Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 49, november I 2014 

Vragenlijst ce 2015

Mocht u de vragenlijst over het nieuwe centraal examen havo/vwo in 2015 nog niet hebben ingevuld, het kan nog tot 15 november a.s. Voor een goed beeld van de ervaringen van tweede fase docenten met het nieuwe centraal examen is het belangrijk dat zoveel mogelijk docenten de vragenlijst invullen. Het kost niet meer dan tien minuten en onder de deelnemers verloten we twintig boekenbonnen van 25 euro.

Regiobijeenkomst - Werken met het nieuwe examenprogramma - Havo/Vwo

Op donderdag 11 december 2014 organiseert de Universiteit van Amsterdam op het Roeterseiland een regiobijeenkomst over het nieuwe examenprogramma geschiedenis voor Havo en VWO. De avond begint om 18:30 en zal tot ongeveer 21:00 duren. Voor broodjes, thee/koffie en een borrel na afloop wordt gezorgd.

Sinds dit schooljaar bereiden alle leerlingen in de bovenbouw Havo en VWO zich voor op het nieuwe eindexamen geschiedenis, waarin Orientatiekennis, Tijdvakken, KA's en historisch redeneren centrale begrippen zijn. Tijdens deze avond willen we vragen, knelpunten en mogelijke oplossingen rond de inrichting van het PTA, de toetsen en de inhoud en didactiek in de lessen centraal stellen. We willen ervaringen presenteren vanuit het veld en vooral de ruimte bieden om vragen en ideeën uit te wisselen. Reflectie achteraf zal gebeuren onder het genot van een borrel.

Datum: Donderdag 11 december, van 18.30-21.00 uur.
Lokatie: Roeterseiland, Amsterdam.
Kosten: € 25,-. Inclusief broodjes, koffie/thee en een borrel na afloop.
Inschrijven kan via www.ivgd.nl

Voor vragen kunt u mailen naar: info@ivgd.nl

NPO Doc zendt serie over Middeleeuwen uit

Bij NPO Doc is vanaf aankomende zondag (2 november) de driedelige geschiedenisserie Medieval Lives te zien. Hierin wordt vooral bekeken hoe men in de Middeleeuwen om ging met de drie belangrijkste mijlpalen.
Historica en presentatrice Helen Castor gaat in de serie op zoek naar de tradities rondom geboorte, huwelijk en dood in Groot-Brittannië. De leerstellingen van de katholieke kerk waren bepalend voor de overtuigingen van mensen in heel West-Europa. Maar aan het eind van de Middeleeuwen vonden er grote veranderingen plaats voor de katholieke kerk. Het veranderde de tradities rondom geboorte, huwelijk en dood voorgoed.

Israël verdeeld, een nieuw boek van Jona Lendering

Er zijn al veel boeken over het antieke Jodendom, toen de offercultus in de tempel nog het hart vormde van het geloof. De auteurs van die boeken selecteren hun informatie echter altijd: is het niet omdat ze het tijdvak typeren als bakermat van het christendom, dan is het wel omdat het de achtergrond is van het rabbijnse jodendom.

Jona Lendering wilde een boek hebben waarin het antieke geloof werd beschreven om wat het zélf was, zonder dat het onderwerp ondergeschikt werd gemaakt aan wat later relevant zou zijn. Het tempeljodendom is namelijk op zichzelf al interessant genoeg. Het resultaat is Israël verdeeld.

Lendering vindt bovendien dat boeken over de Oudheid zich te vaak beperken tot wat wetenschapsvoorlichters snerend aanduiden als “Dit zijn de feiten, en daarmee moet u het doen”. Het publiek, waarvan inmiddels een derde een hogere opleiding heeft, verdient beter. Het verdient dat de overdracht van wetenschappelijke inzichten meegroeit met het opleidingspeil. Daarom gaat Lendering ook in op de oudheidkundige methode.

Kortom, Israël verdeeld is een boek over religie, maar niet voor gelovigen. Het is een boek over de Oudheid, maar het wil het simplisme ontstijgen. Kortom, het is geschreven voor hedendaagse lezers die plezier beleven aan een intellectuele uitdaging.

Bespreking

Misvattingen over Bloom

Over de (gereviseerde) taxonomie van Bloom bestaan diverse misvattingen. In dit artikel worden er twee besproken.

Beste geschiedenisleraar van Nederland.

Eric van der Donk is gekozen tot beste geschiedenisleraar van Nederland.

Het huis in Kreis Pinneberg

Het huis in Kreis Pinneberg van Rhidian Brook is een roman gebaseerd op de geschiedenis van zijn familie. Zijn grootvader vorderde in 1946 een goort en zeer luxueus huis in de wijk Pinnenberg met uitzicht op de Elbe. In plaats van de Duitse bewoners uit het huis te zetten, deelde hij het met de oorspronkelijke bewoners. In het boek moet de Duitse bewoner, Lubert,  zich verantwoorden tegenover de Britse bezetter. Deze passage (182-185) lijkt prima geschikt om voor te lezen in de klas om de leerlingen gevoel voor nuance bij te brengen, waar het de schuldvraag van de oorlog betreft. Wat moet je hebben gedaan om geen oorlogsmisdadiger te zijn? Zijn de eisen van de geallieerden reëel?

Archiefstuk van het jaar

Een liefdesbrief uit 1811 uit het archief van Tresoar heeft de wedstrijd om het mooiste archiefstuk van het jaar gewonnen.

Unieke getuigenissen van de razzia van Rotterdam na 70 jaar digitaal beschikbaar

Naar aanleiding van de 70-jarige herdenking van de grootste razzia van de Tweede Wereldoorlog hebben Stichting Reis van de Razzia, Data Archiving and Networked Services (DANS) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies unieke getuigenissen van de razzia van Rotterdam toegankelijk gemaakt via getuigenverhalen.nl en EASY. Burgemeester Aboutaleb zal het project Reis van de Razzia op 10 november lanceren tijdens de herdenking in het Feijenoordstadion in Rotterdam; één van de plekken vanwaar de mannen werden weggestuurd.

Bij de razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944, pakte de Duitse bezetter 52.000 Rotterdammers tussen de zeventien en veertig jaar op en stuurde deze mannen als dwangarbeiders naar Duitsland. Dankzij het oral history-project Reis van de Razzia zijn in totaal 75 verhalen over deze razzia digitaal beschikbaar gesteld. In korte en lange interviews belichten Rotterdammers de verschillende aspecten en gevolgen van de razzia. De toen jonge mannen vertellen onder andere over de reis, de ontberingen in Duitsland en het heimwee naar huis. Het ‘thuisfront’ gaat in op de gevolgen voor de achterblijvers, de hongerwinter en het gat dat door de razzia in de Rotterdamse samenleving was geslagen.

Der Turm

Der Turm (De Toren) is een 180 minuten durend filmepos gebaseerd op het gelijknamige boek van Uwe Tellkamp. Het speelt zich af in de jaren 80 van de vorige eeuw in de Oost-Duitse stad Dresden. Gedurende zeven jaar wordt de familie Hoffmann gevolgd die tijdens die laatste jaren van de dictatuur alsnog verstrikt raakt in de benauwende en achterdochtige atmosfeer van de DDR.
Deze film is verkrijgbaar op DVD

Collegedag Napoleon en Nederland

Op vrijdag 28 november organiseren Historisch Nieuwsblad en Noordhoff Uitgevers voor de zesde keer dit jaar een Collegedag (9.00-17.00 uur) in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Onderwerp is Napoleon en Nederland. De dag bestaat uit vijf colleges. Historica Annie Jourdan zal een algemeen beeld schetsen van Napoleon in Europa. Neerlandica en filosofe Lotte Jensen richt zich in haar college op het Nederlandse verzet tegen Napoleon. Lang is gedacht dat Nederlanders de Franse overheersing gedwee over zich heen lieten komen, maar niets is minder waar. Historicus Wilfried Uitterhoeve houdt een college over de Franse tijd in Nederland en historicus Jeroen van Zanten besluit de dag met een lezing over Willem II en de Slag bij Waterloo. Bovendien maakt u onder leiding van methodedidacticus Tom van der Geugten van Geschiedeniswerkplaats de colleges direct toepasbaar voor uw lessen.
Inschrijven.

 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.