Histoforum

    Alexander

laatste wijziging: 11-08-2012

 

The Honour of Sharpe

3 dvd’s, duur: 300 minuten - televisiereeks, Groot-Brittannië, Granada Television, 1994-1995; Dutch Filmworks, 2007 - Engelse originele versie, alleen Nederlandse ondertitels.

Tijd en ruimte: Napoleontische periode, Portugal en Spanje, 1809-1812.

Acteurs: Sean Bean (Sharpe; Boromir in Lord of the Rings; Troy); Brian Cox (Troy, The Constant gardener); Pete Posthlewaite (Troy, Braveheart); Assumpta Serna (Teresa).

Vooraf

Deze televisieserie is gebaseerd op de romans van Bernard Cornwell met Richard Sharpe in de hoofdrol en gaat over zijn avonturen tijdens de oorlog van Wellington tegen Napoleon in Spanje. Twee van deze romans zijn besproken op deze site: Sharpe’s tijger en Sharpe’s triomf. 

Ondertussen is nu ook het tweede seizoen te koop, helaas alleen maar verkrijgbaar in één box, samen met seizoen 1 (dat ik al had - dus extra onkosten). 

Sharpe’s Enemy (1994) 

1813. De ster van Napoleon is tanende na zijn nederlaag in Rusland In Spanje zit zijn broer Joseph nog steeds op zijn wankelende troon.

Nu maken de Britten zich klaar om andermaal de grens met Spanje over te steken voor de finale confrontatie. Maar in het niemandsland tussen de legers zaait een bende deserteurs dood en vernieling, aangevoerd door Sharpes oude vijand Obadiah Hakeswill. De bende neemt twee vrouwen in gijzeling, waaronder de echtgenote van de veel oudere kolonel Farthingdale. Farthingdale is een van die typische adellijke snobs, met wie Sharpe gegarandeerd in botsing komt. De deserteurs eisen dat Sharpe het losgeld komt overhandigen. De verklaring daarvoor wordt snel duidelijk, als hij op Hakeswill stoot. Natuurlijk kan die het niet laten om vals te spelen: hij verdubbelt het losgeld. In het hoofdkwartier van de deserteurs ontmoet Sharpe een ridderlijke Franse officier, met dezelfde opdracht als de zijne: de tweede gijzelaar, zijn Engelse vrouw, vrijkopen. 

Ondertussen bereiken berichten van een mogelijke Franse tegenaanval door maarschalk Soult het Engelse hoofdkwartier. Wellington vreest een bezetting van het strategische stadje dat nu door de deserteurs geteisterd wordt. Hij kan echter geen troepen missen. Toch krijgt Sharpe een detachement Rifles mee en een afdeling van de compleet nutteloos geachte raketbrigade. (Een nieuw, maar zeer inaccuraat wapen.) Sharpe trekt andermaal de bergen in, vergezeld van zijn onooglijke versterkingen en van zijn geliefde Teresa met haar partizanen.

Inderdaad is er een sterke vijandelijke verkenningseenheid op weg naar het stadje. Sharpe en zijn Franse tegenhanger bevrijden de vrouwen. Maar de infame Hakeswill gaat er andermaal vandoor, met een der gijzelaars over zijn zadel. Teresa stopt hem, doch zij bekoopt dit met haar leven!

Ondertussen ontmoet Sharpe een Franse onderhandelaar, die zijn overgave eist: majoor Ducos, “een man zonder eer.” Sharpe wijst hem af en versplintert zijn bril onder zijn laars. Hij heeft er een nieuwe gezworen vijand bij.

Door een krijgslist kan hij de Fransen laten geloven dat hij cavalerie en artillerie ter beschikking heeft. (De raketbrigade bewijst eindelijk haar strategisch nut!)

Samen met zijn mannen begraaft Sharpe zijn geliefde Teresa. Ditmaal ontgaat Hakeswill zijn verdiende loon niet: hij komt voor het executiepeloton.

Sharpe’s Honour (1994) 

1813. Wellingtons slotoffensief gaat van start.

De Franse topspion, majoor Ducos, sinds het vorige avontuur een persoonlijke vijand van Sharpe, heeft een plan bedacht om hem uit de weg te ruimen en tegelijkertijd de betrekkingen tussen Engeland en Spanje grondig en blijvend te verstoren. Napoleon, terug in Frankrijk na zijn nederlaag in Rusland, geeft persoonlijk zijn fiat. Ducos dwingt een Spaanse markiezin om Sharpe te beschuldigen van verkrachting. Haar man, een Spaanse generaal, is buiten zinnen en daagt Sharpe uit tot een duel. Sharpes commandant komt tussenbeide, maar diezelfde nacht wordt de generaal in zijn tent vermoord. Sharpe wordt gearresteerd en dreigt te worden opgehangen. Samen met zijn trouwe sergeant Harper ontsnapt hij en ontvoert de markiezin uit de keuken van het nonnenklooster waarin Ducos haar had laten opsluiten. De partizanenleider wiens hulp hij inroept, blijkt de moordenaar van de generaal te zijn. Tijdens het daaropvolgende gevecht raakt Sharpe in bijzonder nauwe schoentjes. Maar een van de Spaanse officieren wreekt zijn commandant en redt de Engelsman. 

Sharpe’s Gold (1995) 

De Fransen worden uit Spanje verdreven. Meer en meer soldaten deserteren echter uit het leger van Wellington. Een groep wordt gevangen genomen door Spaanse partizanen onder leiding van de gevreesde El Casco (De Helm). Die eist van Wellington 50 Baker Rifles voor 52 deserteurs. Je raadt al wie die geweren moet gaan brengen.

In het Engelse kamp zijn ondertussen twee familieleden van Wellington aangekomen uit Ierland: de vrouw en dochter van Will Nugent, cartograaf voor Wellington, die vermist is in het ruige gebergte. Ongevraagd voegen de twee vrouwen zich bij de expeditie van Sharpe. El Casco en zijn mannen zouden afstammelingen zijn van Spanjaarden en Azteken, die eeuwen tevoren in de bergen van de grensstreek zijn beland en nog steeds mensenoffers brengen.

Die geruchten blijken waar te zijn. Sharpe en luitenant Ayers van de provoostendienst (soort militaire politie) leveren de geweren af en nemen de deserteurs in ontvangst. De koppige miss Nugent is echter in handen gevallen van de “wilden”. In een woest gevecht schakelen Sharpe en zijn groepje de partizanen uit. In de grotten vinden zij een grote Azteekse goudschat.

Wat daarmee gebeurt, blijft een raadsel. Eens terug in het hoofdkwartier bezorgt Sharpe aan Wellington niet meer dan één zak met een deel van de oorlogsbuit van de deserteurs.

Bespreking & historische achtergrond 

Het bekijken van de drie afleveringen van seizoen 2 was eerder een teleurstellende ervaring, misschien omdat we niet meer konden vergelijken met de romans waarop ze gebaseerd zijn.

Tijdens het kijken wordt het thema van de film - en de hele serie - al vrij snel duidelijk. Sharpe is de eigenzinnige, integere hoofdpersoon die dwarsgezeten wordt door op geld, status en/of macht beluste tegenstanders. De ontwikkeling binnen elke aflevering is zeer stereotiep: rust in het Engelse kampement -als het locus amoenus (= bekoorlijke plaats)- motief in de middeleeuwse graalverhalen. Dan gebeurt er iets, waardoor Sharpe en zijn groepje scherpschutters moeten uitrukken. Dat wordt altijd een dagenlange tocht met hindernissen en hinderlagen door het gebergte, gevolgd door een beslissende slag, waarna ze terugkeren naar het kamp. Lijkt er sterk op dat de producenten redeneerden: “Wij zitten hier nu toch in een prachtig landschap. Het kost ons handenvol geld met een dergelijke uitgebreide filmploeg. Laat ons dus de bergen maar ten volle filmisch benutten.”  

De grote geschiedenis en de grote veldslagen zijn nog steeds aanwezig, doch ver op de achtergrond, als decorstuk. (Ook al duikt Napoleon in eigen persoon eventjes op in ‘Sharpe’s Honour.’) Dat geldt zeker voor de derde aflevering, ‘Sharpe’s Gold’, waar die Azteken en hun mensenoffers er werkelijk met de haren zijn bijgetrokken. 

Voor het stereotype verhaal zijn stereotype personages nodig en daar zit de reeks dan ook vol mee. Hoewel zelfs Sharpe als personage eveneens vrij oppervlakkig getekend is, weet Sean Bean toch te overtuigen als de norse en gesloten man die vooral de gevechten wil winnen en een rustig leven leiden met de vrouw van wie hij houdt. Helaas geldt dat voor de anderen minder. De leden van de rijke elite bijvoorbeeld zijn niet meer dan wereldvreemde en onuitstaanbaar arrogante snobs.

Uitvoerige bespreking over de historische achtergrond vind je op deze site bij ‘The Rise of Sharpe.’  

Buiten de Sharpe-films, die pas nu in ons taalgebied te koop komen, zijn ons geen andere speelfilms over de oorlog in Spanje bekend. 

Andere films over deze periode op deze site 

Officiële website van de auteur. Hier kan je uitgebreide fragmenten downloaden uit zijn laatste boeken (in het Engels natuurlijk). 

The 95th Rifles Re-enactmen and Living History Society 

Jos Martens

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl