Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 64, juni II, 2015 

Collegedag Extra: De geschiedenis van de islam

Deze collegedag vindt plaats op vrijdag 11 september 2015, waarbij deskundigen u bijpraten over de geschiedenis, achtergronden en de nieuwste ontwikkelingen rond deze omstreden religie.
De dag begint met een college over de oorsprong van de islam. Hoe ontstond de islam en wie was Mohammed? Hoe waarheidsgetrouw zijn de overgeleverde verhalen over hem? Dit college wordt gegeven door Nicolet Boekhoff- van der Voort.
De tweede lezing gaat in op de islam in de Middeleeuwen: Hoe kon de godsdienst zich zo snel verspreiden en welke conflicten speelden er in deze periode, onder meer met het westen in de vorm van kruistochten? Dit college wordt gegeven door Petra Sijpesteijn.
Roel Meijer vertelt in het derde college over de islam van de Middeleeuwen tot het midden van de 20e eeuw.
De vierde spreker is Joas Wagemakers, die de huidige vorm van de islam zal bespreken. Wat is de huidige situatie? Hoe nu verder met de islam en de wereld/het wetsten? Is het salafisme een gevaarlijke stroming of de ware islam?

Meer informatie

Docentenmiddag over de Middeleeuwen

Op donderdag 17 september van 14.00 – 16.45 uur is er een docentenmiddag over de middeleeuwen in het  Catharijneconvent in Utrecht.
Wat maakt de Middeleeuwen tot zo’n boeiende periode in onze geschiedenis? En hoe kan ik mijn leerlingen op een aansprekende manier kennis laten maken met het christelijk erfgoed uit deze tijd? Tijdens een minicollege en een rondleiding langs topstukken uit de Middeleeuwse collectie krijgt u antwoord op deze vragen. We laten u de speciale programma’s voor het voortgezet onderwijs zien en vertellen hoe het lesmateriaal aansluit bij het centraal examen Geschiedenis (nieuwe stijl) en Kunst. Zo zullen we uitgebreid stilstaan bij het examenonderwerp “Cultuur en de kerk in de 11e t/m 14e eeuw”. Na afloop  praten we graag met u na onder het genot van een borrel. Aan het einde van de middag heeft u gezien en ervaren dat Museum Catharijneconvent een geweldige plek is om uw
leerlingen te laten kennismaken met de Middeleeuwen.

Meer informatie

Nascholingsconferentie “Het nieuwe eindexamen Geschiedenis geanalyseerd”

Op 18 september 2015 organisaeert de Radboud Docenten Academie in Nijmegen een nascholingsconferentie over het nieuwe eindexamen in het Fletcher Parkhotel Val Monte: Oude Holleweg 5, 6572 AA Berg en Dal.
Programma en aanvullende informatie

VMBO-conferentie over het examen geschiedenis

Op vrijdag 6 november 2015 vindt de achtste VMBO-conferentie plaats, georganiseerd door Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, VGN en Prodemos, met de themalijnen Duitsland in het Historisch Overzicht, Europese Unie en historisch redeneren (historische vaardigheden) in het VMBO-examen.
Meer informatie

Verspreiding wereldgodsdiensten

Prachtig animatiefilmpje van de verspreiding van het christendom en de islam.

Tentoonstelling ‘Alexander, Napoleon & Joséphine’

Een aanzienlijk deel van de kunstcollectie die Napoleon Bonaparte en Joséphine de Beauharnais bijeen brachten, belandde in de loop der tijd in de paleizen van de tsaren in Sint Petersburg. Een groot deel hiervan is tot 8 november te zien op de tentoonstelling ‘Alexander, Napoleon & Joséphine’ in museum De Hermitage in Amsterdam. Die geeft een mooi beeld van de banden tussen drie van de meest spraakmakende mensen van hun tijd.

Lees verder

Tijdreis 2000 jaar Domplein

Tijdreis 2000 jaar Domplein’ is winnaar van de ‘Geschiedenis Online Prijs, beste historische app/site’ van 2015. De iPad-app geeft een virtuele reis langs het Domplein tijdens vijf periodes: Romeinse tijd, Vroege middeleeuwen, Romaanse Dom, Gotische Dom en Heden.

Meer info plus trailer.

Agrarische Revolutie maakte onze botten lichter

Dit blijkt uit een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in de vroege editie van Proceedings of the National Academy of Sciences. Hoewel onze moderne levensstijl mensen steeds zwaarder maakt in gewicht, zijn onze botten daarentegen steeds lichter geworden. Het onderzoek laat zien waarom deze verandering plaatsvond en werpt daarmee licht op het feit dat moderne mensen gevoelig zijn voor osteoporose oftewel botontkalking.

Lees verder

Hertog van Alva in de Nederlanden

Op de website van Historisch Nieuwsblad staat een aardig artikel van Femke Deen over Alva.

Nascholing van de RUG

De lerarenopleiding geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen houdt haar jaarlijkse nascholing over het eindexamenprogramma havo/vwo op donderdag 26 november 2015.

Visualisatie van W.O.II

Deze video verhaalt aan de hand van staafdiagrammen en enkele foto’s hoeveel militairen en burgers er tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen (70 miljoen), en wat de belangrijkste oorzaken daarvan waren. Ook als interactief filmpje.

DDR in 13 voorwerpen

Op de website van het Historische Nieuwsblad staat een artikel waarin de geschiedenis van de DDR wordt beschreven aan de hand van dertien artikelen.

Joodse sporters in Duitsland voor en na 1933

Van 23 juli tot 16 augustus is er in Berlijn een tentoonstelling gewijd aan succesvolle Joodse sporters in Duitsland voor en na 1933.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.