home digitale didactiek lesmateriaal ict en geschiedenis contact


Ict en geschiedenis
 

 

 

 

 

Bruikbaarheid van internetbronnen

Het  internet biedt een schat aan informatie over alle mogelijke onderwerpen. Maar helaas is het internet vaak ook een mer à boire. Zelfs als je een goede zoekstrategie gebruikt kun je nog gemakkelijk verdrinken in de overvloed aan informatie. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zo snel mogelijk op sites komt met bruikbare informatie?

1.      Weet wat je wilt

Formuleer, voor je gaat zoeken, zo duidelijk mogelijk  wat je wilt weten. Als je bijvoorbeeld informatie zoekt over concentratiekampen, kun je het woord ‘concentratiekamp(en)’ intypen als zoekwoord. Je krijgt dan een grote hoeveelheid sites voorgeschoteld en al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Vraag je daarom van te voren af, wat wil ik precies weten over de concentratiekampen:

  • Voor wie waren de concentratiekampen bedoeld?

  • Hoeveel concentratiekampen waren er?

  • Wanneer werden de concentratiekampen gebouwd?

  • Waar lagen de concentratiekampen?

  • Wat voor soort concentratiekampen waren er?

  • Waren er ook concentratiekampen in Nederland?

Als je hebt bepaald wat je precies wilt weten ben je in staat een goede zoekopdracht te bedenken en bovendien kun je vervolgens veel sneller bepalen of een site bruikbare informatie biedt.

2.      Hoe oud is de informatie?

Bepaal voor je gaat zoeken of het belangrijk is of de informatie die je zoekt van recente datum is.Kijk, als dat het geval is, of je op de site kunt zien wanneer het artikel is geschreven en kijk bovendien of de site geregeld wordt ge-update.

3.      Is het artikel voor mij geschikt?

Niet alle informatie op internet is geschikt voor leerlingen. Let er bijvoorbeeld op voor wie het artikel is geschreven. Is het een educatief artikel bedoeld voor leerlingen, of is het een wetenschappelijk artikel. Of is het misschien voor een algemeen publiek geschreven? Als het artikel niet in het Nederlands is geschreven, maar in bijvoorbeeld het Engels, is het belangrijk om snel vast te stellen of je de tekst begrijpt. Heb je veel moeite met moderne vreemde talen, kijk dan eerst of er Nederlandstalige sites bestaan.

4.      Waar moet ik beginnen?

Het kan handig zijn je zoektocht naar informatie op internet te beginnen bij een site die naast informatie ook links naar andere sites over het onderwerp biedt.

5.       Opdrachten  

  1. Ga naar de pagina met links naar sites over concentratiekampen en ga van de eerste drie sites na in hoeverre je op elke site antwoord krijgt op de volgende vragen:

Vraag

Site 1

Site 2

Site 3

Voor wie waren de concentratiekampen bedoeld?

 

 

 

Hoeveel concentratiekampen waren er?

 

 

 

Wanneer werden de concentratiekampen gebouwd?

 

 

 

Waar lagen de concentratiekampen

 

 

 

Wat voor soort concentratiekampen waren er ?

 

 

 

Waren er ook Nederlandse concentratiekampen?

 

 

 

  1. Formuleer een zoekopdracht voor de vraag: Waren er ook concentratiekampen in Nederland?

  2. Gebruik een zoekmachine naar eigen keuze en typ de zoekopdracht in. Zitten er bij de eerste tien gevonden sites een of meer sites die een antwoord geven op je vraag?

Als je geen site hebt gevonden met bruikbare informatie kun je een andere zoekmachine kiezen of je zoekopdracht aanpassen.

 
 

Copyright © 2006 Albert van der Kaap