Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 98, februari 2017 I

 

Overzicht (na)scholingen

- Atlantische Onderwijsconferentie Het Europese verkiezingsjaar 2017, 7 maart 2017 in Utrecht

- Geschiedenisconferentie van de VGN bij ProDemos in Den Haag, 10 maart 2017 in Den Haag

- Workshop het nieuwe examen voor havoleerlingen, 22 maart 2017

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017   

Nogmaals de verlichting van het havo programma

​Op Examenblad.nl staat de nieuwe conceptsyllabus havo voor het jaar 2019. Maar let op: deze syllabus is ook al van kracht in het examenjaar 2018, dus voor leerlingen die in 2016-2017 in de vierde klas zitten!  

Reactie op verlichting havo-programma

Op Didactief-online reageert Arie Wilschut op de verlichting van het havo-examenprogramma.  

Krijgen leraren meer invloed op het examen?

Leraren lijken meer invbloed te krijgen op curriculum herziening. Maar, zo meent Monique Marreveld op Didactief- online, ze krijgen mogelijk ook meer invloed op de eindexamens.  

Lesgeven over de middeleeuwen

Collega Ian Dawson gaat met pensioen. Omdat hij heeft besloten dat niks doen niks voor hem is, begint hij een project over de manier waarop er in Engelans les wordt gegeven over middeleeuwen. Op deze websete vindt u meer informatie over wat hij van plan is.

Luther

2017 is het Luther jaar. Dat betekent veel aandacht voor de Reformatie. Op GGeschiedenis wordt een vijftal Luther mythes ontzenuwt. 

Luther 500

Op dinsdagmiddag 14 februari 2017 vindt in Groningen het scholieren symposium 'Refo500: toen en nu' plaats. Tijdens deze activiteit wordt ingegaan op de invloed van 500 jaar Reformatie op onze vroegere en huidige maatschappij. Werkcolleges en workshops behandelen de Reformatie vanuit verschillende perspectieven, zoals de invloed van de Reformatie op ons gedachtegoed, het huwelijksrecht in de Reformatie, maar ook wat deze gebeurtenis voor jouzelf betekent. Het symposium is bedoeld voor VWO-leerlingen vanaf 16 jaar en is gratis.

Holocaust

Vanaf 23 januari is de cursus The Holocaust gratis te volgen op internet.  

Google Arts & Culture

Op de website Google Arts & Culture vindt u een groot aantal afbeeldingen, o.a. over historische gebeurtenissen en historische personen. 

Neanderthalers

De Neanderthalers  blijven aandacht vragen. Nu weer een artikel over hun voorkeuren voor mooie rotsblokken. 

Liefde, seks en huwelijk in het oude Egypte

Een artikel op HistoryExtra over het liefdesleven van de oude Egyptenaren. Grappig is dat lezers vooraf gewaarschuwd worden voor expliciete seksueel getinte inhoud van het artikel. 

Brazilië

Brazilië was ooit een Nederlandse kolonie, maar al in de zeventiende eeuw werd het bondige bestaan van deze Nederlandse kolonie uit het collectieve geheugen verdrongen. Dat neemt niet weg dat het voor leerlingen een aardig onderwerp kan zijn voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk. Op Scientias een artikel over deze kolonie. 

Webklassen

Woensdag 1 februari start de inschrijving voor de webklassen van de Rijksuniversiteit Groningen. De nieuwe ronde webklassen gaat in maart van start! De inschrijving voor deze ronde opent op woensdag 1 februari. In een webklas maken leerlingen in tien studielasturen kennis met een wetenschappelijke studie van hun interesse door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren. 

Een woord uit elk jaar

Op de website OnzeTaal kun je voor elk jaar vanaf 1800 een jaartal invoeren, waarna een of meer jaarwoorden worden besproken. Voor 1940 is dit bijvoorbeeld  Ariërverklaring en voor 1916 Als dank voor het aangenaam verpozen. 

Inspiratiedagen 

De Inspiratiedagen zijn bedoeld voor docenten, teamleiders en schoolleiders uit het voortgezet onderwijs, die geïnteresseerd zijn in maatwerk en gepersonaliseerd leren. Volg inspiratiesessies met schoolvoorbeelden van collega schoolleiders en docenten. Bespreek de ontwikkelingen op je school voor praktische vervolgstappen. Of leer arrangeren met Stercollecties en begin met het bouwen van een eigen leerlijn. Ben je nieuwsgierig hoe je Stercollecties kunt gebruiken in jouw les of wat deelname aan VO-content kan bijdragen aan de onderwijsontwikkelingen op jouw school? Kom dan naar de Inspiratiedagen!

 

Inspiratiedag Noord
Datum: 7 februari 2017
Tijd: 14.30 - 19.30 (inclusief diner)
Locatie: AOC Terra Meppel
Programma: https://www.vo-content.nl/ondersteuning/inspiratiedagen/programma-inspiratiedag-noord/
Inschrijven: https://www.vo-content.nl/content/inschrijfformulier-inspiratiedag-noord/
Meer informatie: https://www.vo-content.nl/ondersteuning/inspiratiedagen/

Inspiratiedag Midden
Datum: 28 maart 2017
Tijd: 14.30 - 19.30 (inclusief diner)
Locatie: Picasso Lyceum Zoetermeer
Programma: https://www.vo-content.nl/ondersteuning/inspiratiedagen/programma-inspiratiedag-midden/
Inschrijven: https://www.vo-content.nl/content/inschrijfformulier-inspiratiedag-midden/
Meer informatie: https://www.vo-content.nl/ondersteuning/inspiratiedagen/

Inspiratiedag Zuid
Datum: 11 april 2017
Tijd: 14.30 - 19.30 (inclusief diner)
Locatie: Sint Ursula locatie Horn
Programma: https://www.vo-content.nl/ondersteuning/inspiratiedagen/programma-inspiratiedag-zuid/
Inschrijven: https://www.vo-content.nl/content/inschrijfformulier-inspiratiedag-zuid/
Meer informatie: https://www.vo-content.nl/ondersteuning/inspiratiedagen/ 

Week van de Klassieken 2017

Van Apollo tot Zeus, alle goden van de Klassieke Wereld komen aan bod tijdens de tiende editie van de Week van de Klassieken (9-19 maart 2017). Rond het thema ‘Alle goden! Religie in de Oudheid’ zijn er tal van activiteiten voor jong en oud, voor de kenner en de liefhebber. Zo zijn er lezingen, rondleidingen, debatten, theater, boekpresentaties en de jaarlijkse quizzen en wedstrijden. Marjoleine de Vos schreef voor de Week het geschenkboekje ‘Afdalingen, op zoek naar de onsterfelijkheid in de antieke mythes’ (€2,50, gratis voor deelnemers; Uitgeverij Athenaeum en Ambo | Anthos). Een actueel overzicht van alle activiteiten staat op www.weekvandeklassieken.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.