Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 3, september 2012.

Amsterdam en de Opstand

Voordat Amsterdam zich in 1578 als laatste Hollandse stad aansloot bij het verzet tegen de Spanjaarden, werd er een stevig publiek debat gevoerd tussen voor- en tegenstanders van de Opstand. Dat blijkt uit Moorddam. Publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand (1566-1578), waarop historica Femke Deen onlangs promoveerde.
Lees verder.

Alle nacholingen over het examenonderwerp 'De Verenigde Staten en hun federale overheid 1865-1965' op een rijtje

* Op vrijdag 21 september 2012 nascholingsdag Radboud Universiteit Nijmegen
* Op vrijdag 28 september 2012 nascholingsdag Erasmus Universiteit Rotterdam.
* Op vrijdag 5 oktober 2012 nascholingsdag ICLON in Leiden
* Op donderdag 15 november 2012 nascholingsdag Rijksuniversiteit Groningen

Cave of forgotten dreams

Cave of forgotten dreams is een documentaire in 3D van Werner Herzog over de Chauvet grot in Frankrijk. Voor deze documentaire kreeg hij toestemming om in de grot te filmen. De film gaat op 22 november in Nederland in roulatie.
Lees de recensie in de New York Times.
Website over Chauvet.

Historische reconstructies op tv

Kort geleden zond de Nederlandse televisie een reconstructie uit van de dag waarop de politionele acties in IndonesiŽ begonnen. De BBC en ARD (Duitse televisie) zonden eerder dergelijke historische reconstructies uit.

Visualisaties

Op deze website kunt visualisaties van, bijvoorbeeld historische data, bekijken, maar ook zelf maken.

Microsoft Interactive Classroom

Met Microsoft Interactive Classroom kan je je klas via PowerPoint vragen stellen en laat je je leerlingen deze vragen beantwoorden via OneNote. Bovendien worden alle aantekeningen van de leerkracht direct op het scherm van de leerling getoond, en kan de leerling daar zelf ook nog aantekeningen aan toe voegen.
Meer uitleg.

Collectie Nederlands Schoolmuseum

Het Nederlandsch Schoolmuseum startte in 1877 met als doel nieuwe leer- en hulpmiddelen voor het onderwijs te verzamelen en beschikbaar te stellen. De collectie telt 98.000 banden uit de periode 1600-2000, waarvan 12.000 uit de negentiende eeuw. Zo'n veertig procent van het geheel bestaat uit schoolboeken voor lager en middelbaar onderwijs, vooral Nederlandse drukken. Alle schoolvakken zijn vertegenwoordigd, meestal met opeenvolgende drukken. Ook zijn er boeken te vinden over pedagogiek, psychologie en didactiek. Verder zijn er kinderboeken, (wand)platen en tijdschriften. Het schoolboek is een stille getuige van kennis, beelden, begrippen, ideeŽn, waarden en normen die in een bepaalde periode een rol spelen. Deze collectie bestrijkt een lange, aaneengesloten periode en dekt alle schoolvakken. Daarom is ze van grote cultuurhistorische waarde en onmisbaar voor onderzoek naar de geschiedenis van onderwijs en opvoeding.

Stemwijzer en Kieskompas

Ook voor de verkiezingen op 12 september is er weer een stemwijzer en een kieskompas. Maar er zijn er nog meer

Bronvermeldingen

De pagina  op Histoforum met informatie over hoe je in teksten moet verwijzen en hoe je een goede literatuurlijst maakt volgens APA6 is aangepast aan de laatste ontwikkelingen.

Hervorming A-levels in Engeland

In Engeland zijn er plannen om het systeem van A-levels te hervormen.Omdat geschiedenis genoemd wordt als een van de vakken die in eerste instantie in aanmerking komen voor een hervorming is Ofqual (Office of Qualifications and Examinations Regulation) een consultatie onder geschiedenis docenten gestart.

Werken met primaire bronnen

Op deze (Engelstalige) pagina vindt u allerlei nuttige en handige tips en tools voor het werken met primaire bronnen.

Studiereis Bonn

U kunt zich nog tot 12 september a.s. opgaven voor een vierdaagse studiereis naar Bonn. Tijdens deze studiereis ‘burgerschap en democratie’ van het Duitsland Instituut Amsterdam naar Bonn werpen de deelnemers een blik achter de schermen van het Duitse beleid om actief en democratisch burgerschap te bevorderen. Ze maken daarbij kennis met relevant materiaal, projecten en werkvormen, o.a. tijdens een schoolbezoek aan een Duitse school, en doen ideeŽn op voor hun eigen schoolpraktijk.
Meer informatie.

Interactieve poster historisch denken

Op de website van Teaching History staat een interactieve poster en een video met uitleg voor leerlingen over de verschillende aspecten van historisch denken.

Nieuwe cursussen Oude Egypte in Rotterdam en Utrecht

Vanaf eind november 2012 geeft het Huis van Horus twee nieuwe cursussen op het gebied van het Oude Egypte. Fascinerend Egypte in het Centraal Museum Utrecht en Toetanchamon, God, Kind, Koning in het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. Het gaat om introductie cursussen op het gebied van het Oude Egypte waarin zal worden ingegaan op de cultuur en religie van deze oude beschaving. In het Centraal Museum in Utrecht zal de nadruk liggen op kunst, godsdienst en dagelijks leven in het Oude Egypte. Hoewel deze onderwerpen ook aan bod komen in Rotterdam, zullen deze in de context van de farao Toetanchamon worden gezet. De data voor Utrecht zijn: zaterdag 24 november, 1 december, 8 december en 15 december van 14.00 – 16.00 uur. De cursus in Rotterdam wordt gegeven op woensdag van 14.00 – 16.00 uur op 28 november, 5 december, 12 december en 19 december. De kosten bedragen € 150 (donateurs van Huis van Horus krijgen € 20 korting)
Meer informatie en aanmeldingen.

Komende lezingen van Huis van Horus

* Woensdag 19 september – Strijdwagens in het Oude Egypte, door dr. Andre Veldmeijer (19.30 uur, lipsius gebouw Leiden, € 10) Donateurs van Huis van Horus krijgen € 5 korting.
* Donderdag 11 oktober – Rotskunst en vroeg-dynastische iconografie te Nag el-Hamdulab, door dr. Stan Hendrickx (19.30 uur, lipsius gebouw Leiden, € 10) Donateurs van Huis van Horus krijgen € 5 korting
* Zondag 11 november – Mummies in films, Tussen feit en fictie door Janko Duinker (14.00 uur, Rijksmuseum van Oudheden, € 5, donateurs gratis, excl museumentree.)
Meer informatie.

Wereldgeschiedenis

Op de website Crash Course vindt u een groot aantal instructie films over onderwerpen uit de wereldgeschiedenis. Wel Engesltalig.

Top 100 Tools for Learning 2011

Op deze website vindt u een overzicht van de top 100 van digitale instrumenten die u in uw lessen kunt gebruiken.

The Sovjet Story

'The Sovjet Story' is een documentaire film, gemaakt door de Letse Edvins Snore in 2008, over het Sovjet-communisme en de Sovjet-Duitse samenwerking voor 1941. De film wordt gesponsord door de UEN-fractie in het Europees Parlement. De film bevat interviews met historici zoals Norman Davies en Boris Sokolov, de Russische schrijver Viktor Suvorov, sovjet-dissident Vladimir Boekovski, leden van het Europees Parlement en de daders en de slachtoffers van de Sovjet-terreur. De Sovjet Story is een opmerkelijke film, die gebruikt kan worden als een functioneel hulpmiddel voor geschiedenisdocenten die lesgeven aan leerlingen uin de tweede fase om discussies over controversiŽle geschiedenis in de klas te activeren. De DVD, ondertiteld in 30 talen, zal binnenkort kosteloos beschikbaar worden gesteld door de Unie van Letten in Europa aan personen of instellingen die belangstelling hebben voor Europese geschiedenis. Als u geÔnteresseerd bent in het gebruik van dit materiaal in de klas stuur dan uw postadres naar Mirjam@euroclio.eu.

De Codex Gigas (Satansbijbel)

In de Middeleeuwen circuleerde in Europa een mysterieus en omvangrijk boekwerk: de Codex Gigas. Deze 'Satansbijbel' reisde half Europa door. Wat was het doel van de 'Duivelsbijbel'? Wie was de schrijver? En hebben we hier te maken met een oude vorm van satanisme?
Lees het artikel op Geschiedenis beleven

'Historische' songs

YouTube Channel met bewerkingen van moderne songs over historische personen en gebeurtenissen (o.a. De Franse revolutie en Napoleon)

Vijandige broeders

Wat hadden de sociaal-democraten en nationaal-socialisten in de jaren dertig met elkaar gemeen? Dat onderzoekt historicus Rob Hartmans in zijn nieuwe boek Vijandige broeders? Ook gaat hij in op de vergelijking van het huidige populisme met het nationaal-socialisme. ‘Ik zeg niet dat ze precies hetzelfde zijn, maar ze komen wel uit hetzelfde voort’.

Lesmateriaal verkiezingen

Nieuws in de klas brengt een volledig herziene lesbundel uit: Verkiezingen in het nieuws 2012 (VO). Onderwerpen die aan bod komen zijn ondermeer: standpunten, campagne, politieke persoonlijkheden, peilingen, debat in het nieuws en verkiezingstaal. Aan de hand van de nieuwsmedia verdiepen leerlingen zich in actuele politieke thema’s en leren zij kritisch te kijken naar de berichtgeving hierover.

Lesmateriaal Prinsjesdag


Nieuws in de klas heeft de opdrachtenbundelrondom Prinsjesdag geactualiseerd. De opdrachten maken leerlingen wegwijs in de berichtgeving over de rijksbegroting, de troonrede, de rol van de koningin en het kabinet en de algemene beschouwingen. Er is een versie voor het PO en ťťn voor het VO. U kunt deze bundels gratis downloaden vanaf onze site.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 september 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.