Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 61, mei I 2015 

 

Data en plaatsen examenbesprekingen havo/vwo

Op de website van de VGN staan de data en plaatsen waarop de examenbesprekingen havo/vwo in 2015 plaatsvinden.

Oefenen voor het centraal examen 2015

Havo/vwo 
Online oefenen met de chronologievragen uit de pilotexamens sinds 2006.

 

Vmbo

Oefenen met meerkeuzevragen geschiedenis

Oefenen met meerkeuzevragen staatsinrichting

Nieuwe syllabus geschiedenis vmbo

In de vorige nieuwsbrief maakte ik al melding van een wijziging in het examenprogramma voor geschiedenis op het vmbo, een wijziging die ingaat in het schooljaar 2016-2017. Bij dit examenprogramma hoort ook een nieuwe syllabus die dus voor het eerst betrekking heeft op het examen in 2018. U vindt deze syllabus op de website van het College voor Toetsing en examens (CvTE).

Dodendraad

Een nieuw begrip in de syllabus voor 2018 (zie vorig bericht) bij het onderdeel Nederland en de Eerste Wereldoorlog is dodendraad. Op deze website vindt u hierover een kort artikel.

Masterclass profielwerkstuk schrijven

Heeft uw school een VWO-afdeling? En zoeken uw leerlingen nog naar een onderwerp voor hun profielwerkstuk op het gebied van kunst, geschiedenis, scheikunde of natuurkunde? Op woensdag 10 juni organiseren het Rijksmuseum en omroep NTR de Masterclass Profielwerkstuk Schrijven.
Meer informatie

Kruistochten

Op deze website vindt u een interactieve kaart van de kruistochten.

Geschiedenisonderwijs in de V.S.

Larry Cuban. emeritus hoogleraar aan Stanford University blogt geregeld over het geschiedenisonderwijs in de V.S. In dit korte artikel een samenvatting van twee van zijn blogs over veranderingen in het geschiedenisonderwijs in de V.S.. 

Herdenken in de klas

Dit jaar is de Bevrijding 70 jaar geleden. Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog blijft nog altijd belangrijk, juist voor jongeren. Ieder jaar vindt na de Dodenherdenking het 4 mei Concert plaats in het Concertgebouw. Dit jaar wordt de Anne Frank Cantate uitgevoerd. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen gratis naar het concert. Zie ook: www.4meiconcert.nl.
Lesmateriaal Anne Frank Cantate
Ter ere van de uitvoering van dit bijzondere muziekstuk, is het educatieve programma over de Anne Frank Cantate vernieuwd. Op www.annefrankcantate.nl ontdekken leerlingen meer over de muziek en de boodschap van de Anne Frank Cantate. De website is geschikt voor bovenbouw vmbo en havo.
De website plaatst de muziek van de cantate in historisch perspectief. Aan de hand van de cantate maken de leerlingen kennis met allerlei muzikale begrippen. De interactieve opdrachten nodigen uit om zelf te experimenteren. Het materiaal is gratis te gebruiken en geschikt voor het digitale schoolbord.

Kwakgeschiedenis

Op zijn weblog Mainzer Beobachter schrijft oudhistoricus Jona Lendering geregeld over kwakgeschiedenis, geschiedenis die zich niet houdt aan de wetenschappelijke discipline. Een van zijn laatste bijdragen ging over de beroertes van Caesar.

Johannes Hus

Op de website Historiek staat een aardig artikeltje ovwer Johannes Hus, met een anecdote over zijn 'laatste' woorden.

De IJzeren Eeuw in de klas

Deze educatieve bewerking bestaat uit vijf korte afleveringen met een duidelijke educatieve context voor effectief gebruik in de klas. Ze zijn ingesproken door Hans Goedkoop en ze zijn te bekijken op schooltv.nl. Ook is er lesmateriaal voor gemaakt. Het gaat om deze afleveringen:
1. Vrouwen voorwaarts, over de positie van de vrouw in de 19e eeuw: de pogingen van Betsy Perk om in Nederland de positie van de vrouw in de samenleving te verbeteren.
2. Het geheim van Rotterdam, over hoe Rotterdam in de 19e eeuw onder leiding van Lodewijk Pincoffs van handelsstadje uitgroeit tot wereldhaven.
3. Arme grond, rijke man, over hoe de ambitieuze ondernemer Willem Albert Scholten in de 19e eeuw door zijn moderne aardappelfabriek welvaart brengt op het arme Groningse land.
4. Land zonder paupers, over hoe er in de 19e eeuw wordt omgegaan met de armen en kanslozen in de samenleving: de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid door Johannes van den Bosch.
5. Een nieuwe wereld, over belangrijke ontwikkelingen en ontdekkingen van de twee grote Nederlandse wetenschappers Dubois en Lorentz in de 19e eeuw.

Movie Mistakes

Er zijn mensen die er niets genoeg van krijgen om missers in films op te sporen en er zijn mensen die daar graag een website over maken. Films die onderhanden genomen wordt zijn bijvoorbeeld Saving Private Ryan, Platoon en 300.

Terug voor het tafelzilver

Op Historiek staat een, positieve, bespreking van Jona lendering van het boek Terug voor het tafelzilver van Floris van Dijk over de Tweede Wereldoorlog en vooral aan de nasleep ervan. Dit waargebeurde verhaal gaat over weerzin en weerzien en is ťťn van de allerlaatste ooggetuigenverslagen van de Tweede Wereldoorlog.

Verhalen van vrijheid

Op 21 mei wordt in Rotterdam het boek Verhalen van Vrijheid van AutobiografieŽn van slaven in transnationaal perspectief, 1789-2013 van Marijke Huisman gepresenteeerd. Dit boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Verloren.

Sleutel concepten (meta-concepten)

Het is altijd leuk eens een blik te werpen op curricula in andere landen. Op deze pagina vindt u bijvoorbeeld informatie over de manier waarop in AustraliŽ wordt omgegaan met concepten als oorzaak-gevolg en continuÔteit en verandering.

App De Opstand

Historisch Nieuwsblad ontwikkelde over De Opstand de prijswinnende app Unlock History.

Laatste kans: ‘Carthago’ in Rijksmuseum van Oudheden

De expositie ‘Carthago’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat zijn laatste weken in. Meer dan 250 archeologische topstukken uit Carthago, het legendarische handelsimperium van FeniciŽrs en Romeinen aan de kust van het huidige TunesiŽ, zijn nog te zien tot en met zondag 10 mei 2015. De sculpturen van marmer, verfijnde juwelen en bronzen kunstschatten illustreren de roemrijke geschiedenis van de antieke havenstad. Tijdens ‘Carthago’ is het museum op donderdag open tot 21.00 uur, met een gratis lezing om 19.00 uur. www.rmo.nl/carthago  
Vanaf 11 mei is niet alleen de tentoonstelling ‘Carthago’ gesloten, maar zal het hele museum tijdelijk sluiten vanwege een verbouwing van de zalen over de Klassieke Wereld. Medio december gaat het museum weer open met vernieuwde afdelingen over de Grieken, Etrusken en Romeinen.

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.