Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 8, nummer 149, juni 2019 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Studiedag Honderd jaar Versailles, 29 juni 2019

- Historicidagen Groningen, 22-24 augustus 2019. Programma  

- Seminar UvA over epistemologisch begrip van geschiedenis, 9 en 10 september in Amsterdam

- Docent Ontwikkel Team Nijmegen, vanaf 30 september 2019

- Dag van de geschiedenis, 3 oktober 2019, thema: Fake news. 

- De Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie, 4 oktober 2019 in Nijmegen

- Studiemiddag slavernijverleden Amsterdam, 4 oktober 2019

- Geschiedenisfestival , 5 oktober 2019 in Haarlem

- “Aktion Reinhard”, een interculturele reis naar Lublin, 12-19 oktober 2019

- Docentencursus: Ionië en de grenzen van Griekenland, 17 t/m 23 oktober 2019  

- Pabo conferentie, 15 november 2019 Verzetsmuseum Amsterdam

- Holocausteducatiedag, 20 november 2019

- Didactiekconferentie VGN, 29 en 30 november Vught.

- seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’, Jeruzalelem, 27-12-2019 t/m 05-01-2020

10 keer meer geschiedenis

Op 1 juni j.l. werd 10x meer geschiedenis gepresenteerd. 10x meer geschiedenis is een initiatief van de Black Archives in samenwerking met de commissie wereldgeschiedenis van de VGN en sluit aan bij serie verzwegen geschiedenis van De Correspondent. Het eindproduct is een grote poster geworden voor in het klaslokaal. Deze poster is gericht op het bevorderen van onderwijs rondom wereldgeschiedenis, verzwegen perspectieven en het aanzetten tot discussie hierover.
Op De Correspondent vind je een artikel over 10x meer geschiedenis. Ook kun je meer lezen over dit project op www.theblackarchives.nl/meergeschiedenis. Via deze website kun je de poster ook bestellen. 

Uitblinkers eindexamen geschiedenis 2019

Heeft u een leerling die een 9 of hoger heeft gehaald voor zijn of haar eindexamen geschiedenis? De VGN heeft certificaten voor deze uitblinkers. U kunt een certificaat aanvragen met het formulier op de website van de VGN. Let op, de voorwaarden zijn:
- de leerling heeft een 9 of hoger (dus geen 8,5 of hoger)
- het gaat om het cijfer voor het eindexamen geschiedenis (dus niet de schoolexamens) 

N-termen 2019

De N-termen eerste tijdvak van het geschiedenisexamen 2019 zijn: vwo 0.5, havo 1.1, vmbo gtl 1.1, vmbo kb 1.3 en vmbo bb 2.0. Wat opvalt is met name het, opnieuw, grote verschil tussen havo en vwo. Het meerjarig gemidddelde verschil is 0,5 punten. Het is blijkbaar moeilijk om de moeilijkheidsgraad van vragen voor het vwo goed in te schatten.

Gratis kunstboeken online

Het Metropolitan Museum in New York stelt 573 kunstboeken die in een periode van vijftig jaar zijn verschenen gratis beschikbaar. U kunt de boeken online lezen, maar ook als pdf downloaden.

Theo Verhoeven en de ontdekking van de Floresmens

Op Historiek staaat een artikel van Jona Lendering over het belang van de ontdekking van de Floresmens.    

De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander werd van mei 1943 t/m mei 1945 verspreid door de geallieerde luchtmacht. Vliegtuigen van de Britse Royal Air Force (RAF) die op weg waren naar Nazi-Duitsland strooiden deze pamfletten onderweg boven Nederland uit. Het doel was de Nederlandse bevolking in bezet gebied te voorzien van informatie over het verloop van de oorlog. ​
Op deze pagina kun je verschillende edities van de geallieerde propagandakrant 'De Vliegende Hollander' bekijken, gerangschikt op jaar en nummer.

De vrede van Brest-Litovsk (1919)

Op Historiek vindt u een artikel over de vrede van Brest-Litovsk, die voor Oost-Europa een einde maakte aan W.O.I. 

De geschiedenis van Nederland in 100 kaarten

Ook op Historiek een fragment uit het recent verschenen boek De geschiedenis van Nederlanden in 100 kaarten. Het fragment heeft betrekking op de Caerte van Oostlant, eeerste uitgave 1543.

Stalin en Hitler komen in de hemel

Het boek dateert al uit 2012, maar ik kwam het nu pas, bij toeval, tegen, Stalin en Hitler komen in de hemel van historicus Dick Berents. Het leek me aardig genoeg om het in deze nieuwsbrief te melden. Enne Koops wijdde er op Historiek een bespreking aan.

Programma De Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie 4 oktober 2019

De Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie biedt op 4 oktober 2019 een programma waarin wetenschappelijke achtergronden, didactische toepassingen en maatschappelijke thema’s van het schoolvak geschiedenis aan bod komen. Het programma biedt twee plenaire lezingen die ingaan op de stof uit één van de historische contexten en uit de kenmerkende aspecten. Daarnaast biedt het programma diverse didactische workshops aan waarin eveneens thema’s aan de orde komen die verbonden zijn met actuele maatschappelijke debatten.

Herijking Canon van Nederland

Ook op Historiek een artikel naar aanleiding van de herijking van de Canon van Nederland. De commissie moet voor april 2010 met eeen advies komen. 

Synode van Dordt en de Statenbijbel

Eén van de belangrijkste resultaten van de Nationale Synode in Dordrecht, die 400 jaar geleden op, 29 mei 1619, werd afgesloten, is het besluit om de Bijbel vanuit de bronnen in zijn geheel te vertalen. Een werk van jaren, met als resultaat de Statenbijbel. Een boek dat van enorme invloed is geweest op de Nederlandse taal en cultuur. Lees het artikel op G-Geschiedenis

Toetanchamon

Op deze website vindt u een aantal ingekleurde foto's  van de ontdekking van het graf van Toetanchamon.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.