

 

APPS – APPS – APPS   

Met het verschijnen op de markt van tablets, e-readers en slimme telefoons deden ook de applicaties of apps hun intrede. Sommige zijn zeer interessant om in de les te gebruiken. De meeste –maar gelukkig niet allemaal- zijn eentalig, in Engels of Frans. Dat maakt ze geschikt voor tweetalig onderwijs, in Vlaanderen CLIL (Content Language Integrated Learning), waarbij een vak in een andere taal wordt gegeven dan Nederlands.

APPS - APPS - APPS


In onderstaande eerste lichting beperken we ons tot uitgeteste apps, geschikt voor (kunst)geschiedenis en cultuurwetenschappen. Het lijstje bevat alleen apps voor iPad, aangeschaft via Apple store. Van de meeste bestaat eveneens een versie voor i-Phone en Android.
Aanvulling door collega’s uit hun persoonlijke ervaring, dankbaar aanvaard.

Engels:

The Pyramids. Wonders of the Old Kingdom.
Opent met een 3D panoramisch overzicht van het hele Giza-plateau, met de drie grote piramiden, de Sfinx en een aantal mastaba’s (graftomben) van vooraanstaanden. Het hele tafereel kan 360° gedraaid, de horizon kan lager of hoger enz.
Na korte tijd verschijnt de benaming op de piramiden en een aantal mastaba’s. Klik je bovenaan, dan komt een lijstje naar beneden met alle bouwwerken die je kunt bezoeken.
Je klikt bijvoorbeeld op King Menkaure’s (Mykerinos) Pyramid. Met een eenvoudige vingerbeweging kun je de schermgrote afbeelding draaien en zo de piramide langs alle kanten bekijken. (Dat kan bij en in alle gebouwen en later bij alle voorwerpen.) Klik je op Enter the Pyramid, dan treed je binnen met een camerabeweging die wel erg snel gaat. Een klein plan, rechts in beeld, geeft aan waar je je bevindt. Klikken op Expert Intro levert een gesproken commentaar op, terwijl je eveneens een beknopte gedrukte tekst kunt oproepen.
Bij de tombes gaat men op dezelfde wijze te werk. Niet alleen kun je klikken op de hiërogliefen maar ook op Then/Now waar je respectievelijk de huidige of de oorspronkelijke (gereconstrueerde) situatie krijgt, met alle kleuren.
Onderaan rechts geven twee icoontjes respectievelijk toegang tot Objects en Book. Het eerste toont tientallen voorwerpen en standbeelden (zoals die van farao Menkaure), die je schermgroot eveneens kunt ronddraaien en zelfs de onderzijde bekijken. De meeste voorwerpen komen eveneens terug in Book, dat in 12 hoofdstukken een beknopte geschiedenis van Egypte brengt, met nadruk op de farao’s van de Derde tot de Vijfde Dynastie en de piramiden die ze bouwden. Het boek sluit af met een nawoord van Zahi Hawass, toen nog de almachtige directeur van Oudheden en later minister van Cultuur.

Kan gebruikt worden in didactische verwerking na bijvoorbeeld projectie (en bespreking) van het docudrama: De grote Piramide van Gizeh (zeer goed, alleen Engels – speelduur 50 minuten. Ondertitel kan uitgezet.

Roma. Virtual History
Korte stukjes, eenvoudige teksten, vrij oppervlakkig. Bevat 16 hoofdstukjes met illustraties, waarvan de meeste nog kunnen onderverdeeld. Sommige onderdelen kunnen 360° in 3D bekeken, bv. Rome zelf en het Colosseum en daarbij kun je ook de huidige situatie en de originele vergelijken.
Conclusie: geschikt voor complementaire visuele aanvulling bij CLIL-taken door individuele leerlingen of kleine groepjes.

Frans: naar deze app is reeds verwezen in de bespreking van de tentoonstellingen Miniatures Flamandes in Brussel en Parijs.
Met op de Franse site dossier pédagogique: 4 dossiers & uitvoerig: pour en savoir plus sur le livre médiéval, tekst in pdf.
Gratis app voor iPad, met korte video over historische achtergrond plus album met 20 afbeeldingen in hoge resolutie, voorzien van uitleg en mogelijkheid om mondelinge toelichting te beluisteren. Ruim voldoende voor enkele lessen groepswerk.

Frans: Musée du Quai Branly (Paris). Là où dialoguent les cultures (Ethnographie) met als onderdelen:
Promenade dans les collections
Présentation du musée (vidéo avec ou sans sous-titres)
Informations pratiques

Frans & Engels
Château du Clos Lucé. Parc Leonardo da Vinci.
Découvrez la dernière demeure de Leonardo da Vinci


Discover the Last Residence of Leonardo da Vinci

Frans & Engels & Duits & andere talen
Le Guide Officiel Museo del Prado – gratis: Version d’essai
The Prado Guide – Free Sample.
Zeer bruikbare inleidende teksten.
De volledige gids kost 6,99 euro. Met de beperkte gratis versie kom je al een heel eind.

Engels: National Gallery London: enorme keuze uit schilderijen van de 15de tot 20ste eeuw, geselecteerd By Century, By Genre, By Name. Bij elk schilderij kan korte informatie opgevraagd. Daarbij: indien je dat wil, keuze van begeleidende muziek.

Frans & Engels & Nederlands
Museum M. Leuven- gratis
In de verschillende keuzetalen kun je hier diverse soorten van een Parcours personalisé volgen, o.a. Les chefs-d’oeuvre du M (duur: 90 minuten) of Perles méconnues (60 minuten). Korte tekstjes en regelmatig gesproken commentaar in de gekozen taal.
Ideaal met stadsbezoek, maar kan ook louter virtueel, met eventuele uitbreiding naar (andere) kunstenaars of gebouwen.

Nederlands & Frans & Engels & Duits
Antwerp Museum App – gratis
Bijzonder goed uitgewerkt: de openingspagina geeft een voorsmaakje van de mogelijkheden, telkens in je keuzetaal.
Wandelingen: best te downloaden op je slimme telefoon.
Keuze uit 20 musea, met praktische informatie, de aanduiding: gratis of betalend, de werken die er aanwezig zijn & situatiefoto’s, bijvoorbeeld voor Museum Plantin-Moretus, Het MAS enz. Het Museum voor Schone Kunsten is niet aanwezig: nog enkele jaren gesloten wegens grondige renovatie.
Onder ‘Art’ vind je een enorme keuze aan kunstwerken.
Ideaal als voorbereiding van een stadbezoek en tijdens een (virtuele) stadswandeling, plus gevarieerde mogelijkheden voor leerlingenwerk.

Jos Martens, augustus 2017