artikelen over geschiedenis didactiek

A matter of time

In december 2013 stuurde Peter Seixas, Professor and Canada Research Chair Centre for the Study of Historical Consciousness/Dept. of Curriculum and Pedagogy Faculty of Education, UBC, een mailtje naar volgers van zijn Historical Thinking Project. Een project waarvan veel ook is terug te vinden in het geschiedenis examenprogramma in Nederland.

Het Historical Thinking Project van Peter Seixas beleefde een succesvol 2013. Twee van de grootste provincies van Canada< Ontario en British Columbia omarmden de ideeŽn van het project. Ontario voerde een nieuw K-12 leerplan in waarin het gedachtegoed van het project was opgenomen en British Columbia was bezig met een concept van een nieuw curriculum dat in dezelfde richting gaat.

Tegelijkertijd was het echter een triest jaar voor het project, want er komt een eind aan de subsidies van het Canades ministerie voor erfgoed (Heritage). Het Canadian Studies Program was omgezet in The Canada History Fund en wat veel belangrijker is er wordt gefocust op projecten die mijlpalen in de geschiedenis vieren en op personen die het land in het verleden vorm hebben gegeven.

Seixas' preoccupatie is het kritisch historisch denken voor de 21e eeuw en niet 'viering' of nationalisme. Hij wil dat leerlingen in staat zijn om onderbouwde bijdragen te leveren aan het historisch debat over het gemeenschappelijk verleden en over een gemeenschappelijke toekomst. Het gaat ons er om, zegt Seixas, om leerlingen de moeilijke gereedschappen bij te brengen waarmee zij tot weloverwogen, kritisch en op bewijs gebaseerd historisch begrip kunnen komen. Ons werk, meent Seixas, kan op veel waardering rekenen, maar is niet af, er is nog steeds te veel sprake van het leren van historische feiten (rote memorization), doelloze discussies, slechte trainingen en van bronnen die niet meer van deze tijd zijn. Dit werk staat nu op de tocht.

Referenties

Historical Thinking.

Seixas, P, en Morton, T. (2013). The Big Six. Historical Thinking Concepts. Toronto: Nelson Education.