Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 71, november II, 2015 

 

Kaarten over het Midden-Oosten

Een website met veertig kaarten over de geschiedenis van het Midden-Oosten, van de vrichtbare halve maan tot een kaart van middernachtelijk Midden-Oosten vanuit de ruimte. 

Son of Saul

Op nu.nl staat een recensie van het belangrijke Auschwitz-drama Son of Saul van László Nemes.

De Franken

Jona Lendering schreef een aardig stukje over de Franken, met wie onze eigen geschiedenis, volgens hem, begint.    

Toen de Paus beval Hitler te doden

Toen de Paus beval Hitler te doden is een artikel geschreven naar aanleiding van het verschijnen van het boek  Church of Spies:The Pope’s Secret War Against Hitler van Mark Riebling.

Horrible Histories

In Engeland verscheen een serie stripboeken onder de titel Horrible Histories, geschreven door Terry Deary en getekend door Martin Brown. De BBC maakte er een tv-serie van die u kunt bekijken op YouTube

Rijksmuseum van Oudheden weer open op 15 december

Het Rijksmuseum van Oudheden gaat op dinsdag 15 december 2015 weer open na een verbouwing van zeven maanden. Drie totaal vernieuwde zalen over de Klassieke Wereld bieden bezoekers een hernieuwde kennismaking met de archeologische rijkdommen en fascinerende cultuur van de oude Grieken, Etrusken en Romeinen. Gelijktijdig met de nieuwe zalen over de Klassieke Wereld openen de tentoonstellingen ‘Maas & mens. Archeologie van Maastricht tot Maasvlakte’ (tot eind 2016), ‘Pracht & precisie. Kleine meesterwerken in steen’ (tot eind 2017) en ‘Euro Meltdown’ (tot en met 27 maart 2016).

Tijdvak 3

Leerlingen van het Hyperion lyceum in Amsterdam maakten een filmpje op rijm over tijdvak drie. KIjk waar leerlingen toe in staat zijn, al;s we worden uitgedaagd.  

Troelstra's revolutiepoging

Op NPOgeschiedenis staat een interessant artikel over de oproep tot revolutie van Pieter Jelles Troelstra op 11 november 1918.

Piramiden van Egypte

Hitte scans van de grote piramide in Egypte brengen afwijkingen aan het licht. Het project waar dit onderzoek onderdeel van is wordt in 2016 vervolgd,

Meneer van Empel

meneervanempel.nl is de website van collega Robbert van Empel. Op dit moment vormen zijn filmpjes over de kenmerkende aspecten het belangrijkste onderdeel. Zijn filmpjes zijn speelser dan veel andere tijdvakfilmpjes en dat zal, vermoed ik, vooral jonge leerlingen aanspreken. Hij heeft ook een eigen YouTube kanaal en houdt in aanloop naar toetsen ‘Insta-vragenuurtjes’ op Instagram.

In zijn eigen lessen gebruikt hij de filmpjes op vrijwillige basis: leerlingen kunnen ervoor kiezen om de filmpjes als onderdeel van hun persoonlijk leerplan te bekijken. Voor Meneer van Empel des te meer reden om de filmpjes zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken en zo te laten zien dat geschiedenis ontzettend leuk is. En dat lukt: zijn leerlingen zijn vaak verontwaardigd als er een kenmerkend aspect wordt behandeld waar Meneer van Empel nog geen filmpje over heeft gemaakt. 

Historische blunders op het witte doek

Op het wereldwijde web zwerven talloze lijstjes en video's rond die historische onjuistheden in films aan de kaak stellen. Het Historisch Nieuwsblad zette ze op een rijtje. 

Feedback

Het geven van feedback is een belangrijk onderdeel van onderwijs en verhoogt, mits goed gebruikt, de prestaties van leerlingen. Op Histoforum staat een samenvatting van de gedachten hierover van de dit jaar overleden Grant Wiggins. Van deze samenvatting is ook een word-versie beschikbaar.

Kabouter Goederaad

In de  digitale lesbrief 'Kabouter Goederaad' onderzoeken de leerlingen van de bovenbouw van havo/vwo waarom de Duitse bezetter het nodig vond om een bepaalde voorlichtingscampagne in het leven te roepen. Als afsluiting werken de leerlingen een eigen, nieuwe reclameboodschap met Kabouter Goederaad uit.

Meer informatie op de website van Malmberg

De Republiek

Een Engelstalige website met (primaire) bronnen over de Opstand en De Republiek.   

In God We Trust

In God We Trust is het nationale motto van de Verenigde Staten. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van dit motto? Dit artikel legt het uit.

Ellis en Bernie

Ellis & Bernie is een lespakket over de oorlog voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de joodse jongeren Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier. Aan de hand van films en lessen over hun lotgevallen, die in een historische context zijn geplaatst, vergroten vmbo-leerlingen hun kennis over de oorlog en de gevolgen van discriminatie en vervolging.

Meer informatie op de website van Malmberg

De Franse Revolutie

Een website met liederen over de Franse Revolutie. U kunt ze belusiteren en de tekst, in het Frans en Engels, meelezen.  

Filmpjes uit de twintigste eeuw

Associated Press en British Movietone zetten een half miljoen historische nieuwsvideo’s online.

Meer informatie op de website van Malmberg

Hitler en Heartfield

Op Spartacus staat lesmateriaal met bronnen over de relatie tussen John Heartfield en Hitler.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.