Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 104, mei 2017 I

 

Overzicht (na)scholingen

- Scholingsdag Kantelende beelden van de Koude Oorlog 30 juni 2017

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017    

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis VGN. 31 mei om 18:00 in Utrecht.

Examen 

Alle relevante informatie over het komende geschiedenisexamen vindt u op de examenpagina van Histoforum.   

Examenbesprekingen vmbo en havo/vwo

Op Histoforum vindt u een overzicht van de examenbesprekingen vmbo 2017 (23 mei).   Op 18 mei zijn de examenbesprekingen havo/vwo. Op de website van de VGN vindt u het overzicht. 

Gevraagd: docenten voor het geven van een nieuwe cursus geschiedenis

GVGT, Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, ontwikkelt een geschiedeniscursus voor volwassenen over de geschiedenis van Nederland in de globaliserende wereld van ± 1400 tot heden. We leren gevoelige onderwerpen als kolonialisme en slavernij te bespreken vanuit meerdere perspectieven. We leren de sporen van geschiedenis te ontdekken in het Rotterdam van nu.
De cursus duurt 6 avonden met 2 lessen in september-oktober 2017. De cursus wordt herhaald voor een tweede groep in januari-februari 2018. De cursuslocatie is Museum De Delft (Rotterdam-Delfshaven). We zoeken 12 geschiedenis docenten die elk een les (tijdvak) willen verzorgen. We bieden een nieuwe vriendenkring en een onkostenvergoeding. Interesse? Kom naar onze informele kennismaking! We vertellen je dan alles over wie we zijn, de visie achter deze cursus, onze passie, het didactische plan, de tijdsinvestering, en we maken graag kennis met jou.
Informatie & kennismaking:
Zaterdag 13 mei, 15:00-16:30 uur en/of
Maandag 15 mei, 19:00-20:30 uur.
Meld je aan met je contactgevens en beknopte motivatie via: aanmelden@ketikotirotterdam.nl
Meer informatie over de cursus vind je via: www.ketikotirotterdam.nl/leren
Of bel met Wim Reijnierse 06 2036 9382.

Een volk dat voor korannen zwicht

Een artikel van vakdidacticus en geschiedenisleraar Tim Huijgen op Didactief online, waarin hij voorstellen doet voor een totaal ander geschiedenisprogramma, inclusief een ander examen.  

Nieuwe editie profielwerkstukkenproject ‘Internationale Vrede & Veiligheid’

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie een nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Leerlingen die momenteel in 4HAVO/5VWO zitten en een PWS over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven, kunnen zich aanmelden om deel te nemen.
Waarom zouden leerlingen mee willen doen?
• Vanaf september 2017 ontvangen zij extra begeleiding bij het schrijven van hun profielwerkstuk
• Ze worden uitgedaagd een werkstuk van 'excellente' kwaliteit te schrijven
• Ze werken in een inspirerende leeromgeving en ontmoeten ambitieuze medeleerlingen uit het hele land
• Ze kunnen interessante bijeenkomsten in Den Haag e.o. bijwonen
• Alle deelnemers ontvangen een certificaat van deelname en de winnaars een speciale prijs
Er is slechts een beperkt aantal plaatsen. Uit alle aanmeldingen worden ca. 15 koppels (twee- en drietallen) geselecteerd op basis van hun motivatie en het beoogde thema van hun PWS. De aanmeldingsperiode loopt tot 3 juni a.s.
Kijk voor meer informatie, de voorwaarden voor deelname én het digitale aanmeldingsformulier op onze website.

Bijeenkomst van de commissie Wereldgeschiedenis

Op 31 mei organiseert de commissie wereldgeschiedenis van de VGN een bijeenkomst in Utrecht. Dan zal historicus en journalist Gerbert van der Aa vertellen over zijn ervaringen in Noord en West-Afrika. Gerbert van der Aa studeerde geschiedenis van Afrika en de Islam in Leiden en Amsterdam. Hij schrijft als journalist voor onder andere Elsevier en One World en is auteur van de boeken Nigeriaanse toestanden, Dwars door Soedan, Khaddafi’s woestijn en Terug naar Timboektoe. De komende weken reist hij door Nigeria op zoek naar verhalen over onder meer Boko Haram.

In een aansluitende discussie zullen we bespreken hoe de recente geschiedenis van Afrika onze leerlingen kan helpen om de wereld waarin zij leven beter te begrijpen. Daarnaast wordt er ook nieuw wereldhistorisch lesmateriaal gedemonstreerd dat gelijk in de les in te zetten is.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op 31 mei om 18:00 in Utrecht. Het adres is Mariaplaats 3, bij het Opleidingscentrum Utrecht. De gratis toegang wordt mogelijk gemaakt door de VGN. Vooraf opgeven is noodzakelijk, want vol = vol.

Opgeven kandoor een e-mail te sturen naar commissiewereldgeschiedenis@gmail.com. We hopen je dan te zien.

Inspiratiedag persoonsvorming

Vind jij aandacht voor persoonsvorming in het onderwijs belangrijk?
Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst op 19 mei in Amersfoort!
Wat draagt onderwijs bij aan de ontwikkeling van de 'binnenwereld' van kinderen en jongeren? Hoe kunnen we hen helpen uit te groeien tot zelfbewuste, vrije, gelukkige volwassenen? Wat zijn daarvan de mogelijkheden en ook de grenzen in het onderwijs?
Op 19 mei a.s. organiseert SLO een 'Inspiratiebijeenkomst Persoonsvorming' voor leraren, school-/teamleiders, bestuurders en andere geďnteresseerden in primair en voortgezet onderwijs.
Kosten: €40,- inclusief koffie/thee, lichte avondmaaltijd en netwerkborrel
Meer informatie over het programma en aanmelden 

Koude Oorlog

The Cold War is een Amerikaanse website met veel korte stukjes tekst met informatie over de Koude oorlog, spciaal voor kinderen, maar uiteraard wel in het Engels. De website bevat o.a. een tijdbalk en korte omschrijvingen van belangrijke gebeurtenissen.. 

Leerling maakt geschiedenis-app

Wat doe je als je moeite hebt om jaartallen en gebeurtenissen van het vak Geschiedenis uit je hoofd te leren? Timo Noordzee (17), havo-leerling op het Rembrandt College in Veenendaal, bouwde een geschiedenis-app voor zichzelf en scoorde prompt een punt hoger op zijn volgende proefwerk. Jammer alleen dat hij in de I-Store (nog) niet beschikbaar is.

Romeinenweek

De Romeinen zijn terug! Van 29 april tot en met 7 mei is het weer Romeinenweek. Een week vol activiteiten voor de hele familie rond het Romeins verleden van Nederland. Van workshops en rondleidingen tot gladiatorentraining en re-enactment. Benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is? Kijk op www.romeinenweek.nl/programma    

Anne Frank

De Anne Frank Stichting heeft een nieuwe website gelanceerd, Het Amsterdam van Anne Frank, De stad en haar bewoners, voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Russische Revolutie

#1917LIVE is de hashtag voor berichten over de Russische revolutie vanuit allerlei personen en perspectieven. Ook is de reis van Lenin digitaal gemaakt, met kaartje en andere informatie: #Lenintracker.   

Cursus Oudheid

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert in samenwerking met Labrys Reizen en het Nederlands Instituut in Athene (NIA) in 2017 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een achtdaagse studiereis naar West-Griekenland. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in handen van dr. Gert Jan van Wijngaarden (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Toen!

Toen! is een nieuw interactief magazine over geschiedenis van de makers van Historiën. Hoofdredacteuren zijn  de historici Erik Sweers en Remco Pijpers.

Junior Honours College

Ook dit jaar organiseert de scholierenacademie het Junior Honours College (JHC): een zomerschool speciaal voor getalenteerde en gemotiveerde leerlingen uit VWO 5 en 6. Tijdens deze week maken de leerlingen kennis met verschillende aspecten van de universiteit.
De week is heel gevarieerd: zo brengen we dit jaar een bezoek aan de intensive care van het UMCG, gaan we op bezoek bij de Universiteitsbibliotheek en verzorgt het University College een workshop over 'alternative facts'. Daarnaast worden er verschillende colleges gegeven: van geschiedenis tot wiskunde.
Dit jaar vindt het JHC plaats van 3 tot en met 7 juli. De inschrijving is van 8 mei tot en met 12 juni.

Meer informatie

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.