Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 8, nummer 158, december 2019 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

Workshop Historische Context het Britse Rijk, 24 januari 2020 in Utrecht

- Bijeenkomst Wereldgeschiedeniss, 5 februari 2020 in Utrecht

Workshop Historische Context het Britse Rijk, 7 februari 2020 in Utrecht

- Geschiedeniscongres, 13 maart 2020 

- Educatieconferentie plaats relatie burgerschapsvorming en W.O.II

- Workshop Historische Context China 1842-2001, 26 maart in Utrecht

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 2 april 2020

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 218 juni 2020

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 17 september 2020

 

Graag wens ik alle lezers fijne kerstdagen en een historisch 2020. 

Reactie minister Slob op voorstellen curriculum.nu

De reactie van minister Arie Slob op de voorstellen van Curriculum.nu kunt u hier lezen. Op 17 februari 2020 is er vanaf 11.00 uur een notaoverleg over de brief.  De definitieve reactie van de VGN op het eindrapport leest u hier.

Maarten van Rossum over de politiek in/van de VS

Maarten van Rossem neemt in aanloop naar de verkiezingen de politiek van de Verenigde Staten onder de loep. Op drie avonden,  2 april, 18 juni en 17 september, blikt hij terug op belangrijke veranderingen in het politieke systeem, eerdere presidenten en de erfenis van Trump. Ook richt hij zijn pijlen op de toekomst: wat beslist de Amerikaanse kiezer op 3 november 2020?   

Workshop Historische Context China 1842-2001

Op donderdag 26 maart 2020 gaat de Universiteit Utrecht een workshop over de nieuwe Historische Context ‘China 1842 – 2001’ organiseren. We zullen in de workshop de Historische Context zowel inhoudelijk als didactisch toelichten. In workshop gaat Theo van Zon de drie deelvragen inhoudelijk toelichten en voorzien van didactische suggesties. Theo van Zon is lerarenopleider geschiedenis aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en geeft al meerdere jaren een cursus over Chinese geschiedenis. Dit gaan we afwisselen met nieuwe werkvormen over China onder leiding van Hanneke Tuithof en Rens Goedknegt.

De workshop zal plaatsvinden in de Sweelinckzaal op Drift 21 van 13.30 tot 17.00. De kosten bedragen 200 euro en dat is inclusief werkmateriaal uit de workshop, een boek over China en een bewijs van deelname. Inschrijving opent op vrijdag 3 januari om 12.00 op de website van nascholingswebsite voor geschiedenisdocenten. Let op: er zijn 30 plaatsen beschikbaar en vanwege het grote animo verwachten we dat de inschrijving snel vol zal zitten.

Duits-Nederlandse educatieconferentie: Burgerschapsvorming en de Tweede Wereldoorlog

Op 20 maart 2020 vindt in het Openluchtmuseum te Arnhem een Duits-Nederlandse educatieconferentie plaats over de relatie tussen burgerschapsvorming en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De dag zal worden geopend door de Duitse (NRW) minister van Onderwijs en afgesloten door staatssecretaris Blokhuis (VWS). Keynote-spreker is de Britse historicus Keith Lowe. Daarnaast zullen meer dan 14 organisaties uit Duitsland en Nederland workshops verzorgen. De conferentie is bedoeld voor docenten, beleidsmakers, uitgevers en medewerkers van musea en herinneringsinstellingen. Meer informatie volgt op de website van de VGN.

Wereldgeschiedenis over Big History en de Maya's

Woensdag 5 februari is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis van de VGN. Het programma van de avond bestaat uit bijdragen van de volgende twee sprekers: Professor Bob Bain is lerarenopleider aan de universiteit van Michigan en de grondlegger van het wereldgeschiedeniscurriculum binnen het Big History Project. Hij verzorgt voor ons een internetlezing over zijn jarenlange ervaring met didactiek van wereldgeschiedenis in het onderwijs. Hij demonstreert welke didactische middelen je kan gebruiken om jongeren echt de wereldwijde verbanden van de geschiedenis te laten ervaren.
Lennert van Oorschot vertelt ons alles over de bloeitijd van de Maya’s. Met de nieuwste technologie ontdekken archeologen steeds meer over de Maya-cultuur. Welke contacten en momenten van uitwisseling hebben deze cultuur gevormd? Welke primaire bronnen kan je in het onderwijs gebruiken om leerlingen te interesseren voor deze bijzondere cultuur?

Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is woensdag 5 februari 2020 in de opleidingsruimte Utrecht, Mariaplaats 3. De inloop met broodmaaltijd is om 18.00 en het programma duurt van 18.30 tot uiterlijk 21.00 uur. Toegang is gratis. Meld je vooraf aan via commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com. Hopelijk tot dan!

H/V commissie van de VGN zoekt nieuwe leden

Vind je het leuk om mee te werken aan de organisatie van de regionale en landelijke examenbesprekingen voor havo en vwo? Vind je het interessant om met Cito en CvtE examens te evalueren? Of houd je je liever bezig met het meedenken over vraagstukken rondom het curriculum in de bovenbouw van havo en vwo? Meld je dan aan als lid van de h/v commissie!
Maandelijks komen we bij elkaar, afwisselend in Utrecht of Amersfoort, om zaken rondom het centraal schriftelijk examen, curriculum en andere onderwerpen met elkaar te bespreken. Aanmelden voor de commissie of meer informatie is te krijgen via Rogier Spanjers of via vgnhvcie@gmail.com .

Archeologie op de kaart

Wilt u leerlingen de geschiedenis van Nederland laten ontdekken door de ogen van een archeoloog? De website www.archeologieopdekaart.nl is vernieuwd en bevat nu een schat aan bronnen voor leerlingen en docenten. U ontdekt hier ruim 180 vondsten uit de Nederlandse bodem en bijna 100 tips voor een archeologische excursie. Archeologie op de Kaart sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs en kan daarom uitstekend gebruikt worden bij geschiedenislessen. Ontdek het zelf!
De vernieuwde website is gemaakt voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar en sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs. Door middel van begrijpbare teksten, filmpjes en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. Archeologie op de Kaart kan daardoor uitstekend gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenislessen. Het Rijksmuseum van Oudheden ontwikkelt ook educatief materiaal ter ondersteuning van de website, dat binnenkort beschikbaar zal zijn op hun website.

Nieuwe grotschilderingen ontdekt op Sulawesi

Op het Indonesiche eiland Sulawesi zijn grotschilderingen ontdekt die mogelijk 44.000 jaar oud zijn. 'If this date is correct, the newly discovered cave painting represents the oldest known example of a story told through art, predating comparable murals previously found in Europe. The findings offer a new understanding of when and where modern humans first acquired the self-awareness and creativity needed to translate life forms and objects from the real world into the abstract.'

Lees meer

The Australian Frontier

The Guardian maakte een kaart met plaatsen langs de 'Australian frontier', waar gewelddaden hebben plaatsgevonden  tussen Aboriginals en nieuwe inwoners van Australië. Expliciet wordt vermeld dat de website geen afbeeldingen bevat van mensen die zijn overleden. Dit is in de cultuur van de inheemse bevolking namelijk niet toegestaaan. wel, zo waarschuwt men, worden er   'archaic terms' gebruikt 'that  are offensive, and the themes and content within will be distressing to many people.' 

Nieuw geschiedeniscurriculum in Sachsen-Anhalt

Onder de titel Als jaartallen er in het geschiedenisonderwijs niet meer toen doen staat op de website Welt een artikel over het nieuwe geschiedeniscurriculum in het Duitse Bundesland Sachsen-Anhalt.


Naar aanleiding hiervan schreef Josef Memminger een artikel op Public History Weekly met als titel De ondergang, kan het geschiedenisonderwijs nog worden gered?  

De Peloponnesische Oorlog

Onder de titel Een slecht voorteken? – Religieuze misdaden en de Peloponnesische Oorlog schreef Pim Schievink een column over twee religieuze incidenten aan de vooravond van de Siciliaaanse expeditie. het ‘Hermenschandaal’ en het ‘ontheiligen van de Mysteriën’. Beide gebeurtenissen werden gezien als slecht voorteken voor de expeditie en als gevaar voor de democratie.

Nieuwe animatie over de groei van Amsterdam

Na een animatie over de groei van Amsterdam tijdens de zeventiende eeuw is er nu ook een animatie gemaakt waarin te zien is hoe de hoofdstad groeide tijdens de Tweede Gouden Eeuw.
Stadsarchief Amsterdam liet de animatie maken voor de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam. Deze tentoonstelling vertelt onder meer hoe Amsterdam zich tussen 1800 en 1900 ontwikkelde. De eeuw begon nog rustig maar vanaf de jaren 1860 groeit de stad enorm. In de vijf minuten durende animatie is onder meer te zien hoe het Paleis voor Volksvlijt en het Rijksmuseum worden ontwikkeld. De animatie is gemaakt door THING. 

Georg Grosz

Op de website van Spartacus Educational staat een artikel over de Duitse tekenaar van spotprenten Georg Grosz met veel afbeeldingen.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.