Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 8, nummer 140, februari 2019 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Conferentie over nieuwe historische contexten havo in Utrecht, 8 februari 2019

- Cursusdag Actief Historisch Denken, 12 februari 2019, Jan de Vries

- Nascholing Middeleeuwen van SAGA, 15 februari 2019 Dominicanenklooster Zwolle

- Dag van geschiedenisonderwijs, 16 februari 2019 in Antwerpen

- Nascholing Middeleeuwen van SAGA, 22 februari 2019 Museum Het Valkhof Nijmegen

- studiemiddag over de nieuwe eindtermen geschiedenis in Vlaanderen, 27 februari Antwerpen

- Studiereis Theresiënstadt, 28 februari – zondag 3 maart 2019

- Cursusdag Oral History, 12 maart 2019, Marloes Hülsken

- Vijfde Nationale Geschiedenisonderwijscongres, 15 maart 2019

- Collegedag Gouden Eeuw, 18 maart 2019

- Conferentie over nieuwe historische contexten vwo in Utrecht, 29 maart 2019

- Educatieve studiereis Berlijn, 2 t/m 7 mei 2019

- Cursusdag Omstreden Geschiedenis, 11 juni 2019, Marc van Berkel

- Historicidagen Groningen, 22-24 augustus 2019  

Vacature constructiegroep Cito geschiedenis kb/gt 

Ben jij goed in het stellen van de juiste vragen?
Ben jij een creatieve en vakbekwame docent, die graag met vakinhoud en toetsing bezig is? En ben je goed in het stellen van de juiste vragen? Dan is meewerken aan de constructie van Centrale toetsen en examens misschien iets voor jou. Wij maken deze toetsen en examens in opdracht van het College van Toetsen en Examens (het CvTE). Per 1 augustus zoeken wij docenten die beschikbaar zijn voor de constructiegroep van Centrale toetsen en examens voor geschiedenis kb / gt.


Wat vragen wij van jou?
Je hebt als docent recente onderwijservaring in het schooltype waarvoor het examen/de toets gemaakt wordt en (voor examens) ervaring met examenklassen/geeft bij voorkeur les in examenklassen. Je beschikt over gedegen vakkennis en je hebt ervaring met Word.
Docenten die meewerken aan een schoolboekmethode, komen niet in aanmerking.


Informatie en reageren
Wil je meer informatie en/of heb je interesse? Kijk dan op www.cito.nl en reageer uiterlijk 28 februari a.s. 

Atlantische Onderwijsconferentie: Komt er een einde aan de liberale wereldorde?

Op vrijdag 12 april 2019 organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse nascholingsconferentie in Utrecht met als thema ‘Komt er een einde aan de liberale wereldorde? Een blik op de toekomstige positie van de Verenigde Staten, Europa en China op het wereldtoneel’. Tijdens het ochtendprogramma van de conferentie staan inhoudelijke lezingen op het programma. Er is aandacht voor wat de liberale wereldorde precies inhoudt en waardoor deze bedreigd wordt. Ook komt de rol van de (70-jarige) NAVO in het Nederlands buitenlands beleid sinds 1945 aan bod en wordt er vooruitgeblikt op de toekomstige geopolitieke positie en rol van China én Europa op het wereldtoneel. In de middag zijn er praktische workshops over onder meer: globalisering als (mogelijke) oorzaak van het einde van de liberale wereldorde; tips voor het vormgeven van een PTA voor de nieuwe historische context over China; de lesmodule ’70 jaar NAVO’ voor het VMBO.

U kunt zich t/m 7 april aanmelden via het digitale registratieformulier op onze website (zolang er plekken beschikbaar zijn). Op de website vindt u ook meer informatie over de deelnamekosten en het volledige programma voor de dag.  

Geschiedenisonderwijs drijft op veredelde trucjes

Het geschiedenisonderwijs in Nederland lijkt op het mythische schip de Vliegende Hollander: het heeft een spookbemanning en geen kompas. Dat vindt vakdidacticus en geschiedenisdocent Tim Huijgen van de RUG. Hij wil dat de leraar weer bepaalt waar de les over gaat.
Lees het interview dat Christien Boomsma met Tim had.

Regiobijeenkomsten Tijd voor Geschiedenis

Op donderdag 14 februari is er, in Amsterdam, een eerste regiobijeenkomst van Tijd voor Geschiedenis.  Docenten die Tijd voor Geschiedenis nog niet kennen kunnen tijdens de bijeenkomst kennismaken met de mogelijkheden en in gesprek gaan met docenten die de methode al gebruiken.
Voor de docenten die met Tijd voor Geschiedenis werken organiseren wij tijdens de bijeenkomst een klankbordgroep. Het thema van deze klankbordgroep is: gebruik van TvG in de klas. We zijn heel benieuwd hoe jij TvG in de klas gebruikt, wat leerlingen fijn vinden, we horen graag feedback en delen onderling ervaringen uit.

In maart begeven we ons naar het zuiden van het land., naar  Hotel Central in 's-Hertogenbosch,  Ook tijdens deze bijeenkomst krijgen docenten die Tijd voor Geschiedenis nog niet kennen te zien welke mogelijkheden de methode kan bieden voor hun onderwijs en worden leservaringen uitgewisseld. Ook hier is er voor docenten die al met Tijd voor Geschiedenis werken een klankbordgroep. Het thema van deze klankbordgroep is: nakijken, verbeteren en herkansen. We kijken naar hoe jullie (en de leerlingen) dit proces doorlopen en hoe wij dit in de toekomst kunnen optimaliseren.
Meer informatie  

Dag van het geschiedenisonderwijs

Bij de studie van het verleden kan geen sprake zijn van één vaststaand verhaal. Geschiedenis is fundamenteel discussie. Op de Dag van het geschiedenisonderwijs van zaterdag 16 februari 2019 verkennen we mogelijkheden en concrete toepassingen om leerlingen ontvankelijk te maken voor verschillende perspectieven op de historische werkelijkheid. Controversieel of gevoelig erfgoed is daarbij het uitgangspunt.
Naast leerkrachten geschiedenis zijn ook leerkrachten PAV, gedrags- en cultuurwetenschappen, godsdienst en zedenleer van alle graden en alle andere belangstellenden welkom op deze studiedag die om 9.30 uur van start gaat in het Sint-Felixpakhuis, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen.    

Een Siberische grot vol denisoviërs en neanderthalers

Menselijke evolutie Een Russische grot waar 150.000 jaar geleden de geheimzinnige ‘denisoviërs’ leefden, werd óók bewoond door neanderthalers. De chronologie van deze complexe bewoning is nu precies in kaart gebracht.
Lees verder

De nieuwe eindtermen en leerplannen geschiedenis in Vlaanderen

Op 27 februari 2019 vindt er een studiemiddag plaats in Antwerpen over de nieuwe eindtermen geschiedenis in Vlaanderen. In september 2019 start de hervorming van het secundair onderwijs in de eerste graad. Ook voor de sleutelcompetentie historische vorming werden er nieuwe eindtermen geformuleerd. Daarin staat historisch denken centraal. Welke mogelijkheden bieden die nieuwe eindtermen voor het moderne geschiedenisonderwijs? Hoe verhouden de eindtermen historische vorming zich tot die van burgerschapseducatie en cultureel bewustzijn en expressie? Dat zijn heel wat vragen die in een interactieve workshop aan bod komen, met zowel een theoretische contextualisering als concrete praktische toepassingen.  

80 jaar oorlog

Op de website Historici.nl staat een dossier over de tachtigjarige oorlog, tegenwoordig meeste De Opstand genoemd. Tot nu toe zijn er vier delen verschenen met een frisse kijk op deze oorlog.

Bruegeljaar 2019

In 2019 herdenken we het overlijden van Pieter Bruegel de Oude, 450 jaar geleden. Een uitstekende gelegenheid om hem op Histoforum prominent in de aandacht/schijnwerpers te plaatsen.  

Masterkl@ssen bij scholen met innovatieve onderwijsconcepten

Dit schooljaar organiseren we Masterkl@ssen voor alle onderwijsprofessionals die een keer binnen willen kijken bij scholen die ervaring hebben met innovatieve onderwijsconcepten. Wil je echt eens horen van docenten, leerlingen en schoolleiders hoe het is om te werken met leerdoelen, een digitaal portfolio of hoe er onderwijs op maat gegeven wordt? Kom dan naar één of meerdere Masterkl@ssen!
Martinus college Grootebroek: Maatwerk (27 maart)
Corlaer College Nijkerk: Digitaal portfolio (4 april) 

'Macht en Schoonheid. De Arenbergs' en 'Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg'

Heb je de tentoonstellingen 'Macht en Schoonheid' en 'Adellijk Woneng' gemist? Geen nood, want je kan de tentoonstelling nog steeds ontdekken tijdens een virtuele rondleiding!

Pompeii

Op deze website staat een 3D-reconstructie in negen afbeeldingen van de villa van de mysteriën in Pompeii.

Het wonder van het niet verspilde bier

Hoe belangrijk bier was voor de middeleeuwer wordt duidelijk uit een heiligenleven van Columbanus, geschreven door Jonas van Bobbio in de zevende eeuw. Hij was bang dat hij bier verspild had, toen hij snel gevolg gaf aan  een oproep van de abt om te komen. Als door een wonder ging er echter geen drup verloren.   

Kleine IJstijd mede veroorzaakt door komst Europeanen naar Amerika

De kolonisering van de beide Amerika's door de Europeanen is volgens Britse onderzoekers een van de oorzaken geweest van de zogenoemde Kleine IJstijd: de periode tussen grofweg 1450 en 1850, toen de gemiddelde temperatuur op aarde iets lager was dan daarvoor en daarna. De Kleine IJstijd ging in Europa met strenge winters gepaard, die door Hollandse meesters in de Gouden Eeuw zijn vastgelegd.
Lees verder

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.