Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 65, juli, 2015 

Bijgewerkte bestanden met examenvragen

Aan de bestanden met examenvragen die betrekking hebben op alle tien tijdvakken en de historische contexten zijn nu ook de vragen uit 2015 toegevoed en, voor het eerste tijdvak, de p-waardes. Docenten die daarover nog niet beschikken kunnen bij de afzender van deze nieuwsbrief inloggegevens opvragen. 

VGN Didactiekconferentie november

Op 13 en 14 november 2015 organiseert de VGN weer de jaarlijks didactieconferentie. Twee dagen bezig zijn met je vak! Samen met collega’s en deskundigen nieuwe ideeën opdoen. Over lesinhoud, leerstijlen en examens. In een stijlvolle en gastvrije omgeving.

Cursus activerende didactiek Universiteit Utrecht

Leerlingen actief en gemotiveerd met geschiedenis bezig laten zijn is het uiteindelijke doel van deze nascholingscursus. We oefenen veel activerende werkvormen aan de hand van de tien tijdvakken. De nieuwste ontwikkelingen ten aanzien van de examenprogramma’s en de consequenties daarvan voor onder- en bovenbouw worden besproken.
Deze training zal worden aangeboden in de Uithof te Utrecht op 25 september 2015 van 10.00 tot 16.30 uur.
Trainers zijn Bjorn Wansink en Hanneke Tuithof.
Voor meer informatie en opgave:
Iris Bleeker, i.bleeker@uu.nl of 030-2533224 of http://geschiedenisendidactiek.wp.hum.uu.nl/opleiding/docenten

Nascholingsaanbod

Zie voor het volledige nascholingsaanbod in het najaar van 2015 de agenda op Histoforum.

Formatief toetsen

De laatste jaren komt er, terecht, steeds meer belangstelling voor formatief toetsen. Voor de toetsen dus die het leren ondersteunen en in het Engels spreekt men daarom ook van assessment for learning tegenover assessment aof learning (summatief toetsen). Op deze website van de Britse specialist op het gebied van formatief toetsen Dylan William staan enkele tips van zijn hand en op deze website staan tien technieken om het denken van leerlingen te bevorderen..

Napoleon en Joséphine

Bij de tentoonstelling over Napoleon en Joséphine in de Hermitage in Amsterdam heeft de educatieve dienst een aantal Powerpoint Presentaties ontwikkeld die u (eventueel gedeeltelijk) kunt gebruiken in uw les(sen) over Napoleon.

Nog een keer Napoleon

Op deze website vindt u informatie die aardig is om te gebruiken in een les over Napoleon. Het artikel geeft een antwoord op de vraag welke invloed Napoleon nog steeds heeft op ons leven.

Stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden

Bij uitgeverij Walburg Pers is verschenen Quaco. Leven in slavernij, het eerste grote stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. De tekeningen zijn van de hand van de betekende striptekenaar Eric Heuvel.

Livia Augusta

Ze was de echtgenote van keizer Augustus, de moeder van diens opvolger Tiberius, grootmoeder van Claudius en overgrootmoeder van Caligula. Meer dan zeven decennia bracht ze door in het politieke machtscentrum van het oude Rome. Daarmee was zij de machtigste vrouw uit die tijd!
De klassieke geschiedschrijvers Tacitus, Suetonius en Cassius Dio beschrijven haar als een manipulatieve echtgenote en een gifmengende stiefmoeder. Auteur Matthew Dennison schetst een completer beeld van deze fascinerende vrouw, die dertien jaar na haar dood door haar kleinzoon Claudius vergoddelijkt werd.
Over Livia Augusta schreef Matthew Dennison 'Livia Augusta', Prijs: €19,99, Omvang: 304 pagina’s,
ISBN: 9789401905138, ISBN e-book: 9789401905145 (€9,99. Het boek verschijnt eind juli 2015

Drukken en binden van boeken

In dit filmpje van niet meer dan drie minuten laat men zien hoe vroeger boeken werden gezet, gedrukt en ingebonden.

Slavenhandel

In twee minuten biedt deze interactieve kaart een overzicht van de Atlantische slavenhandel.

Historische moppen

Altijd handig om achter de hand te hebben, een overzicht van historische moppen. Hier deel 5 van een serie.

Ensceneren van foto's

(Historische) afbeeldingen zijn lang niet altijd wat ze lijken te zijn. Op deze Duitstalige website een aantal voorbeelden die betrekking hebben op kleding.

The Art of World War One in 52 Paintings

Op deze website staan 52 realistische en abstracte schilderijen die de Eerste Wereldoorlog tot onderwerp hebben.

Autocue

Voor leerlingen die over een onderwerp een filmpje willen maken en zelf als verteller in beeld komen is het handig gebruik te maken van een autocue. Deze website biedt een autocue zonder dat er software geïnstalleerd hoeft te worden.

De bende van Lijp Kot

De bende van Lijp Kot is een jeugdroman van Wim Bos over over een 11-jarige weesjongen uit achttiende eeuws Amsterdam die in een bende terechtkomt nadat hij ten onrechte is beschuldigd van moord.

 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.