Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 101, maart 2017 II

 

Overzicht (na)scholingen

- Workshop het nieuwe examen voor havoleerlingen, 22 maart 2017

- Docentenmiddag middeleeuwse Catharinaconvent Utrecht, 23 maart 2017

- Bijeenkomst profielwerkstukken over Duitsland van het DIA, 23 maart 2017

- Docentendag  Noordhoff Uitgevers, 24 maart 2017

- Netwerkbijeenkomst Nieuwe Docenten, 25 maart 2017

- Docentendag  VGN bij het NIOD, 25 maart 2017

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017   

Waar begint de Nederlandse geschiedenis?

Van de hand van Leendert Louwe Kooijmans, emeritus hoogleraar prehistorie in Leiden verschijnt in maart Algemene geschiedenis van Nederland 1 - Onze vroegste voorouders. De geschiedenis van Nederland, tot 5000 v. Chr. Op Historiek staat een deel van inleiding van dit boek, waarin de vraag wordt gesteld: Waar begint onze geschiedenis?

Heb jij de beste geschiedenisleraar?

Voor het vierde jaar op rij kiest een vakjury, onder leiding van Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum), de beste geschiedenisleraar van het land. Leraren die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren. Leraren die leerlingen uitdagen heden en verleden met elkaar te verbinden. Deze leraren willen wij in de spotlight zetten voor hun bijdrage aan het onderwijs. Werkt er op jouw school een leraar die het als geen ander verdient deze prijs te winnen? Geef hem of haar op voor Geschiedenisleraar 2017 op via de website van het Rijksmuseum.  

Regiovoorzitters

Voor de regiobesprekingen in mei is de HAVO/VWO-commissie nog op zoek naar een aantal regiovoorzitters. Met behulp van deze regiovoorzitters hopen we ook dit jaar weer voor het hele veld een gedegen overleg over de examencorrectie mogelijk te maken.

Voor het VWO in de regio’s:

– Veenendaal

– Den Haag (voor één jaar i.v.m. vervanging)

Voor de HAVO in de regio’s:

– Nijmegen

– Zwolle (voor één jaar i.v.m. vervanging)

Als regiovoorzitter bent u, samen met de andere regiovoorzitters, betrokken bij de bespreking van het CE en de voorbereiding van de regionale besprekingen. Deze centrale bespreking vindt dit schooljaar plaats op dinsdag 16 mei te Utrecht. Daarnaast zit u op donderdag 18 mei in uw eigen regio de regiobespreking voor.

Mocht u het regiovoorzitterschap in één van deze regio’s op u willen nemen of heeft u nog een vraag over het regiovoorzitterschap, neem dan z.s.m. contact op met: s.brederveld@carmelhengelo.nl.  

Geschiedenis van Europa

De geschiedenis van Europa verteld van jaar tot jaar op een interactieve kaart.  

We verdiepen ons te weinig in niet-westerse geschiedenis

Onze wereld is continu aan verandering onderhevig en dat was in het verleden niet anders, meent de Engelse historicus Peter Frankopan, directeur van het Oxford Centre for Byzantine Research. Frankopan stelt dat de hele wereld in beweging is, maar wij in Europa niet verder kijken dan onze eigen achtertuin. Op de website van het Historisch Nieuwsblad een interview met de schrijver van De Zijderoutes. Interessant thema, zeker nu de VGN met Bij de Tijd 2 haar jongste manifest over de toekomst van het geschiedenisonderwijs heeft gepubliceerd..

Amerikaans wantrouwen jegens Rusland

Het wantrouwen van Amerika jegens de Russen dateert al van ver voor de Koude Oorlog, aldus dit artikel waarin o.a. Kees Boterbloem (universiteit van Zuid-Florida)  wordt geciteerd.  

Overzicht van Nederlandstalige ‘historische’ strips en graphic novels

Op de website van de VGN staat een Lijst met ‘historische Nederlandstalige strips, voorzien van een inleiding. door Ger Jan Onrust.

Onderzoeksdagen Groningen

Op 6, 7, 10 en 11 april 2017 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer onderzoeksdagen voor middelbare scholieren en docenten. Tijdens deze dagen ontdekken leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt: ze krijgen lezingen over onderzoek en brengen een bezoek aan een expositie over wetenschap. Bij deze expositie kunnen ze zelf aan de slag door te brainstormen over het eerste wetenschappelijke stuk dat ze gaan schrijven: het profielwerkstuk!

Meer informatie.

Curriculum als kompas voor onderwijsontwikkeling

Artikel over curriculumontwerp op school naar aanleiding van de SLO website: http://curriculumontwerp.slo.nl..

Wereldgeschiedenis

Artikel van  Jeremy Edelman, Henry Charles Lea Professor of History in Princeton, over haalbaarheid en wenselijkheid van wereldgeschiedenis in een tijd waarin het nationalisme sterk in opkomst lijkt.

Sabina, Vrouw van Hadrianus

Historische roman over dé liefdesgeschiedenis uit de oudheid voor liefhebbers van de boeken van Robert Harris
Keizer Hadrianus, oud en ziek, weigert zijn vrouw Sabina nog te ontvangen. Op zijn landgoed in Tibur verrijst een tempel voor de jonggestorven Antinous, de liefde van zijn leven. Nu haar kinderloze huwelijk een dieptepunt heeft bereikt, besluit de keizerin haar eigen koers te gaan varen. Wanneer ze verneemt dat het leven van haar beschermeling Fuscus, beoogd opvolger van Hadrianus, wordt bedreigd, gaat ze in het geheim naar Rome om hem te waarschuwen. Onderweg kijkt Sabina terug op haar leven: de vele reizen door het Rijk, de kennismaking met het ontluikende christendom, politiek gekonkel in Rome, haar liefdesverdriet en ten slotte het ontdekken van de ware toedracht van de dramatische gebeurtenissen tijdens die ene reis langs de Nijl.
Sabina was de stabiele factor in het leven van de rusteloze Hadrianus. Nynke Smits laat ons door de ogen van Sabina kijken naar schittering en schaduwzijden van de Pax Romana.
Pagina's: 288 | Prijs: € 19,50 | NUR: 342
Leverbaar vanaf 17 maart | ISBN: 978-90-5997-239-1 | Paperback 

Uitsmijter

Socrates: "all I know is I know nothing."

Protagoras: "but don't you also know THAT you know you know nothing?"

Socrates: "dude fuck off."


De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.