Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 180, januari 2021 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

Als gevolg van de beperkende maatregelen van de overheid is onderstaand overzicht  helaas onder voorbehoud.

 

- Workshop Canon Tijdvak 1 t/m 8 door verschillende wetenschappers op 20 januari 2021 van 15.30 tot 20.30 inUtrecht.
- Workshop Canon Tijdvak 9 en 10 door verschillende wetenschappers op 27 januari 2021 van 15.30 tot 20.30 in Utrecht

- Didactiekconferentie VGN, 4 en 5 februari 2021 in Hulshorst.

- Online lezing HC China, van Keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) op 8 februari van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC China, van Keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) op 15 februari van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)  op 1 maart van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)  op 8 maart van 19.30-20.45 uur

- Workshop herijkte Canon, 31 maart 2021, 16.00-20.00 uur

- Online lezing HC Verlichting op ?? april van 19.30-20.45 uur.
- Workshop De Verlichting met Jeroen Koch op 8 april 2021 van 13.30 – 17.00. (Bij voldoende animo komt er ook een workshop in de ochtend) in Utrecht.

- Workshop herijkte Canon, 8 april 2021, 16.00-20.00 uur

- Online lezing HC Verlichting op 12 april van 19.30-20.45 uur.

- Online workshops Steden en Burgers, Het Britse Rijk en Duitsland, info volgt!

Histoforum voor leerlingen

Dit onderdeel van Histoforum bevat nutige informatie voor leerlingen, bijvoorbeeld allerlei handige instructievideo's en oefenopdrachten voor het centraal schriftelijk examen.

Nogmaals de tijdvakfilmpjes

Begin van deze maand heb ik nog weer een groot aantal links naar instructieve filmpjes aan het overzicht op Histoforum toegevoegd. De pagina is ook overzichtelijker geworden, hoop ik.

Zes avonden, zes lezingen over drie historische contexten (UvA/ILO) (Online)

Nieuwe historische contexten - VWO

Maandag 8 en 15 februari 2021, 19:30 - 20:45: China, van Keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) met op 8 februari Bettine Vriesekoop – China-specialist, schrijfster, presentator en voormalig correspondent NRC-Handelsblad en op 15 februari Sanne Albers – Docent Chinese geschiedenis Hogeschool van Rotterdam en promovendus UvA

Maandag 1 en 8 maart 2021, 19:30 - 20:45: Steden en burgers in de Lage landen (1050-1700) met op 1 maart Dr. Mario Damen en op 8 maart Dr. Maarten van Dijck – Universitair docent geschiedenis en theorie van de maatschappijwetenschappen EUR

Maandag ?? en 12 april 2021, 19:30 - 20:45: Verlichting (1650-1900) met op 12 april Prof. Dr. Annelien de Dijn – Hoogleraar moderne politieke geschiedenis UU Utrecht

Locatie: Zoom
Inschrijven: vóór 4 februari 2021
Kosten: 75 euro
Vragen: Stuur een email naar g.l.stoel@uva.nl (Gerhard Stoel – vd geschiedenis ILO)

Meer informatie en inschrijven? Ga naar het aanmeldformulier   

Kwizl

Kwizl is een online toetsapplicatie die tegenwoordig gratis gebrui9kt kan worden. Als leraar kun je een account aanmaken en Kwizl gebruiken voor al je leerlingen. Een installatie is niet vereist. Dit account loopt binnenkort over in een freemium account. Kwizl werkt heel intuïtief en bovendien zijn er uitlegvideo's je direct op weg helpen.

Om Kwizl te gebruiken dient je school, veiligsheidshalve, te zijn aangesloten bij de Entree-Federatie.

Terezin/Theresienstadt

Op het album Terezin/Theresienstadt brengt de sopraan Anne Sophie von Otter muziek bijeen die allemaal gecomponeerd is in het concentratiekamp Thereserienstadt door mensen die later in Auschwitz zijn vermoord. Het album beint met het lied 'Ich wandre durch Therserienstadt" met de simpelen, maar aangrijpende zin: 'Ich möchte so gern nach Haus' van Ilse Weber

Op Youtube staat een filmpje waarin Anne Sofie von Otter een wieglied zingt dat Ilse Weber zongj voor kinderen in de gaskamers en vergelijk dit dan met de gruwelijke beelden in het filmpje.

Het album is te beluisteren op Spotify.  

'Heldendood Karel Doorman een mythe’

De Nederlands schout-bij-nacht Karel Doorman verwierf grote bekendheid door de Slag in de Javazee (1942) waarbij hij het leven liet. De Koninklijke Marine vernoemde maar liefst vier keer een schip naar de schout-bij-nacht die postuum werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde vanwege zijn betoonde moed. Over het leiderschap van Doorman is in de Nederlandse historiografie vooral positief geschreven, terwijl Amerikaanse auteurs vaak juist negatief over hem oordeelden. In dit artikel op Historiek staan P.C. Boer en R. Enthoven (promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden naar onder meer de geschiedschrijving over de Javazee-campagne) stil bij de persoon Karel Doorman en de invloed van de Koninklijke Marine op de beeldvorming rond zijn persoon. De auteurs concluderen dat een te rooskleurig beeld is geschetst.

De culturele middeleeuwen

Een serie  artikelen van Jan Uyttendaele over diverse culturele aspecten van de midddeleeeuwen en de eerste eeuw daarna. De artikelen met lesmateriaal voor leerlingen gaan over koning Arthur, Karel ende Elegast, Floris ende Blancefloer enz. enz.

Ook interessant voor uw collegás Nederlands!

Middle Ages for Educators

Een Engelstalige website voor leraren, leerlingen en andere met belangstelling voor de late oudheid en de middeleeuwen met bronnen voor lesgeven en onderzoek:

* Short videos by world-renowned experts accompanied by discussion questions and primary source materials
* Introductions to medieval digital projects
* Workshops on how to use digital tools to study the medieval past
* Curated links to associated websites with medieval content, images, digitized manuscripts, or other medieval materials.
Gebedshuizen

Een interactieve kaart over gebedshuizen c.q. Rijks en gemeentelijke monumenten in Nederland. Op deze website zijn ruim 7100 Nederlandse gebedshuizen bijeen gebracht en toegankelijk gemaakt. Al die data is op verschillende manieren te doorzoeken en te selecteren.  

Online bijeenkomst wereldgeschiedenis over thema historische epidemieën

Woensdag 10 februari is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis van de Vereniging voor Geschiedenisdocenten Nederland (VGN). Wij hebben dit keer gekozen voor een digitaal en ingekort programma om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Deze avond gaat volledig over epidemieën in de wereldgeschiedenis. Sprekers:
* Esther Quaedackers doceert Big History aan de Universiteit van Amsterdam.
* Daan van Leeuwen is lerarenopleider bij Hogeschool Inholland en is redacteur bij ons onderwijsblad Kleio.
Iedereen is van harte welkom. De lezingen zijn van 20:00 tot 20:55. Deze worden gevolgd door een kwartier voor vragen aan de sprekers zodat we de avond 21:10 afsluiten.
Meld je vooraf aan via commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com, dan sturen we je een link voor deelname.

Hoe gaat u om met controversiële onderwerpen in de les?

Een inventarisatie van de VGN en de NVLM
Recent is er veel opheft ontstaan na de moord op Samuel Paty en bedreigingen van Nederlandse leraren. De VGN is in de media aanwezig geweest om hier onze reactie op te geven. We merkten dat er behoefte was aan meer informatie over hoe docenten dit onderwerp in de klas aanpakken. Mede daarom doen we een beroep op u!

De VGN en de Nederlandse Vereniging voor Leraren Maatschappijleer (NVLM) willen peilen hoe controversiële onderwerpen in de klas besproken worden. Ervaart u dat sommige onderwerpen lastig te bespreken zijn in de klas? Is daar in de afgelopen jaren iets in veranderd? Door uw antwoorden kunnen wij bepalen of er behoefte is aan trainingen en cursussen op dit gebied. Ook kunnen wij door uw antwoorden goed geïnformeerd het maatschappelijk debat aangaan.

De vragenlijst is via onze website te vinden en is in te vullen tot 2 februari 2021

Het faillissement van ’s werelds eerste multinational: 'De VOC redden was een prestigekwestie'

In 2002 vierde Nederland dat 400 jaar geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie is opgericht. `De eerste multinational ter wereld’ gaat na twee eeuwen van bloeiende handel en machtsuitoefening in Azië in 1800 over de kop. De Britten geven de handelscompagnie de doodsteek, maar de VOC is dan allang verrot. Gebrek aan flexibiliteit en een falend financieel beleid doen het bedrijf de das om.
Lees het artikel van Bas Kromhout.

Online oefenen voor het examen

Op Histoforum staan diverse online-opdrachten waarmee leerlingen kunnen oefenen voor het cse, opdrachten met directeantwoord goed of fout:

Online oefenen voor het vmbo-examen (Historisch overzicht van de twintigste eeuw)

Online oefenen voor het vmbo-examen (Staatsinrichting)

Online oefenen met chronologievragen havo en vwo

Online oefenen met chronologievragen havo en vwo 

Kwizl

Kwizl is een gratis toetsapplicatie genmaakt door geschiedeniscollega Cees Koole. Met Kwizl kun je verschillende soorten meerkeuze-, gesloten-, open- en matchingsvragen maken. De leerlingen krijgen na het afnemen van een toets meteen te zien welke antwoord goed en welke fout waren, inclusief, als je dat wenst, een cijfer. 

Op 21 januari is er een gratis webinar over Kwizl door Cees Coole.

Het wereldrijk van het Tweestromenland

Bij uitgeverij Omniboek verschijnt op 26 januari Het wereldrijk van het Tweestromenland. In dit boek legt oudhistoricus Daan Nijssen aan de hand van bronteksten, illustraties en kaarten uit hoe dit enorme en diverse gebied in zo’n korte tijd onder het gezag van één heerser, Xerxes, kwam te staan.
Het wereldrijk van het Tweestromenland | De opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië | Daan Nijssen| 9789401916561 | € 28,50 | Verschijnt 26-01-2021 

Workshops herijkte Canon van Nederland 2021

Op 31 maart en 8 april 2021 organiseren we twee workshops over de herijkte Canon van Nederland in conferentiecentrum Domstad te Utrecht. Alle vensterteksten van de Canon van Nederland zijn herschreven en er zijn tien nieuwe vensters! Dit zijn stuk voor stuk interessante en spannende vensters voor het onderwijs: Trijntje, Maria van Bourgondië, Jeroen Bosch, Johan van Oldenbarnevelt, Saar Burgerhart, Anton de Kom, Marga Klompe, Gastarbeiders, Kolen en Gas, het Oranjegevoel. Wetenschappelijke experts en leden van de Canoncie gaan vertellen over de nieuwe vensters in de Canon en natuurlijk is er ook aandacht voor didactiek en werkvormen.

 

U kunt zich opgegeven via https://nascholing-gs.wp.hum.uu.nl/aanmelden2020-2021/ voor 200 euro per workshop. Hiervoor krijgt u ook werkmateriaal, een certificaat en eten en drinken.

 

Programma 31 maart:

-Hubert Slings over Trijntje.

-James Kennedy over Maria van Bourgondië.

-Sanne Frequin over Jeroen Bosch.

-Maarten Prak over Johan van Oldenbarnevelt.

-Lotte Jensen over Saar Burgerhart.


Hanneke Tuithof en Marjan de Groot bespreken werkvormen en didactische suggesties.

 

Programma 8 april:

-Abdelkader Benali over gastarbeiders en het Oranjegevoel.

-James Kennedy over Marga Klompe.

-Noraly Beyer over Anton de Kom.

-En iemand van het mijnmuseum over kolen en gas.


Hanneke Tuithof en Marjan de Groot bespreken werkvormen en didactische suggesties. 

 

Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod en data waarop inschrijvingen openen?
Mail dan naar: nascholinguu@gmail.com

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.