Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 50, november II 2014 

De Vimose kam

In deze opdracht onderzoeken leerlingen wat de vondst van een voorwerp (in dit geval eenkam) zegt over de tijd waaruit het voorwerp stamt.

Vragenlijst tweede fase

Docenten, werkzaam in de tweede fase, kunnen de vragenlijst op https://www.research.net/s/geschiedenisexamen nog steeds invullen.

Kamp Westerbork

In 2013 promoveerde historica Eva Moraal aan de UvA – in samenwerking met het NIOD in Amsterdam – op het proefschrift Als ik morgen niet op transport ga… Kamp Westerbork in beleving en herinnering. Dit boek is bij de uitgeverij De Bezige Bij in Amsterdam als handelseditie verschenen.

Lofzang op Florence

Deze website biedt een lofzang in tien delen op de stad Florence, ontleend aan een beschrijving van de Florentijnse koopman Giovanni Rucellai (1403-1481) uit 1457. Een kijkje in het optimisme van de renaissance. This work.

Historixx

De Duitstalige website Historixx is een tool waarmee leerlingen zelf historische filmpjes kunnen maken.

Geschiedenismiddag voor vwo-leerlingen in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op vrijdag 16 januari een geschiedenismiddag voor 5/6VWO leerlingen rondom de vier contexten van het nieuwe eindexamen. Na een plenaire lezing van Boudewijn Smits over zijn biografie over Loe de Jong (ter herdenking van 70 jaar einde WOII) kunnen de leerlingen deelnemen aan twee workshops, die aansluiten bij de contexten Republiek, Verlichting, Duitsland en Koude Oorlog. De middag sluit met een korte lezing over nieuw onderzoek naar home video's uit de jaren 60 (in aansluiting op een van de kenmerkende aspecten uit de tijd van TV en Computer). Deelname aan de middag is voor scholen gratis.

Flipping the classroom

Diverse docenten geschiedenis houden zich bezig met het maken van instructiefilmpjes voor hun leerlingen. Een van hen is Jelmer Draaisma, die voor verschillende tijdvakken en onderwerpen filmpjes online heeft gezet op zijn website Draaisma legt uit.

Stemkastjes en meer

Er zijn verschillende manieren waarop je leerlingen actief bij de les kunt betrekken, bijvoorbeeld door het gebruik van stemkastjes of, praktische en goedkoper, via online software, Op deze pagina vindt u een overzicht.

Voor liefhebbers van historische romans

Histo-Couch is een Duitstalig online tijdschrift over historische romans. Ook op Histoforum vindt u een overzicht van historische romans, geordend op auteur en periode.

Carthago

Carthago’ is een unieke tentoonstelling over een van de meest legendarische havensteden uit de Oudheid. In Leiden zijn ruim 250 archeologische topstukken uit Carthago, uit o.a. toonaangevende Tunesische musea, het Louvre en het British Museum, samengebracht. De indrukwekkende sculpturen van marmer en brons, kleurrijke mozaïeken, verfijnde juwelen en opgedoken kostbaarheden uit een scheepswrak getuigen van de archeologische rijkdom van deze ooit zo rijke en machtige stad, aan de kust van het huidige Tunesië. Het is voor het eerst dat in Nederland een grote expositie over Carthago is te zien.
‘Carthago’ is voor publiek geopend van 27 november t/m 10 mei 2015.

Columbus Day

In deze opdracht kijken leerlingen vanuit verschillende perspectieven (standplaatsgebondenheid) naar een nationale feestdag in de Verenigde Staten, namelijk Columbus Day.

Guidelines on Learning

Guidelines on Learning is een Australisch naslagwek met tips voor docenten die hun leerlingen actiever bij het onderwijs willen betrekken.

Goed kijken

Pierre Jansen was er een meester in. Hij kon je met heel andere ogen naar een schilderij laten kijken. Zo kan ik nooit meer naar de Nachtwacht kijken zonder aan zijn verhaal over het hondje op dat schilderij te denken. Deze week liet Jona Lendering me op een aardige manier naar een Noord-Afrikaans mozaiek kijken. Kijk voor u zijn verhaal eerst of  u er iets opvallends aan kunt ontdekken.

Razzia van Rotterdam

Theaterstichting Het Lage Licht maakt momenteel de theatervoorstelling ‘ Houd Moed!’ van ongeveer een half uur over de razzia van Rotterdam. Deze voorstelling, die gespeeld kan worden in de klas, bieden we aan aan het middelbaar onderwijs in Rotterdam. ‘Houd Moed!’ sluit aan bij de educatieve website www.derazziavanrotterdam.nl die is gerealiseerd door Stadsarchief Rotterdam en het OoorlogsVerzetsMuseumRotterdam. ‘Houd Moed!’ gaat op 14 november in première in Theater ’t Kapelletje in Rotterdam.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.