Els Beerten, Allemaal willen we de hemel, Amsterdam-Antwerpen, Querido, 2009, 498 blz.

Allemaal willen de hemel

Bij gebrek aan tijd moet een volledige lectuursteekkaart nog wat
op zich laten wachten. Toch al onderstaande. Het doet altijd deugd als je (in 2009) gelijk blijkt te hebben, lang voordat de 'officiële kanalen' hetzelfde beseffen.


Allemaal willem we de hemel

Bij gebrek aan tijd moet een volledige lectuursteekkaart nog wat op zich laten wachten. Toch al onderstaande. Het doet altijd deugd als je (in 2009) gelijk blijkt te hebben, lang voordat de 'officiële kanalen' hetzelfde beseffen.

Jeugdliteratuurprijs voor cross-overroman

De Standaard, maandag 04 maart 2013

De prestigieuze Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur gaat naar Els Beerten voor een oorlogsroman die door adolescenten en volwassenen gelezen kan worden.
Els Beerten is zaterdag in Gent gelauwerd met de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012. Haar grote verdienste is dat ze met Allemaal willen we de hemel de grenzen van de jeugdliteratuur doorbreekt, vindt de jury. De prijs is 12.500 euro waard.
Beertens spannende cross-over­roman van 2008 over de morele dilemma's van jongeren in de Tweede Wereldoorlog is al meermaals bekroond. Ook in Duitsland wordt Allemaal willen we de hemel sterk geapprecieerd; het is voorts vertaald in het Spaans, Noors en Macedonisch. Het boek spreekt ook volwassenen aan en heeft in Vlaanderen ondertussen de status van klassieker gekregen. Allemaal willen we de hemel is een genuanceerd, ontroerend en tegelijk hard boek over de zoektocht naar geluk en morele keuzes in moeilijke tijden, waarin er weinig wit en zwart, maar vooral veel grijs is; niemand is helemaal goed, en niemand is helemaal slecht', schreef de recensente van De Standaard der Letteren toen de roman in 2009 genomineerd werd voor de Gouden Uil. Allemaal willen we de hemel kreeg toen de prijs van de jonge lezer.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bevestigde bij de uitreiking zaterdag dat het boek een aparte status heeft: Allemaal willen we de hemel bewijst hoe flinterdun of artificieel de grens tussen een adolescenten- en een volwassenenroman soms is. Dit verhaal, over oorlog en de verregaande gevolgen ervan, grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in dit Jaar van het Voorlezen, om “voortgelezen” en doorverteld te worden.'
Els Beerten (53), die in 1985 debuteerde en intussen meer dan vijftien boeken op haar palmares heeft, is erg blij met de bekroning. Ze werkte jaren aan Allemaal willen we de hemel , maar toen ze in 2008 het eerste exemplaar in handen kreeg en het opnieuw las, was ze de kluts kwijt. ‘Voor het eerst had ik een boek geschreven dat geen antwoorden biedt en waarin ik de lezer vertwijfeld achterlaat. Eigenlijk heeft het mij een ding geleerd: dat het grote gelijk niet bestaat. De waarheid is niet zwart-wit en dit is ons wapen tegen extremisme. Extremisten houden immers niet van nuance.'
De uitreiking van de prijs was ook de start van de Jeugdboekenweek, die tot 17 maart loopt en als thema ‘tijd' heeft.