Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 8, nummer 147, mei 2019 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Nascholing SAGA over de prehistorie, 16 mei 2019 in Leiden

- Regionale examenbesprekingen, 16 mei 2019

- Collegedag Koude Oorlog, 17 mei 2019

- Collegedag Middeleeuwse hofcultuur, 3 juni 2019 in Leiden

- Cursusdag Omstreden Geschiedenis, 11 juni 2019, Marc van Berkel

- Nascholing Big History, 13 juni 2019 , Amsterdam Science Park 904

- Nascholing SAGA over de prehistorie, 13 juni 2019 in Assen

- Historicidagen Groningen, 22-24 augustus 2019. Programma  

- Seminar UvA over epistemologisch begrip van geschiedenis, 9 en 10 september in Amsterdam

- Dag van de geschiedenis, 3 oktober 2019, thema: Fake news. 

- De Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie, 4 oktober 2019 in Nijmegen

- Studiemiddag slavernijverleden Amsterdam, 4 oktober 2019

- Geschiedenisfestival , 5 oktober 2019 in Haarlem

- “Aktion Reinhard”, een interculturele reis naar Lublin, 12-19 oktober 2019

- Docentencursus: Ionië en de grenzen van Griekenland, 17 t/m 23 oktober 2019  

Examenbesprekingen en examenforum

De volgorde van de examenbesprekingen is omgedraaid. Donderdag 16 mei vinden de regionale besprekingen plaats voor havo en vwo. Op maandag 20 mei is de landelijke bespreking. De volgende dag, op 21 mei, wordt het verslag gepubliceerd op deze website. Ben je van plan om naar de regio bespreking te komen? Download havo en/of vwo formulier en hanteer dit tijdens het nakijken. Contactpersoon VGN is Roel Pullens (vgnhvcie@gmail.com). De regionale besprekingen voor het vmbo zijn dit jaar geschrapt wegens gebrek aan belangstelling.   

Het examenforum vindt u hier.

Presentaties van het VGN Congres 2019

De documenten horende bij de presentaties en lezingen van het VGN-congres 2019 kunt u hier downloaden.   

Nieuwe tijdvakfilmpjes

Aan de rubriek met tijdvakfilmpjes zijn recent 34 nieuwe filmpjes van collega Rens Boerknegt toegevoegd over de vier historische contexten. Het wachten is op filmpjes over de nieuwe contexten.  

Uitdagende opdrachten

Wie op zoek is naar inspiratie voor uitdagende opdrachten zou eens een kijkje kunnen nemen op de website New York Inquiry Charts van C3Teachers waar voor verschillende leerjaren voorbeelden te vinden zijn van uitdagende opdrachten, die u in PSF of Word  kunt downloaden.

Dagboek laatste maanden Van Oldenbarnevelt na 200 jaar weer opgedoken

Het dagboek waarin de laatste maanden van het leven van de in 1619 geëxecuteerde raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt worden beschreven, is na bijna twee eeuwen in de anonimiteit weer opgedoken. Het handgeschreven boek werd een paar maanden geleden door een antiquariaat aangetroffen in de boedel van een overleden persoon.

A brief history of women’s fight to wear pants

Het artikel A brief history of women’s fight to wear pants van Marc Bain is geschreven naar aanleiding van het verbod voor meisjes op een school in North Carolina om een broek te dragen.  Een federale rechter oordeelde dat dit verbod in strijd is met de Equal Protection Clause omdat het vrouwen discrimineert.

History according to E.H. Carr

Onder de titel History according to E.H. Carr schreef historicus en achterkleindochter Helen Carr een artikel over deze historicus, waarin de notitie dat de waarde van feiten bepaald wordt door degene die ze hanteert.

Nieuw verschenen: lesmodule 70 jaar NAVO

Op 4 april 2019 was het 70 jaar geleden dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd opgericht. Ter gelegenheid van dit 70e jubileumjaar heeft de Atlantische Onderwijscommissie de lesmodule 70 jaar NAVO ontwikkeld voor het vak Geschiedenis.
De doelgroep van de lesmodule zijn leerlingen uit de bovenbouw van het VMBO (GL/TL) en de middenbouw van de HAVO/VWO. De NAVO als thema keert bij Geschiedenis op ieder niveau terug. Onder meer in de context van de Koude Oorlog leren leerlingen over de toenemende spanningen tussen Oost en West.
De lesmodule is opgebouwd uit 4 hoofdstukken en kan in ongeveer 3 à 4 lessen in de klas behandeld worden. Bij ieder hoofdstuk is een leerdoel geformuleerd. Daarnaast wordt ieder hoofdstuk afgesloten met een aantal vragen die leerlingen uitnodigen kritisch te kijken naar het belang en de positie van de NAVO. De teksten in de lesmodule zijn toegankelijk en omvatten vrijwel alle begrippen, gebeurtenissen en personen relevant voor de periode van de Koude Oorlog. Daarnaast is er ook aandacht voor de NAVO na het einde van de Koude Oorlog. Hiermee onderscheidt deze module zich van de reguliere handboekteksten.
U kunt gratis exemplaren van de lesmodule aanvragen bij de Atlantische Commissie via het digitale bestelformulier op onze website.

Onderwijsmiddag Slavernijverleden behandelen in het onderwijs

Voorafgaand aan ‘De Grote Suriname-tentoonstelling’ (5 okt. 2019 t/m 2 feb. 2020) organiseert De Nieuwe Kerk Amsterdam de onderwijsmiddag Slavernijverleden behandelen in het onderwijs. Deze middag vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2019 in het historische monument De Nieuwe Kerk op de Dam.
Enkele experts zullen een lezing houden en er is een unieke voorbezichtiging met professionele gidsen van De Nieuwe Kerk. De tentoonstelling neemt u aan de hand van historische objecten, kunst, filmfragmenten, fotografie, mode, muziek en nog veel meer mee naar dit tropische land. Van de veelzijdige Surinaamse cultuur en de historische binnenstad van Paramaribo tot de rijke flora en fauna en de Surinamerivier. En de bewoners. De tentoonstelling gaat over álle bewoners, van de (pre)koloniale geschiedenis en de slavernij tot het Suriname van vandaag.
De onderwijsmiddag is alleen voor docenten uit het voortgezet onderwijs en met name interessant voor docenten Geschiedenis en Maatschappijleer.
Programma:
14.45 Inloop
15.00 drs. Tom van der Geugten (VU) over de behandeling van het slavernijverleden in
Nederlandse lesmethodes Geschiedenis
15.40 dr. Geerte Savenije (UvA) over het behandelen van gevoelige thema’s in de klas
16.20 Koffie en thee
16.40 Cynthia McLeod over de behandeling van het slavernijverleden
in het Surinaamse onderwijs
17.20 – 18.20 Bezichtiging tentoonstelling
18.00 – 19.00 Borrel
Deelname is gratis.
RSVP vóór 27 september via educatie@nieuwekerk.nl o.v.v. uw naam, school en vakgebied.

De Vitruvius Man

Een filmpje van drie minuten over de wiskunde in te tekening van de Vitruvius man van Leonardo da Vinci.  

Epistemologisch begrip

Op 9 en 10 september organiseert de universiteit van Amsterdam in samenwerking met Earli een seminar over het epistemologisch begrip van geschiedenis onder leerlingen. Wat weten leerlingen van de manier waarop kennis van het verleden wordt verkregen en hoe gaan zij hier zelf mee om? Zijn leerlingen zich er bewust van de geschiedenis een intepretatie is van een niet meeer bestaande werkelijkheid?

Kerst in Duitsland in de eerste helft van de twintigste eeuw

 Het echtpaar Wagner - kerst in Duitsland in de eerste helft van de twintigste eeuw is een Power-Point Presentatie van Robbert-Jan Poortvliet. Hij gebruikt afbeeldingen van de kerst van het Duitse echtpaar Wagner om een kader te schetsen van de eerste helft van de twintigste eeuw. 

Dimensies - Nieuw tijdschrift voor didactiek van de Mens- en Maatschappijvakken

De redactie van Dimensies roept op tot bijdragen aan het eerste nummer van het tijdschrift, dat in het najaar van 2019 zal uitkomen. Indienen van bijdragen voor dit eerste nummer bij voorkeur voor 12 mei 2019. Artikelen over vakdidactisch onderzoek in de mens- en maatschappijvakken, en onderzochte voorbeelden van samenwerking tussen de mens- en maatschappijvakken worden verwelkomd.   

Nieuwe editie profielwerkstukkenproject Internationale Vrede & Veiligheid

Hoe is de relatie tussen Amerika en de Europese Unie veranderd sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump? En welke invloed heeft dit op het functioneren van de NAVO? Wat zijn de gevolgen van de opkomst van China voor het Westen? En hoe zou Europa met Rusland om moeten gaan met het oog op de bezetting van de Krim en de blokkade van de Straat van Kertsj? Dit zijn vraagstukken waar de Atlantische Onderwijscommissie zich onder andere mee bezig houdt.
Leerlingen die een profielwerkstuk over een van bovenstaande onderwerpen of een ander thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven, kunnen zich NU aanmelden voor de nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject.
Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn. Deelnemers leveren hun definitieve PWS voor de kerst in. Een deskundige jury beoordeelt de profielwerkstukken en kiest een winnaar uit. De prijsuitreiking van het project vindt plaats in de fractiekamer van een politieke partij in de Tweede Kamer.
De aanmeldingsperiode sluit op woensdag 29 mei 2019. Er slechts plek voor een beperkt aantal koppels. Kijk voor meer informatie, het reglement en het digitale aanmeldingsformulier op onze website.

Timeline filmpjes

Persoonlijk wordt ik er al snel duizelig van, van Timeline filmpjes, maar soms zijn ze toch wel erg handig om historische veranderingen in een gebied snel inzichtelijk te maken. Dit filmpje en deze brengen de geschiedenis van Azië in beeld en deze de geschiedenis van het Midden-Oosten.  

How Chinese history restarted 100 years ago

Een artikel van Peter Zarrow, hoogleraar aan de universiteit van Connecticut, naar aanleiding van de herdenking van een protestactie in Peking tegen het verdrag van Versailles op 4 mei 1919.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.